Brood

Broodjes met chia zaden

Als er brood of broodjes gebakken moeten worden, of als er deeg in het algemeen aan te pas komt, is het meestal vrouwlief die de honneurs waarneemt. Dat – en het maken van spaghettisaus – is iets wat je gerust aan haar kan overlaten. Er valt dan helemaal niets aan te verbeteren.

Om vage redenen ben ik zelf niet zo gek op het kneden van deeg en ander ‘bloemig’ gedoe. Behalve als het voor nagerechten is…waarschijnlijk een kronkel;-)

Haar broodjes zijn dus geweldig en de chia zaadjes maken het helemaal af. Ze zijn bovendien super gezond!

Ingrediënten

  • 500 gr roggemeel
  • 1 zakje gist (Bruggeman)
  • 2 tl zeezout
  • 7 el zonnebloempitten
  • 400 ml water
  • Chia zaadjes – om te besprooien

Bereiding

  1. Meng alle droge ingrediënten – uitgezonderd de chia zaadjes in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
  2. Verwarm het water lichtjes en giet een deel langzaam in het kuiltje. Roer het goed door met een lepel en voeg op die manier beetje bij beetje de rest van het water toe tot er een mooi homogeen deeg ontstaat.
  3. Kneed het deeg met kneedhaken gedurende zo’n 7 minuten (bij licht brood is het met de hand te doen, rogge is echter een stuk zwaarder).
  4. Verdeel de deegbal in 9 afzonderlijke balletjes en druk ze stuk voor stuk lichtjes in. Leg de balletjes op een bakplaat (3 rijen van 3).
  5. Bevochtig een handdoek met wat heet water en drapeer hem over de bakplaat. Plaats de bakplaat op een warme plaats – bijvoorbeeld op of in de buurt van de verwarming – en laat de broodjes ± 1 uur rijzen.
  6. Verwarm ondertussen de oven voor tot 200 graden.
  7. Bevochtig de broodjes met een borsteltje en wat water en strooi er de chia zaadjes overheen.
  8. Bak ze bruin (letterlijk) in de oven gedurende 20 minuten. Vullen naar keuze en smullen maar!

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Stijn De Kock

View Comments

  • Ik veronderstel dat je deze broodjes ook met tarwe of spelt kunt maken? Ze zien er wel lekker uit!

    • Dag Sonja, ik maak ze vaak met tarwe of spelt. Neem dan wel 350ml water i.p.v. 400ml en doe meestal bij de bloem nog wat zonnebloempitten, vind ik er lekker bij. Bij rogge doe ik dat niet omdat het anders te zwaar wordt.

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

1 maand ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago