Bamboe tandenborstels

Bamboe tandenborstels: vegan, ecologisch, natuurlijk

Omdat ik al eerder deze video over vegan tandpasta’s had gemaakt, leek het me wel zo logisch dat ik ook iets over tandenborstels zou schrijven. Over ecologische tandenborstels om precies te zijn. Het zou namelijk zonde zijn om je goede tandpasta op een slechte (lees: milieuonvriendelijke) tandenborstel te smeren, nietwaar? 🙂

Het toeval wil ook dat we toch al nood hadden aan een paar nieuwe exemplaren. Dus huppa … meteen een paar ecologische tandenborstels besteld! In dit artikel (en in de video) vertel ik je er alles over.

Oh ja, als je de video kijkt…er is veel verkeer in onze buurt haha. Sorry voor het lawaai 😉

Wat maakt een tandenborstel ecologisch?

Nou, het antwoord daarop ligt voor de hand: het materiaal. Vrijwel alle tandenborstels die je in de winkel kan kopen, worden namelijk van plastic gemaakt. Zowel het handvat als de borsteltjes. Als je dan bedenkt hoeveel mensen op de planeet een tandenborstel gebruiken – en het aanbevolen wordt die om de 3 maanden te vervangen – dan weet je dat het om enorme aantallen plastic gaat. Terwijl het makkelijk zonder kan.

Tuurlijk kochten wij voordien ook regelmatig zo’n plastic tandenborstel. Ecologische alternatieven zijn immers nog niet op elke hoek van de straat te koop. Inmiddels zijn we echter wijzer (en is er nu de luxe van internet en online shoppen ;)).

Eerder had ik al wel eens een eco-vriendelijke tandenborstel van gerecycleerd plastic gekocht. Op zich prima natuurlijk maar hey…het blijft plastic hé. Vroeg of laat verdwijnt het toch in de afvalberg. Dat kan dus beter.

Hoezo niet vegan?

Een ander punt is dat ecologische tandenborstels soms niet-vegan zijn. Met andere woorden: dat er in plaats van nylon (kunststof dus) echte dierenharen gebruikt worden. Zoals van varkens en dassen. Uuugh :-/

Zeker, in een bepaald opzicht is dat ecologischer dan nylon. Maar je wil het nu eenmaal niet in je bek en dieren zijn (al)weer de dupe. Das dus geen optie.

Gelukkig heb ik dus 23merken (Hydrophil, Nextbrush en Humble Brush) gevonden die zowel ecologisch als diervriendelijk zijn. En eigenlijk zelfs nog veel meer dan dat. Voldoende reden om je er uitgebreid te over te vertellen.

Bamboe en vegan tandenborstels

Hydrophil

Hydrophil is een Duits merk dat gespecialiseerd is op duurzame hygiëneproducten. Variërend van mondwater, tandpasta en zeepjes tot ecologische wattenstaafjes en tandenborstelhouders en -bekers. Ze hebben zelfs vegan condooms in het assortiment!

En tandenborstels dus 🙂

Zoals gezegd bepaald het materiaal of een tandenborstel wel of niet ecologisch is. Dat zit bij Hydrophil dus wel goed. De handvaten worden immers gemaakt van bamboe.

Hoewel bamboe voor ons nogal exotisch klinkt (is het ook) is het stiekem wel één van de meest milieuvriendelijke materialen. Vergelijkbaar met hennep eigenlijk. Net als hennep groeit bamboe als een gek en heeft daarbij geen druppel water nodig. En al helemaal geen pesticiden. Bamboe is oersterk en voor weinig tot geen ziekte vatbaar.

Daar komt ook nog bij dat bamboe supersterk is en het – net als ieder natuurlijk materiaal – na verloop van tijd gewoon vergaat. Bijna zero impact op het milieu dus. Als je de nylon borsteltjes verwijderd, kan je deze tandenborstel letterlijk in de grond steken en daar langzaam laten vergaan.

Of je kan er iets anders creatiefs mee doen natuurlijk 😉

Trouwens, als je je afvraagt of al die bamboe geen mokkende panda’s oplevert…wees gerust! Alleen de bamboe die buiten het euh…pootbereik van de panda’s ligt, wordt geoogst en gebruikt. Onze wit-zwarte berenvriendjes komen dus helemaal niets te kort.

Zoals ik al zei: animal-friendly en cruelty free 🙂

Kortom: bamboe blijkt het perfecte tandenborstelmateriaal. De borsteltjes van de Hyrdrophil tandenborstels zijn weliswaar nog steeds van nylon kunststof maar in ieder geval wel BPA-vrije. Er zijn verder jammer genoeg geen materialen die dezelfde (poets)kwaliteiten als nylon hebben.

Maar goed … het scheelt al enorm als het handvat tenminste kunststofvrij is.

Nog vermeldenswaardig is dat deze tandenborstels verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren. Althans: het uiteinde van het handvat is gekleurd. Handig als je wil voorkomen dat je huisgeno(o)t(en) met jouw exemplaar hun tandplak of etensresten willen gaan verwijderen ;). En een eco-merk zou geen eco-merk zijn als daar dan geen natuurlijke en milieuvriendelijke kleurstoffen voor werden gebruikt.

Eco all the way it is!

Bamboe tandenborstels

Humble brush

De Humble Brush tandenborstels zijn in veel opzichten vergelijkbaar met die van Hydrophil. Ook deze worden gemaakt van bamboe handvaten en nylon borstels en zijn eveneens vegan en cruelty-free.

Het enige verschil zit ‘m in de vorm (plat i.p.v. rond) en het feit dat nu eens niet het handvat maar de borsteltjes zelf een kleurtje hebben gekregen. Ziet er prachtig uit trouwens (het oog wil immers ook wat). Ook hier komen uiteraard geen kunstmatige kleurstoffen aan te pas.

Oh ja, Humble Brush is een Zweeds merk en hun producten worden ontwikkeld door tandartsen. Dat laatste hoor je natuurlijk te pas en te onpas in t.v.-reclames maar hey … we hebben het nu wel over tandartsen die ook een ruk om het milieu geven 😉

Next brush

Nog een bamboo tandenborstel en dit keer van Nederlandse afkomst is de Next brush. Deze is verkrijgbaar in soft, medium en hard en een zachtere, compactere voor kinderen. Ook hier zijn de borsteltjes van PBA-vrije nylon en als je deze verwijderd is de rest van de tandenborstel ook weer biologisch afbreekbaar.

De 3 merken zijn dus absolute aanraders. Het gaat er maar net om welke vorm en borstel voor jou het beste aanvoelt. Of welke je het mooist vindt 🙂

Ecologische en sociale projecten

Nog iets extra’s dat Hydrophil en Humble Brush met elkaar gemeen hebben: door hun producten te kopen, ondersteun je ook hun ecologische en sociale projecten.

Zo werkt Hydrophil samen met de non-profitorganisatie Viva con Agua de Sankt Pauli e.V, die campagne voert voor mensen op het zuidelijk halfrond om toegang te krijgen (en te houden) tot schoon drinkwater. 10% van de bedrijfswinst wordt aan deze organisatie gedoneerd. Sowieso zijnde 3 peilers van het bedrijf: waterneutraal, vegan én fair trade produceren.

Humble Brush op hun beurt, zet zich met hun Humble Smile Foundation in voor betere tandheelkundige omstandigheden in ontwikkelingslanden. Van het preventief voorkomen van tandheelkundige problemen en ziektes, tot aan het lesgeven over mondhygiene…Humble Brush doet er alles aan om mensen op deze manier te helpen.

Je ziet het: veel mooier kan een verhaal over tandenborstels niet worden hé? Je gaat er als vanzelf mooi van glimlachen 🙂

Hopelijk vind je de tandenborstel die perfect bij je past. Ken je nog andere merken of heb je één van deze (of allebei) al geprobeerd? Laat onderaan dan zeker een reactie achter!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

5 reacties

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  cadeuatips vegans

  13 beste cadeautips voor veganisten

  Of het nu gaat om een verjaardag, een huwelijksfeest, een housewarming party of de eindejaarsfeesten … cadeautjes kopen (en krijgen) hoort er simpelweg bij. Niet

  Vegan jeans - duurzaam

  Vegan jeans

  Als vegan kan het soms een uitdaging zijn om een vegan jeans te vinden. Daarom ging ik op zoek naar welke merken dit aanbieden. Naar

  Vegan riemen voor dames en heren

  Vegan riemen voor dames & heren

  Vegan riemen? Ja hoor, vegan draait niet alleen om eten. Een degelijke riem is vaak gemaakt van leder en dat is een dierlijk materiaal wat