De laatste paar weken zag ik op Instagram constant mensen die dalgona koffie aan het maken waren, inclusief mijn schoonzus. Ik ben zelf niet zo van de trends, maar als foodblogger was ik hier toch wel benieuwd naar.
Ik probeerde het dit weekend eens uit. Het was prachtig weer en mijn vader stond in de voortuin wat onkruid uit te trekken. Dus ik wilde hem van een lekkere verfrissing voorzien, dus leek het mij het ideale moment om deze nieuwe trend eens uit te proberen. Hij bleek het heel erg lekker te vinden.
Wat is dalgona koffie?
Dalgona koffie is heel makkelijk te maken. Je hebt een gelijke verhouding nodig van oploskoffie, suiker en heet water, bijv. 1 eetlepel van elk. Die klop je dan op tot een luchtig schuimpje. Het kan met een garde maar is het makkelijkst is met een elektrische klopper.
Dalgona koffie kan zowel warm of koud gedronken worden. Je neemt dus ofwel warme of koude havermelk (ik gebruik Oatly Barista). Wil je een icecoffee, doe dan ook wat ijsblokjes in de havermelk. Bovenop doe je een schep van het koffieschuimpje.
De schuim kan je nu door de melk roeren en opdrinken.
Waar komt Dalgona koffie zo ineens vandaan?
Ik zag het meermaals op Instagram voorbij komen, maar Dalgona koffie is viraal gegaan op TikTok. Dalgona komt oorspronkelijk uit Zuid-Korea en is eigenlijk een caramelsnoepje wat je ginder op straat kan kopen.
Toen de Zuid-Koreaanse acteur Jung II-Woo, Macau (Chinese regio) bezocht kreeg hij een koffie op restaurant geserveerd waarvan dit hem aan deze snoepjes deed denken. Zo ontstond de naam Dalgona Koffie. In een show op tv maakte hij deze koffie en toen (sinds januari 2020) ging het viraal.
Ik denk dat deze koffie zo populair geworden is door enerzijds de simpelheid van het recept, en anderzijds omdat iedereen thuis zit en toch wel wat om handen wil hebben.
Recept Dalgona koffie
- 2 eetlepels instant koffie
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels heet water
- Plantaardige melk naar keuze (Ik gebruik Oatly Barista)
Doe de instant koffie, suiker en het water in een kom. Klop deze net zo lang op tot het luchtig en schuimig wordt. Met een garde duurt dit heel erg lang. Met een electrische klopper duurt het zo’n vier minuten.
Neem 2 glazen en doe 3 ijsblokjes in elk glas. Giet beide voor ca. 3/4 (of iets meer) vol met plantaardige melk. Met een eetlepel neem je de opgeklopte schuim en doet die als topping bovenop de melk.
Is het dit de hype nu waard? Eigenlijk wel. Ik heb het nu enkele keren gedronken en vind het heerlijk, mijn vader ook. Bovendien is het snel gemaakt en heb je geen speciale ingrediënten nodig.
Heb jij de Dalgona koffie al eens gemaakt of ga je deze eens proberen? Laat het me zeker weten onderaan deze pagina in een reactie.
5 reacties
Eens met jullie! Ik heb het ook al gemaakt en vond het heerlijk! Alleen werd het een beetje sterk voor mij. De volgende keer probeer ik het met wat minder koffie.
Lijkt me heerlijk! Ik ga het morgen proberen.
Neen, niets voor mij. Gewoon heerlijke robuuste Koffie Black.
Ben allergisch voor melk en lust hetdaarom ook niet.
Ziet er wel goed uit hoor Elke.
Ik ben die schoonzus waar je het over had denk ik
Ik vind het echt heeeeerlijk!
Haha, dat denk ik ook 😉 Ja lekker hé!