Chia zaden zijn broodnodig

Laatst geüpdatet:

Chia zaad is superfood

Wie de term Superfoods nog niet was tegengekomen moet zich de laatste paar jaar wel op mars hebben schuilgehouden. Voor wie het nog niet weet; superfoods is een verzamelnaam voor voedingsmiddelen met een uitzonderlijke – welhaast perfecte – voedingswaarde. Zoals bijvoorbeeld zeer hoge concentraties mineralen, aminozuren, vitaminen en anti-oxidanten.

Regel(te)rechte hype

Tegenwoordig zijn superfoods een ware hype, maar uiteindelijk kennen we ze al veel langer en consumeren we ze al tijden. Sinaasappelen, bosbessen en spinazie vallen namelijk al in deze categorie en die kent volgens mij iedereen. Toch? Een aantal superfoods is dan weer wat minder bekend bij het grote publiek. Maca poeder bijvoorbeeld, maar ook goji bessen, chlorella, spirulina en – want daar gaan we het over hebben – chia zaden!

vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Voordelen van chiazaad

Wat de precieze voordelen van deze superfoods zijn laat ik je wijselijk door anderen uitleggen. Ik heb het hier over chia zaden omdat ze vrij smaakneutraal zijn en

Een paar eigenschappen kan ik echter wel voor je opsommen, waarbij ik meteen ook wil vermelden dat ik geen voedingsdeskundige of wetenschapper ben. Persoonlijk ga ik er steeds vanuit dat voeding – hoe gezond ook – altijd voldoende afwisseling moet hebben. Ik raad dus niemand aan om louter en alleen op superfoods te gaan teren, laat staan op chia zaden alleen.

Maar goed, de bewezen voordelen van chia zaden zijn:

  • Bevorderlijk bij het verlagen van je bloeddruk
  • Ze bevatten een behoorlijke hoeveelheid calcium
  • Ze zijn makkelijk te verteren en dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel
  • Ze zijn rijk aan anti-oxidanten en hebben een ontgiftende werking
  • Ze vertragen de omzetting van koolhydraten naar suikers
  • In combinatie met water zetten chia zaden uit en vormen ze een soort gel. Deze kan dienen als vetstof in plaats van o.a.olie. Bovendien zorgt deze gel ervoor dat je sneller een gevoel van verzadiging zal ondervinden.

Chiabatta

Je kan chiazaden uitstekend verwerken op deze heerlijke broodjes (vandaar de titel en de wellicht wat flauwe woordspeling hierboven:-). Meteen de reden waarom ik het maanzaad door chia zaden heb vervangen. Hier het recept voor dit letterlijke ‘broodje gezond’.

Chiazaad kopen

Chiazaad vind je gewoon in de supermakrt. Maar je kan het ook in de natuurvoedingswinkel of online vinden.

1 gedachte over “Chia zaden zijn broodnodig”

Plaats een reactie