Alternatieven voor aluminiumfolie

alternatieven voor aluminiumfolie

Aluminium wordt vaak gebruikt om boterhammen in te pakken, in de oven om iets af te dekken of op de bbq om iets op te leggen of in te pakken. Gelukkig zijn er ook alternatieven voor aluminiumfolie want zo gezond is aluminiumfolie eigenlijk niet…

Waarom zou je aluminiumfolie willen vervangen?

Aluminiumfolie is slecht voor het milieu. Het is iets wat je eenmalig gebruikt en dan weg gooit. Helaas is het niet recycleerbaar. Een blik van bonen is dat wel, maar de folie is flinterdun waardoor het in rook op gaat. Bovendien is er veel energie nodig om het te kunnen produceren.

Aluminium in combinatie met een zuur of zout kan ervoor zorgen dat aluminium gaat lekken en in het eten terecht komt. Behalve aluminiumfolie kunnen ook je pannen van aluminium zijn. Check zeker ook eens onze blog over duurzame pannen.

In deze blog ga ik op zoek naar duurzame alternatieven voor aluminiumfolie.

Ten eerste heb je aluminiumfolie wat gemaakt is van 100% gerecycleerd aluminium. Deze zorgt bovendien voor 95% minder energiekost. Ook de verpakking is gemaakt van gerecycleerd karton en de lijm is plantaardig. 

Wil je toch liever iets anders gebruiken dan kan je ook eens kijken naar onderstaande.

Alternatieven voor aluminiumfolie als verpakking

Om je lunch, bijv. brood mee te nemen kan je een herbruikbare verpakking gebruiken. De meest bekende is de brooddoos. Wil je graag dat bepaalde delen van je lunch niet in aanraking komen met de rest (bijv. een sausje), dan kan je kiezen voor een bentobox. Dat is een broodtrommel die in meerdere compartimeten verdeeld is.

bentobox als alternatief tegen aluminiumfolie

Je hebt er ook in RVS waarvan de afscheiding niet met bakjes is maar met een tussenwand, zoals deze.

Verder kan je ook kiezen voor lunchzakjes van stof of een lunchwrap. Die laatste wikkel je rond je eten. Meestal zijn deze voorzien van een laag bijenwas, maar er is ook een vegan alternatief. Daarbij wordt i.p.v. bijenwas candelinawas gebruikt, wat van een plant afkomstig is.

Vegan bee's wrap
Vegan bees wrap

Als ik brood in de diepvriezer stop, dan wikkel ik dat meestal in een keukenhanddoek.

Alternatieven om potjes af te dekken

Je kan kijken voor potjes met bijpassende deksels, maar soms heb je bijvoorbeeld een glazen kom die je wilt afdekken, dan kan je daar bovenop een bord leggen. Ook de wraps van candelilawas zijn geschikt voor het afdekken van potjes.

Alternatieven voor aluminiumfolie in de oven

Aangezien je op hoge temperaturen bakt moet het materiaal hierop voorzien zijn.

Je kan een ovenschaal gebruiken met een bijbehorend deksel.

Sommige gerechten vragen voor aluminiumfolie die volledig rond het gerecht gewikkeld is. Hiervoor kan je ook bakpapier gebruik.

bakpapier als alternatief voor aluminiumfolie

Alternatieven voor aluminiumfolie op de bbq

Als alternatief voor aluminiumfolie op de bbq kan je bananenbladeren gebruiken. Het is wel wat moeilijker te vinden aangezien het een vrucht is die hier niet groeit. Je kan eens kijken in je plaatselijke toko of je het daar kan vinden. 

Bananenblad als alternatief voor aluminiumfolie

Ik weet nog zo goed de eerste keer dat ik iets in een bananenblad geserveerd gekregen had. Dat is zo’n 15-20 jaar geleden en was in Leiden. Ik maar kauwen en kauwen, het was zo verschrikkelijk taai. Toen kwam de ober en vroeg of alles ok was, en toen vertelde die dat ik dat blad niet moest opeten 😉

De mais is hier in de buurt allemaal weg op dit moment maar zodra deze er terug ga ik eens kijken bij de boer of ik eens wat maisbladeren mag gebruiken. Dat zou ook moeten werken om gerechtjes in te pakken voor op de bbq. Zeker eens het proberen waard.

Maar soms heb je helemaal geen verpakking nodig, zoals bij banaan op de bbq. De schil wordt zwart maar deze eet je niet op. De binnenkant is perfect lekker.

Daarnaast zijn er nog ingrediënten waar je geen verpakking voor nodig hebt. Deze tips kreeg ik van één van de volgers. De pompoen en aardappelen zijn het lekkerste als je ze in een kuil legt in de aarde, en daarop je houtskool van de BBQ. Ze garen heel traag en je kan ze opgraven en uitlepelen.

Ui, look (volledige bol) en prei kan je aan de zijkant van het vuur, waar het houtskool mooi grijs is, laten zwartblakeren tot ze heerlijk zacht en zoet geworden zijn. Je pelt de buitenste zwarte bladeren eraf en genieten maar! De look kan je gewoon uitknijpen met je vingers. Heerlijke lookcrème voor bij je patatjes of paprika’s.

Ken of gebruik jij alternatieven voor aluminiumfolie? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

3 reacties

 1. Hoi Elke,

  zelf gebruik ik al veel vervangers die je hier ook beschrijft, dus dat was leuk herkenbaar 🙂 Ik doe dus superlang met 1 rol maar toch is het een goed idee om het helemaal te kunnen bannen dus ik ga zeker eens kijken voor het gerecycleerde folie mocht ik überhaupt nog alu folie nodig hebben. Daar had ik nog niet van gehoord. Je tips voor maisblad en een banaan zo op de BBQ vind ik wel heel handig!
  En bananenblad lijkt me inderdaad niet te eten Elke hahaha.

  Groetjes, Helga

 2. Boterhammen steek ik gewoon in een broodzak. Nadat de boterhammen opgegeten zijn opvouwen en de volgende dagen kun je de zak blijven gebruiken

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?