Chia zaden zijn broodnodig

Chia zaad is superfood

Wie de term Superfoods nog niet was tegengekomen moet zich de laatste paar jaar wel op mars hebben schuilgehouden. Voor wie het nog niet weet; superfoods is een verzamelnaam voor voedingsmiddelen met een uitzonderlijke – welhaast perfecte – voedingswaarde. Zoals bijvoorbeeld zeer hoge concentraties mineralen, aminozuren, vitaminen en anti-oxidanten.

Regel(te)rechte hype

Tegenwoordig zijn superfoods een ware hype, maar uiteindelijk kennen we ze al veel langer en consumeren we ze al tijden. Sinaasappelen, bosbessen en spinazie vallen namelijk al in deze categorie en die kent volgens mij iedereen. Toch? Een aantal superfoods is dan weer wat minder bekend bij het grote publiek. Maca poeder bijvoorbeeld, maar ook goji bessen, chlorella, spirulina en – want daar gaan we het over hebben – chia zaden!

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Voordelen van chiazaad

Wat de precieze voordelen van deze superfoods zijn laat ik je wijselijk door anderen uitleggen. Ik heb het hier over chia zaden omdat ze vrij smaakneutraal zijn en

Een paar eigenschappen kan ik echter wel voor je opsommen, waarbij ik meteen ook wil vermelden dat ik geen voedingsdeskundige of wetenschapper ben. Persoonlijk ga ik er steeds vanuit dat voeding – hoe gezond ook – altijd voldoende afwisseling moet hebben. Ik raad dus niemand aan om louter en alleen op superfoods te gaan teren, laat staan op chia zaden alleen.

Maar goed, de bewezen voordelen van chia zaden zijn:

 • Bevorderlijk bij het verlagen van je bloeddruk
 • Ze bevatten een behoorlijke hoeveelheid calcium
 • Ze zijn makkelijk te verteren en dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel
 • Ze zijn rijk aan anti-oxidanten en hebben een ontgiftende werking
 • Ze vertragen de omzetting van koolhydraten naar suikers
 • In combinatie met water zetten chia zaden uit en vormen ze een soort gel. Deze kan dienen als vetstof in plaats van o.a.olie. Bovendien zorgt deze gel ervoor dat je sneller een gevoel van verzadiging zal ondervinden.

Chiabatta

Je kan chiazaden uitstekend verwerken op deze heerlijke broodjes (vandaar de titel en de wellicht wat flauwe woordspeling hierboven:-). Meteen de reden waarom ik het maanzaad door chia zaden heb vervangen. Hier het recept voor dit letterlijke ‘broodje gezond’.

Chiazaad kopen

Chiazaad vind je gewoon in de supermakrt. Maar je kan het ook in de natuurvoedingswinkel of online vinden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Eén reactie

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu