Beste rijstkoker kopen? Kook snel en eenvoudig de perfecte rijst!

Laatst geüpdatet:
Beste rijstkoker kopen

Ben je van plan om een rijstkoker te gaan kopen? Dan is het handig om eerst alles te weten over de rijstkoker. Wat is het voor apparaat? Hoe werkt het? Waar moet je op letten bij de aankoop? En wat zijn de beste merken en modellen? We vertellen je graag alles over de beste rijstkoker! Lees snel verder! Wij sluiten het artikel af met een handige lijst van de beste rijstkokers en enkele veelgestelde vragen. 

Onze top 6

IMAGEPRODUCTDETAILS
Beste retro
Ariete
ariete-vintage-rijstkoker
 • Retro, vintage exemplaar
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren
 • Keramische binnenpan
 • Groot volume: 3,5 liter
 • 5 functies
Beste rijstkoker met keramische binnenpan
Reishunger
reishunger-rijstkoker
 • Met dubbele keramische binnenpan
 • Timerklok om kookproces tot 24u uit te stellen
 • 8 kookprogramma’s
 • Verkrijgbaar in de kleuren mint, grijs, rood, roze, wit en zwart
Beste mini rijstkoker
CrockPot
crock-pot-rijstkoker
 • Mini rijstkoker: 0,6 liter
 • Met stoomschaal
 • Met maatbeker, spatel en een handleiding met recepten
Premium
Cuckoo
cuckoo-rijstkoker
 • Inhoud: 1,08 liter
 • Met display
 • Roestvrijstalen binnenpot met premium X-Wall anti-aanbaklaag
 • Met spraakgeleiding
 • 14 beveiligingsmechanismen
 • Dubbel afdichtingssysteem
Beste prijs/kwaliteit
Russel Hobbs
russel-hobbs-rijstkoker
 • Met een handig stoommandje
 • non-stick coating
 • Inhoud: 1,8 liter
PFOA-vrij
Nutribullet
nutribullet-rijstkoker
 • Diverse vooraf ingestelde programma’s
 • Bekend van de blenders
 • Capaciteit van 750 gram
 • Gemaakt van duurzaam plastic en heeft een PFOA-vrije pan met een anti-aanbaklaag

Eenvoudig en snel de perfecte rijst 

Ben je dol op rijst, dan weet je dat het niet altijd even eenvoudig is om de perfecte rijst te koken. Voor eenvoudige, perfecte en snelle rijst is een rijstkoker de perfecte oplossing. Met een rijstkoker krijgt je perfect gekookte rijst die niet aangebakken is of juist te hard is. De rijstkoker is een geweldig apparaat, omdat je de rijst verder niet in de gaten hoeft te houden. Het werk wordt namelijk voor je gedaan! 

Waarom een rijstkoker?

Wil je graag op een eenvoudige, snelle, zorgeloze en energiezuinige manier rijst koken, dan is de aankoop van een rijstkoker een uitstekend idee. Verder kan de naam verwarrend zijn, omdat je met een rijstkoker ook andere dingen kunt stomen, zoals groenten.

Het grote voordeel van een rijstkoker is de extreem simpele bereiding. Pak een hoeveelheid rijst en water en kies je programma. Zet het apparaat aan en dankzij de stoom wordt je rijst perfect gekookt. Je rijst zal nooit meer aankoeken en je hoeft niet langer het hete water af te gieten.

Werking

Een rijstkoker is een geautomatiseerd keukenapparaat dat is ontworpen om rijst te koken of andere gerechten te stomen. Het apparaat bestaat uit een warmte-element, een thermostaat en een kookpot. Je vult de kom met een gewenste hoeveelheid rijst en water en vervolgens zal de rijstkoker de rijst op vol vermogen koken in het water van 100 graden.

Zodra het water verdampt is, komt de temperatuur boven het kookpunt, waardoor de thermostaat automatisch afslaat. Je rijst zal dus nooit meer aankoeken of overkoken. Er zijn modellen die na het afslaan van de thermostaat direct overgaan naar de warmhoudfunctie. Deze functie zorgt ervoor dat de rijst op een laag vermogen wordt warm gehouden. De meeste rijstkokers kun je ook als stomer voor andere gerechten gebruiken, zoals groenten. Sommigen apparaten worden ook geleverd met een handig stoommandje waar je andere dingen in kunt stomen. 

Wat kan er in?

Het fijne van een rijstkoker is dat er niet enkel rijst in kan. Net zoals bijvoorbeeld een multicooker is ook een rijstkoker een multifunctioneel toestel waarin je verschillende maaltijden en producten kan verwerken of bereiden zoals:

 • Pasta
 • Noedels 
 • Stoommaaltijden (dit kan alleen als je een rijstkoker met aan stoommandje hebt)
 • Soep
 • Stoofschotels
 • Groenten

Hoe werkt het?

Een rijstkoker is erg gebruiksvriendelijk. Het is eenvoudige en snelle manier om perfecte rijst te koken. Volg de volgende stappen om perfecte rijst te krijgen voor je maaltijd: 

 • Stap 1: Kies je rijst en was dit indien nodig.
 • Stap 2: Meet de rijst af en stop de gewenste hoeveelheid in de rijstkoker. Voor de meeste mensen geldt een kopje rijst als een goede hoeveelheid rijst.
 • Stap 3: Meet ook het water af en voeg het toe aan de rijst. Hoeveel water je precies nodig hebt, is afhankelijk van de rijstsoort die je gebruikt en hoe vochtig je de rijst wilt hebben. De exacte hoeveelheid kun je op de verpakking van de rijst lezen. 
 • Stap 4: Voordat je het toestel aanzet, kun je ervoor kiezen om de rijst alvast op smaak te brengen. Zo kun je zout, tamari of kruiden aan de rijst voegen, zodat dit goed kan intrekken tijdens het koken.
 • Stap 5: Vervolgens is het tijd om je rijstkoker aan te zetten. Er zijn toestellen die verschillende opties hebben, maar ook apparaten die enkel een aan- en uitknop hebben.
 • Stap 6: Dan is het tijd om de rijst te laten koken. Het is belangrijk dat je tijdens het koken het deksel op de koker laat zitten. Er ontstaat namelijk een grote hoeveelheid stoom in het toestel, die van belang is bij het kookproces van de rijst, die niet mag ontsnappen. Is de rijst klaar, dan slaat het toestel automatisch af. Het is geen groot probleem als de rest van je maaltijd nog niet klaar is, de rijstkoker houdt je rijst namelijk goed warm. 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Ben je op zoek naar de beste rijstkoker? Dan helpen we je graag verder. Tijdens je zoektocht naar de beste koker is het belangrijk om op de volgende dingen te letten:

Gebruiksgemak 

Een rijstkoker is over het algemeen ontzettend makkelijk in gebruik en dit is dan ook de reden waarom veel mensen voor dit apparaat kiezen. Plaats de rijst in de koker en druk op de knop. Verder heb je tijdens het koken geen omkijken meer naar je rijst. Er zijn erg simpele rijstkokers verkrijgbaar met slechts enkele functies en er zijn meer uitgebreide apparaten te koop. Het is maar nu waar jij op zoek naar bent! 

Materiaal

Het materiaal van de rijstkoker kan verschillen per model. Sommige kookpannen zijn gemaakt van materialen met een hoge geleidbaar, zoals koper of aluminium. Het materiaal van de koker bepaalt hoeveel tijd er nodig is om de rijst te koken. Sommige toestellen hebben meer tijd nodig om zich voor te bereiden en het water te geleiden. 

Prijs

Rijstkokers zijn er in verschillende soorten en maten. Door het grote aanbod is er een rijstkoker beschikbaar voor elk mogelijk budget. Kies voor een apparaat van goede kwaliteit. Een hogere prijs wil niet direct zeggen dat het toestel ook beter is. De prijs begint vanaf zo’n 25 euro een kan oplopen tot zo’n 200 euro of zelfs meer. De prijs is afhankelijk van de inhoud, het vermogen en het merk. 

Recensies van andere gebruikers

Ga je op zoek naar de beste rijstkoker, dan is het belangrijk dat je op een aantal factoren let. Het aanbod is groot en uitgebreid. Kies voor een apparaat dat aansluit bij je persoonlijke wensen en behoeften. Let op de volgende specificaties bij de aankoop van een rijstkoker.

Inhoud

Rijstkokers zijn er in verschillende soorten en maten. Kies voor een toestel dat het beste bij je past. Dit is afhankelijk van je gezinssituatie. Woon je slechts met 2 personen, dan is een kleine rijstkoker perfect. Woon je met 6 personen, dan is het verstandig om voor eentje met een grotere inhoud te kiezen. Ga je op zoek naar de beste rijstkoker voor jouw situatie, kijk dan op de productpagina of de verpakking van het toestel om te zien hoeveel rijst porties de koker aankan.

Onderhoud en reiniging

Rijst kan behoorlijk plakkerig zijn. Zo kan het vaak aankoeken in je pan en kan het soms lastig zijn om de pan goed schoon te maken. Kies daarom voor een rijstkoker met een antiaanbaklaag (liefst zonder teflon). Verder is het verstandig om te kiezen voor een toestel met een uitneembare binnenpan. Deze pan kun je eenvoudig afwassen of zelfs in je vaatwasser stoppen. 

Gebruiksgemak

Er zijn rijstkokers met een simpele aan- en uitknop, maar er zijn ook apparaten met diverse functies. Wil je enkel rijst koken, kies dan voor een simpel en budgetvriendelijk model. 

Multifunctioneel gebruik

De meeste rijstkokers kun je ook gebruiken als stomer. Dit is ideaal als je ook dingen als groenten wilt koken. Wil je het toestel multifunctioneel gebruiken, dan is het handig om te kiezen voor een model met een stoommandje. In dit stoommandje kun je bijvoorbeeld broccoli stoppen.

Uitneembare binnenpan

Tegenwoordig zijn rijstkokers met een uitneembare binnenpan de norm. Dit is erg belangrijk omdat je zo het toestel makkelijk kunt schoonmaken. 

Met warmhoudfunctie

Er zijn modellen die beschikken over een handige warmhoudfunctie. Zodra het water verdampt is en je rijst goed gekookt is, gaat het apparaat automatisch over op de warmhoudfunctie. De rijstkoker houdt de rijst warm op 65 graden. Ideaal wanneer je ook andere dingen aan het koken bent en de rijst al eerder klaar is. Ook perfect voor diners met vrienden of familie! Willen anderen nog een extra portie rijst, dan kun je dit warm opscheppen.

Glazen deksel

Wil je graag zien wat er precies in de rijstkoker zit, dan is het belangrijk om te kiezen voor een apparaat met een glazen deksel. Hierdoor zie je precies hoe ver de rijst is. 

Automatische afslag

Tegenwoordig beschikken eigenlijk alle rijstkokers over en automatische afslag. Dit betekent dat het toestel automatisch afslaat wanneer het water verdampt is en de rijst perfect gekookt is. Hierdoor koekt je rijst nooit aan en kookt de koker nooit over. 

Voordelen 

Het is duidelijk dat een rijstkoker een handig en fijn apparaat is om snel en eenvoudig rijst te koken. Hierbij de belangrijkste voordelen op een rijtje.

 • Je kunt altijd de perfecte rijst klaarmaken
 • De rijst koekt nooit meer aan in de pan
 • De koker houdt de rijst warm na het koken
 • Je kunt elke soort rijst in het toestel gebruiken
 • Je kunt ook andere gerechten klaarmaken in de rijstkoker
 • Je hoeft de rijst niet in de gaten te houden
 • Je hoeft de rijst niet af te gieten
 • De rijst kook nooit meer over door de automatische timer

Kies voor de juiste verhouding rijst en water

Maak je gebruik van een rijstkoker, dan zijn er diverse dingen waar je rekening mee moet houden. Elk toestel wordt standaard geleverd met een uitgebreide gebruikershandleiding die je goed moet lezen. Veel kokers worden geleverd met een maatbeker van 160 milliliter. De juiste hoeveelheid rijst en water is afhankelijk van de rijstsoort, maar de verhouding voor veel rijstsoorten geldt als volgt: 1 maatbeker rijst heeft 2 maatbekers water nodig. Je kunt de juiste verhoudingen ook altijd teruglezen op de verpakking van de rijst zelf. 

Groenten stomen met de rijstkoker

Sommige rijstkokers hebben meerdere functies, zoals sauteren of stomen. Kies je voor een toestel met een stoomfunctie, dan wordt het apparaat meestal geleverd met een handig stoommandje. In dit mandje kun je groenten stomen. De verhouding water die je hierbij nodig hebt, is anders dan bij het koken van rijst, dus het is verstandig om hierbij de gebruikershandleiding raad te plegen. 

Hoe opbergen? 

Het is belangrijk om een goede en veilige plek voor de rijstkoker te vinden. Tijdens het gebruik van het apparaat komt er namelijk veel stoom uit de stoomopening. De rijstkoker kun je hierdoor beter niet onder een keukenkastje zetten. Zorg ervoor dat er boven de koker voldoende ruimte vrij is, zodat er geen damp in het keukenkastje komt. Zorg ervoor dat je het deksel nooit van de rijstkoker haalt tijdens het koken of stomen. De hete stoom die dan vrijkomt, kan je snel verbranden. 

Reinigen 

Een rijstkoker moet je net als je andere keukenapparaten regelmatig reinigen. De buitenkant van de koker kun je gemakkelijk met een vochtige doek afnemen. De binnenkant van het apparaat kun je reinigen met een beetje natuurazijn en kokend water. 

Beste merken  

Op zoek naar de beste rijstkoker? Er is een groot aanbod verkrijgbaar van diverse rijstkokers waardoor het soms moeilijk kan zijn om een keuze te maken. Hierbij geven we je een handige lijst van de beste merken!

Ariete – vintage

De rijstkoker van Ariete heeft een prachtige groene kleur (ook verkrijgbaar in hemelsblauw en beige) en is gemaakt van keramiek. Het apparaat heeft een inhoud van 3,5 liter en een capaciteit van 700 Watt. Het item is ongeveer 3 kilogram en heeft een glazen deksel, zodat je het kook of stoom proces nauwkeurig in de gaten kunt houden.

ariette vintage rijstkoker

Met de Ariete rijstkoker kun je niet alleen snel en eenvoudig perfect rijst koken, maar ook diverse stoommaaltijden. Het apparaat heeft vijf verschillende functies, zodat je elk gezond gerecht eenvoudig zelf kunt bereiden. Door de mooie groen pastelkleur en retro design van de Ariete rijstkoker is dit apparaat een aanwinst voor elke keuken. 

Crockpot – mini

De rijstkoker van Crock Pot heeft een inhoud van 0,6 liter, wat ideaal is voor een huishouden van 2 tot 3 personen. Verder heeft de koker een vermogen van 350 Watt en een gewicht van 2 kilogram. Dit apparaat is ideaal voor het bereiden van diverse soorten rijst, zoals risotto, basmati of sushi rijst. Verder heeft de rijstkoker ook een kook- en warmhoudfunctie.

CrockPot rijstkoker

De Crock Pot koker wordt geleverd met een stoomschaal waar je groentengerechten in kunt stomen. De binnenpan heeft een antikleeflaag en is uitneembaar, zodat je het apparaat eenvoudig kunt schoonmaken. 

Cuckoo – premium

Ben je op zoek naar een premium rijstkoker? Dan is deze ricecooker van Cuckoo echt iets voor jou. Dit apparaat heeft een moderne stijlvolle uitstraling die zeker niet zal misstaan in jouw keuken. Het model is mat zwart met koper en is voorzien van een duidelijk LED display.

Cuckoo rijstkoker

Het apparaat heeft een inhoud van 1,08 liter, wat een ideaal volume is voor een groter gezin van 4 tot 5 mensen. Het keukenapparaat heeft een coating van aluminium, wat de warmte razendsnel zal leiden. Het vermogen van de Cuckoo rijstkoker is 890 Watt.

Deze premium rijstkoker van Cuckoo heeft een aantal speciale functies, zoals een zelfreinigende functie en 14 veiligheidsfuncties. Ten slotte maakt het apparaat gebruik van 3D-verwarmingstechnologie en spraakgeleiding.

Reishunger mini – bestseller

Reishunger is een merk dat gespecialiseerd is in rijstkokers en toebehoren. Ze hebben een ruim assortiment rijstkokers zowel premium modellen als toestellen voor beginners. De Reishunger mini is de absolute bestseller die mooi in elk interieur past dankzij de verschillende leuke kleuren waarin deze verkrijgbaar is.

Deze Reishunger mini rijstkoker heeft een inhoud van 1 liter, wat perfect is voor ongeveer 4 rijst porties. Met slechts een druk op de knop geniet je van de perfecte rijst. De Reishunger koker heeft een handige warmhoudfunctie en een timer. Met deze timerknop kun je het kookproces tot 24 uur uitstellen, ideaal als je meerdere dingen tegelijk aan het koken bent en de rijst op een bepaald tijdstip nodig hebt!

Reishunger rijstkoker

Is de rijst gekookt, dan springt de koker automatisch over op de warmhoudfunctie, zodat je altijd van lekkere warme rijst kunt genieten. De Reishunger rijstkoker kan veel meer dan enkel rijst koken. Deze kleine alleskunner heeft maar liefst 8 kookprogramma’s, zodat je verschillende soorten rijst, maar ook andere granen, groente,… kunt stomen.

Het apparaat is voorzien van een hoogwaardige binnenpan met een dubbele keramische anti-aanbaklaag. Je kunt de stomer eenvoudig schoonmaken en het apparaat heeft een goed leesbare LED-display. Ideaal voor een klein huishouden!

Russel Hobbs 

Met de Russell Hobbs rijstkoker geniet je altijd van perfect gegaarde rijst. Met de Cook at Home rijstkoker kun je tot 10 koppen rijst tegelijkertijd koken. Is de rijst gekookt, de schakelt de stomer automatisch uit. Dit Russel Hobbs apparaat kookt niet alleen je rijst perfect, maar je kunt er ook andere gerechten mee stomen.

Russell Hobbs Cook@Home Rijstkoker

De Cook at Home rijstkoker wordt geleverd met een handig stoommandje. Gebruik de maatbeker om de juiste hoeveelheid water en rijst toe te voegen. De koker heeft een transparant deksel en een uitneembare binnenpan met een non-stick coating. De pan heeft een capaciteit van 1,8 liter, wat ideaal is voor een groter huishouden.

Severin 

De Severin Rijstkoker RK 2425 kan alles, van stomen tot koken en van opwarmen tot warmhouden. Deze stijlvolle rijstkoker heeft een binnenpan met een antiaanbaklaag en een inhoud van drie liter. Met deze grote capaciteit is dit toestel uitermate geschikt voor een groot gezin.

Severin rijstkoker

De Severin Rijstkoker RK 2425 wordt standaard geleverd met een stoomschaal waar je groenten of aardappels in kunt stomen. Deze koker zal automatisch afslaan en overgaan op de handige warmhoudfunctie wanneer de rijst gekookt is. Hierdoor blijft je rijst nog uren lang warm en smaakvol. De rijstkoker wordt standaard geleverd met een maatbeker en een rijstlepel. 

Tristar RK-6126

Tristar is een geliefd merk en met een groot en divers aanbod van verschillende rijstkokers. Met de Tristar RK-6126 kun je voortaan de lekkerste rijst eenvoudig snel bereiden! De rijstkoker heeft een capaciteit van 1 liter, waarmee je ongeveer 5 porties tegelijkertijd kunt klaarmaken en een vermogen van 400 Watt. Is de rijst gekookt, dan slaat het apparaat automatisch af.

Tristar rijstkoker

Vervolgens gaat de rijstkoker over naar de warmhoudfunctie, waardoor je geen omkijken meer naar je rijst hebt. Verder heeft de binnenpan van de Tristar koken een anti-aanbaklaag, zodat de rijst nooit meer zal aanbakken.

Het apparaat wordt ook standaard geleverd met een lepel, maatbeker en spatel wat het doseren van de juiste hoeveelheid rijst een stuk eenvoudiger maakt. De stijlvolle Tristar rijstkoker is een aanwinst voor elke keuken!

Toch wat meer volume nodig dan kan je deze Tristar rijstkoker ook in een 1,5 of zelfs een 2,2 liter versie bestellen, handig voor grote gezinnen of grote eters…

Nutribullet EveryGrain Cooker

Bij Nutribullet kan je natuurlijk terecht voor een blender-to-go, maar net zo goed kan je er andere toestellen zoals een food processor, juicer of een multifunctionele cooker zoals de EveryGrain cooker kopen.

Deze rijstkoker is geschikt om alle soorten korrels en graansoorten tot in de perfectie te koken!

De Nutribullet EveryGrain Cooker heeft diverse vooraf ingestelde programma’s voor al je favoriete soorten rijst, haver en quinoa. Het apparaat is multifunctioneel, zodat je er ook groenten mee kunt stomen. De EveryGrain Cooker heeft een capaciteit van 750 gram, wat ideaal is voor een gezin van 4 personen.

Nutribullet rijstkoker

Het apparaat is gemaakt van duurzaam plastic en heeft een PFOA-vrije pan met een anti-aanbaklaag. Is de rijst perfect gekookt, dan schakelt het apparaat automatisch naar de warmhoudfunctie. Dit is ideaal wanneer je de tafel moet dekken of als er een ander gerecht nog niet helemaal klaar is. 

Rijstkoker met keramische binnenpan

Wil je graag een rijstkoker zonder teflon maar toch met het gemak van een anti-aanbaklaag dan zijn er enkele mogelijkheden beschikbaar.

Veelgestelde vragen

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de rijstkoker? Hierbij een aantal veelgestelde vragen!

Welke soorten rijst kan je koken in een rijstkoker?

Je kunt eigenlijk vrijwel alle soorten rijst koken in een rijstkoker. De verhouding rijst en water verschilt per soort, dit kun je nalezen op de verpakking van de rijstsoort. Hieronder de soorten die je kunt koken in je rijstkoker: 

Witte rijst
Bruine rijst
Sushi rijst
Gele rijst
Risotto rijst
Zwarte rijst

Kun je ook andere dingen met een rijstkoker koken?

De naam rijstkoker kan wat verwarrend zijn, want je kunt met dit apparaat veel meer dan enkel rijst koken. In het apparaat kun je ook noedels of pasta koken. Daarnaast zijn er ook modellen beschikbaar die voorzien zijn van een stoommandje en een stoomfunctie, zodat je ook groenten, vis en vlees kunt stomen. Lees altijd aandachtige de handleiding of dit ook echt mogelijk is met jouw rijstkoker. 

Hoe maak je een rijstkoker schoon?

Ook je rijstkoker moet je regelmatig schoonmaken. De buitenkant van het apparaat kun je eenvoudig afvegen met een vochtige doek. De binnenkant van de rijstkoker kun je schoonmaken met een kokend water en een beetje azijn. 

Plaats een reactie