Gezonde pannen – Hoe een pan kiezen als je er een wilt kopen?

Gezonde pannen (duurzaam) welke kiezen om te kopen?

Ben jij op zoek naar duurzame en gezonde pannen? Dan weet je vast al dat er veel verschillende pannen worden aangeboden. Maar hoe weet je nou welke pan het beste bij je past en welke geen schadelijke stoffen bevat? 

In de keuken wil je alles het liefst zo simpel mogelijk houden, zodat je binnen de kortste keren een heerlijke en gezonde maaltijd op tafel zet. Jouw droompan bakt niet aan en is supermakkelijk schoon te houden. Wanneer je alles na het eten direct in de vaatwasser doet, moet de pan hier ook tegen bestand zijn.

In deze blog lees je alles over duurzame, gezonde en de beste pannen. Je komt te weten wat een gezonde pan precies is, waar je op moet letten en welke soorten materiaal onder de noemer gezonde pannen vallen.

IMAGE PRODUCT DETAILS
Pannen van plaatstaal
plaatstaal-pan-duurzaam-gezond
 • Super krachtig
 • Geschikt voor hoge temperaturen (ook inductie!)
 • Natuurlijke anti-aanbaklaag van lijndzaadolie
 • Anti-aanbaklag wordt sterker naarmate je de pan gebruikt
 • Onverwoestbaar
 • Geliefd materiaal bij chef-koks
Keramische pannen
keramische-pan-greenpan-duurzaam-gezond
 • Anti-aanbaklaag uit minerale materialen
 • Veilig en geschikt voor hoge temperaturen
 • Bijna geen olie nodig
 • Eten wordt sneller gegaard
 • GreenPan is een bekend Belgisch merk
 • Combekk is een bekend merk uit Nederland
Gietijzeren pannen
gietijzeren-pan
 • Behoudt de voedingsstoffen van het voedsel
 • Geschikt om te grillen, stoven en braden
 • Gelijkmatige warmteverdeling
 • Bekendste merk is Le Creuset
Emaille pannen
emaille-pan-gezond-duurzaam
 • Bestaat uit glas met een basis van ijzer
 • Geeft nooit giftige stoffen af
 • Smaak en textuur van eten wordt behouden
 • Bekend merk van emaille pannen: Riess
TVS Natura pannen
gezonde-duurzame-pannen-tvs-natura
 • Gemaakt van 100% plantaardige materialen
 • Anti-aanbaklaag van verschillende plantenextracten
 • Milieuvriendelijkste keuze
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Vaatwasserbestendig

Gooi die Teflon pannen weg en kies voor gezonde pannen

Wist je dat er schadelijke stoffen vrij kunnen komen wanneer je met een Teflon pan kookt? Teflon zit soms verwerkt in pannen met een anti-aanbaklaag. Deze stof wordt ook wel PTFE genoemd en dit staat voor polytetrafluorethyleen, zo dat moesten wij ook even twee keer lezen voor we het konden uitspreken… 

Teflon is een dun laagje in de pan wat de taak heeft om er geen etensresten in te laten plakken. Het probleem van Teflon is, dat dit materiaal bij 150 graden al verandert van structuur. Bij temperaturen van 240 graden wordt het laagje Teflon al zo dun, dat er giftige stoffen en dampen vrijkomen.

Heb jij een lief parkietje of ander vogeltje als huisdier? Let hier dan heel goed mee op. Wanneer vogels de giftige fluordampen uit jouw Teflon pan inademen, kunnen zij er ziek van worden en er zelfs aan doodgaan. Als deze dampen voor een onschuldig vogeltje al zo gevaarlijk zijn, kan het niet zo zijn dat het voor ons als mens wel gezond is. 

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die naast een Teflonpannenfabriek wonen, een grotere kans op het ontwikkelen van kanker hebben. Tijd om dit soort pannen volledig links te laten liggen en te kiezen voor de gezonde pannen! Naast gezonde pannen worden duurzame pannen trouwens ook steeds populairder.

Wat is die gezonde pan nou precies?

Het maakt niet uit of je een keukenprins(es) bent of dat je wat minder goed in de keuken bent. Jij wil vast de beste pannen in huis halen, zodat alles wat je maakt in ieder geval te eten is. Steeds meer mensen kiezen voor gezonde pannen en daarmee ook duurzame pannen. Het is toch geweldig om erachter te komen dat er zeker wel goede alternatieven voor die anti-aanbakpannen bestaan? Zo kan je bewuster koken en zet jij je ook nog eens in om die schadelijke stoffen uit jouw keuken en dus uit je huis te krijgen.

De pannen zonder Teflon laag zijn trouwens ook een stuk duurzamer. De gezonde pannen gaan veel langer mee en zorgen er dus voor dat jij alles uit jouw investering haalt. Want een investering zijn de duurzame pannen zeker! Ze zijn relatief gezien net wat duurder, maar doordat ze langer meegaan dan die ongezonde pannen, heft dit nadeel zichzelf meteen weer op.

Wist je dat die ene braadpan van jouw oma waarschijnlijk ook zo’n duurzame pan is? Ga maar na hoe vaak zij daar wel geen stoof- en stamppotjes uit heeft opgediend. Die pan gaat al jaaaaaren mee.

Waar kan je het beste op letten als jij op pannenjacht gaat?

Wanneer jij ervoor gaat, ga je er direct goed voor! Je wilt gezonde pannen in huis halen maar weet even niet waar deze duurzame pannen precies aan moeten voldoen. Wanneer je naar de winkel gaat heb je zo’n ruime keuze, dat je er een beetje zenuwachtig van wordt. 

Wist jij dat het belangrijk is om het type fornuis wat je thuis hebt staan in je keuze mee te nemen? De meeste pannen zijn geschikt om te koken op een gasfornuis. Wanneer je op inductie koopt, heb je een ander soort pan nodig.

De warmtebron van jouw pan heeft dus invloed op de werking van de pan. In Nederland kan je uit vijf verschillende soorten warmtebronnen kiezen:

 • Gas
 • Inductie
 • Keramisch
 • Elektrisch
 • Halogeen

Daarnaast zijn sommige gezonde pannen geschikt voor de oven, dat kan heel handig zijn wanneer je bepaalde gerechten klaarmaakt die zowel op het fornuis als in de oven moeten. Stel je eens voor dat je een heerlijk gerecht over hebt van de dag ervoor en je dat met pan en al in de koelkast hebt gezet. Je hoeft de pan nu alleen maar in de oven te plaatsen om jouw eten weer op te laten warmen.

Daarnaast is het wel zo handig dat je een pan koopt die in de vaatwasser kan, mocht je een vaatwasser in huis hebben. En als laatste is de grootte van de pan belangrijk. Bij elke warmtebron zijn er verschillende kookzones die een eigen formaat hebben. Zet altijd pannen die hetzelfde formaat hebben op deze kookzones. Wanneer je een kleinere pan op de kookzone zet, gaat de pan eerder stuk omdat de pan veel te hoog verwarmd raakt.

Welke verschillende gezonde en duurzame pannen zijn er op de markt?

Wanneer je voor de beste pannen gaat en je ook een bewuste en gezonde keuze wil maken, kan je het beste voor onderstaande pannen kiezen.

Plaatstaal

Een pan van plaatstaal is een superkrachtige pan die erg geschikt is voor hoge temperaturen. Deze gezonde pannen doen het erg goed op inductie. De duurzame plaatstaal koekenpan bijvoorbeeld bevat géén giftige en schadelijke stoffen. Zelfs de beste chef-koks kiezen voor pannen van dit materiaal omdat ze onverwoestbaar zijn en een mooi bakresultaat opleveren. 

Pan van plaatstaal

Plaatstaal heeft iets weg van gietijzer maar is van een lichter materiaal gemaakt, waardoor je hem makkelijk kunt optillen. Het mooie aan deze duurzame pannen is, dat des te vaker je hem gebruikt, de anti-aanbaklaag vanzelf sterker wordt. Lijnzaadolie vormt de natuurlijke anti-aanbaklaag in deze gezonde pannen. Opgelet, sommige pannen zoals de Mineral B reeks bevatten bijenwas.

Keramisch

Neem bijvoorbeeld de Belgische GreenPan! Deze keramische gezonde pannen vertegenwoordigen de natuur en het milieu. Ten eerste is er geen Teflon in deze duurzame pannen te vinden. De stoffen die in deze pannen worden gebruikt voor de anti-aanbaklaag bestaan uit minerale materialen. Hierdoor komen er tijdens het koken nooit schadelijke stoffen vrij. 

Keramische pan van greenpan - duurzaam en gezond

De GreenPan is ook bij hele hoge temperaturen veilig voor mensen en huisdieren. Wanneer je voor deze beste pannen kiest, kies je voor jouw eigen gezondheid. Je hoeft in deze duurzame pannen ook bijna geen olie te gebruiken. Het mooie is dat je minder energie en tijd in jouw maaltijden hoeft te steken. In de keramische pan wordt jouw eten namelijk veel sneller gegaard.

Gietijzer

De meest bekende gietijzeren pannen zijn toch wel die van het Franse merk Le Creuset. Deze pan fabrikant brengt al sinds 1925 de beste en meest duurzame pannen op de markt. De pannen van dit merk zijn heel makkelijk in gebruik, zijn van zeer goede kwaliteit en gaan dus erg lang mee. Dit maakt van Le Creuset een gezond en duurzaam pannenmerk.

gietijzeren pan

Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.

Emaille pan

Een emaillen pan bestaat uit een bepaald soort glas wat een basis van ijzer heeft. Dit materiaal geeft nooit gevaarlijke of giftige stoffen af. Daarnaast is een belangrijk voordeel van deze soort pan dat de smaak en de textuur van jouw eten perfect wordt bewaard. 

Wist je dat je voor deze gezonde pannen kunt kiezen als je een nikkelallergie hebt? Bij het proces om deze beste pannen te maken worden namelijk alleen natuurlijke minerale materialen zoals klei, borax en soda gebruikt. 

Gezonde pan van Riess in emaille

Wanneer je op zoek bent naar gezonde pannen van email, kan je bijvoorbeeld voor een pan van het merk Riess kiezen. De pannen van Riess zijn CO2 neutraal, geschikt voor alle warmtebronnen en makkelijk schoon te krijgen. Wanneer je voor deze duurzame pannen kiest, kook je gezonder en bespaar je ook nog eens energie doordat jouw eten sneller gaar is. De pannen zijn ook nog eens 100% recyclebaar en gaan voor een zeer lange tijd mee. 

TVS Natura

Gezonde en duurzame pannen aan jouw keukencollectie toevoegen was nog nooit zo leuk! Wist je namelijk dat er pannen bestaan die 100% gemaakt zijn van plantaardige materialen? 

Gezonde pannen - TVS natura

TVS Natura biedt je de optie voor een recyclet groene pan met een anti-aanbaklaag gemaakt van verschillende plantenextracten. Wanneer je voor dit merk kiest, maak je een milieuvriendelijke keuze. Zo kan jij zowel verantwoord koken als verantwoord kopen, want met deze aankoop denk je zowel aan jouw eigen gezondheid als het behoud van de natuur en het milieu. 

Het mooie aan dit soort duurzame pannen is dat ze zowel voor warmtebronnen als gas, halogeen, inductie, elektra en keramisch koken in te zetten zijn. Wanneer je in deze duurzame pannen kookt, is jouw eten erg snel gaar, waardoor je bewust energie bespaart. Een ander voordeel van deze gezonde pannen is dat ze ook nog eens vaatwasser bestendig zijn.

Welk soort pan gebruik jij of ben jij van plan om te gaan kopen? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Misschien vind je dit ook leuk?

8 reacties

 1. Beste Sven,

  Welke pannen en kookpotten raad je dan aan.
  Ik ben al zo lang op zoek naar “gezonde” pannen en kookpotten.

  Green pan pannen gaan bij mij steevast stuk.

  Emaille gietijzer (Staub), daar kan ik niet mee werken. Het brand telkens aan.

  Alvast dank vr je input.

 2. misschien ook niet onbelangrijk om te melder dan emaille pannen zeer schadelijk zijn als ze een krasje hebben en je deze toch gaat gebruiken. Van darm schade tot maag schade.

 3. Hoi Elke,

  Interessant dat je ingaat op het verhaal van de fabrikant, echter zijn er al plenty class-action rechtzaken tegen Greenpan en zullen er ook wel zaken komen tegen andere fabrikanten die groen / gezond of vegan pretenderen te zijn.

  Even op een rijtje:
  – PFOA en PFAS zijn verboden dus die komen überhaupt niet meer voor in pannen/coating
  – Echte non-stick pannen hebben altijd een deel PTFE (Teflon) waarvoor dan geen PFAS of PFOA meer gebruikt mag worden in de productie ervan. Echter is dat vervangen door GenX. Een commerciële naam voor een vergelijkbare stof waarvan we over 20 jaar duidelijkheid krijgen dat deze (helaas) ook niet afbreekbaar is in het milieu. Maar die zagen we niet aankomen ondanks dat de chemische structuur van GenX vrijwel identiek is als PFAS/PFOA.
  – Het revolutionaire Sol-gel technieken waar over gesproken wordt is gewoon een industrie standaard en wordt gebruikt voor alle basis coatings
  -Diamant wordt never gebruikt in pannen, termen zoals hard als diamant zijn gewoon onzin. Aluminium Oxide wordt onder verschillende noemers gebruikt maar het is en blijft Aluminium oxide wat gebruikt wordt als base coating want: 1) het is goedkoop 2) het is vrijwel inert 3) het is bijna zo hard als diamant en komt in de natuur voor als korund, robijn en saffier (verschillende samenstelling van Al2O3 met andere mineralen)
  – Zogenaamde biologische of veganistische coatings zijn toevoegingen van olie op het materiaal wat vervolgens tot 400 graden celsius wordt verhit. Met andere woorden verkoolt de olie en dat laagje koolstof is heel snel verdwenen als je de pan in gebruik neemt. Het is dus eigenlijk als avocado in de shampoo. Het klinkt erg natuurlijk maar het is natuurlijk verknoeien van grondstoffen.
  – Alle keramische coatings verliezen zeer snel hun non-stick eigenschappen
  – Nikkel zit niet in de coating (er heeft nog nooit nikkel in non-stick coating gezeten) Nikkel wordt gebruikt om staal aan aluminium pannen te hechten omdat aluminium niet werkt op inductie. Je kunt ook thermo plates kopen en die onder aluminium pannen leggen. Alleen is de overbrenging niet ideaal.
  – 100% recyclebaar aluminium is niet hetzelfde als 100% gerecycled aluminium.
  – Keuze voor lage loonlanden is weinig duurzaam aangezien deze dan weer lange afstanden moeten vervoert worden en daarbij zijn de milieu eisen en arbeidsomstandigheden minder dan in Europa en moeilijk te controleren.
  – Garantie en service is vaak bij deze hot-shots ver te zoeken, er wordt vol ingezet op marketing en de bedrijven zijn na 5 jaar verdwenen/overgenomen/failliet enz…
  Er zijn wel fabrikanten die hun best doen om een zo duurzaam mogelijke pan te maken maar ik zou prediken voor eigen parochie als ik een merk noem. Ik ben gewoon erg geïrriteerd door alle leugens die fabrikanten vertellen over hun producten en de naïviteit van mensen die hierin geloven. Wij van WC-eend….

  In mijn ogen is RVS het meest duurzaam, er zijn alleen weinig fabrikanten meer over in Europa en het meest is parallel import. Vroegah werden pannen niet met sop afgewassen omdat ze anders aanbakten.

 4. Hey dag Elke,
  Interessant inhoudelijk artikel, zoals meestal bij Veganistisch koken.
  Jammer dat bij elke optie een link naar bol.com staat. Ook daar moeten toch alternatieven zijn?
  Ik kies voor plaatstaal. Vroeger hadden we pannen van Greenpan. Maar toen een steel gebroken was kregen we een belabberde dienst-na-verkoop behandeling en geen steel (zelfs niet betalend).
  Groetjes,
  Philippe

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze keuze

Ecoshield anti-aanbaklaag
Stevige en ergonomische handgreep
Gemaakt van gerecycleerd aluminium
Geschikt voor alle warmtebronnen
Kan in de oven

Download gratis weekmenu

vegan weekmenu