Van 2 stukken vlees per dag naar 1x om de 2 weken op slechts enkele maanden tijd

Erik - Eerste stappen in veganisme

Op onze opendeurdag eind september ontmoetten Stijn en ik Erik voor de eerste keer. We hadden al eens via mail contact gehad. Erik is 47 jaar en woont in Kessel-lo. Hij was net begonnen met zijn zoektocht om milieuvriendelijker te gaan leven en daar hoorde ook bij: Anders eten.

Ik dacht dat vlees en vis gezond was

“Door meer bezig te zijn met het milieu ben ik erachter gekomen dat onze vlees- en visconsumptie heel slecht zijn voor ons milieu, klimaat, de dieren, … en ben ik me dus ook een beetje gaan focussen op mijn ‘eten’. Ik was een fervent vlees- en viseter omdat ik ten eerste NIET wist dat dit zo schadelijk was voor het milieu en het klimaat, maar ook (ten tweede dus :-)) omdat ik dacht dat vis gezond is en vlees toch wel voedingsbestanddelen bevat die we nodig hebben om ‘gezond’ te zijn (eiwitten, ijzer, vit. B, …).”

Erik - Eerste stappen in veganisme

Eind oktober ben ik met Erik “aan de slag gegaan” om zijn manier van eten aan te passen. En Erik was zo lief om na de helft van de samenwerking al eens te willen delen hoe zijn weg naar een steeds meer plantaardig leven is. Een zeer inspirerend verhaal …

Ik stond nog zo goed als nergens

Nog voor ik me had ingeschreven (en gelukkig voor mij werd uitverkoren 🙂 ) voor dit traject (workshop) veganistisch koken stond ik eigenlijk nog zo goed als nergens voor wat de veganistische levensstijl betreft.

Ik was een fervent vlees- en viseter. Mede dankzij mijn interesse voor het milieu/het klimaat/het dierenwelzijn en gezondheid … werd toch ook mijn interesse in een andere levens- en etensstijl aangewakkerd.

Na me een beetje verdiept te hebben in voornoemde ‘onderwerpen’ door het lezen van boeken handelend over het milieu/voeding en door het zien van documentaires zoals ‘Meat The Truth’, ‘Sea The Truth’, ‘Earthlings’, … Nu recent nog ‘Cowspiracy’ … vond ik dat het hoog tijd werd mijn vooral vlees- en visconsumptie drastisch te verminderen.

Allereerste stappen

Ik had me als experiment ook ingeschreven in de actie Dagen Zonder Vlees. Tijdens het meedoen aan deze actie kon ik al aan de lijve ondervinden dat het eigenlijk best wel mogelijk was eens een paar dagen per week vlees noch vis te eten.

Online begon ik vanalles te ontdekken wat uiteindelijk zou leiden naar een andere levensstijl. Uiteindelijk kwam ik dan in contact met mensen die zich de veganistische levensstijl hadden toegeëigend … en van het een kwam het ander. En plots was Elke (en Stijn) er 🙂 ! … en het veganistisch avontuur kon beginnen. 😉

Mezelf laten onderdompelen in het veganistische avontuur

Blij dat ik het nieuws van Elke kreeg dat ik mocht deelnemen aan het traject wat Veganistisch Koken zou starten. Voor mij startte dan een nieuw iets … nu werd het voor mij al een beetje meer menens … nu moest ik er echt voor gaan en zou ik mij laten onderdompelen in het veganistische avontuur.

Het hoeft geen uitleg dat ik het niet zo evident vond maaltijden te bereiden met vlees- en visvervangers waarvan ik het bestaan amper afwist. In mijn overtuiging dat vlees en vis voedingsstoffen bevatte die onontbeerlijk zijn voor het goed functioneren van ons lichaam en geest, zijnde eiwitten, ijzer, omega 3 vetzuren, … was het niet zo evident volwaardige vlees- en visvervangende maaltijden te bereiden

Maar geen probleem … Elke zou me wegwijs maken in al deze voor mij nieuw te ontdekken vlees- en visvervangers … zo leerde ik dat plantaardige voeding alle voedingsstoffen bevatten die ons lichaam en geest nodig hebben om goed te functioneren en dit ZONDER vlees en vis of andere dierlijke producten.

Al grote stappen gezet

Wil dit nu zeggen dat ik al voor de volle 100% vegan ben … NEEN, nog belange niet. Wil dit zeggen dat ik ondertussen al vooruitgang heb geboekt … JA! Ondertussen slaag ik er al in nog slechts ongeveer 1x om de 2 à 3 weken een stukje (biologisch) vlees of vis te eten … in gedachte houdend dat dit voordien zo goed als dagelijks was … dus toch al niet slecht, denk ik dan bij mezelf …

Is dit al goed genoeg? NEEN! … Ik heb nog een hele lange weg te gaan. Waarmee ik het tot op heden nog moeilijk heb? … Zoals gezegd eet ik nu al veel meer groenten … dus dat lukt vrij aardig, maar wat met die eieren? Tja … aangezien ik geen liefhebber ben van tofu (Vind het echt niet zo lekker smaken, tenzij mits toevoeging van allerhande kruiden) is dit nog een groot struikelblok … Tot nu nuttig ik nog slechts 1x om de 2 weken ongeveer nog eieren … niet te vergeten voordien was dit veelal 2x/week … dus ook hier weer een vooruitgang.

Ook moet ik bekennen dat ik een groot liefhebber ben van biologische gerookte zalm … zo lekker in een linzenslaatje … of in om het even welke slaatje … Door wat te vervangen? … Geen idee … Dus wat doe ik hieraan? Gezien ik heel milieubewust ben en de problematiek van overbevissing, de industriële visvangst, de vervuiling (olie, kernafval, plastiek, …) van onze oceanen in gedachte hou … heb ik mijn consumptie van vis beperkt tot ongeveer nog 1x/2à3 weken … en ik hoop het nog veel beter te doen.

Begeleiding van Veganistisch Koken

Hoe dit traject veganistisch koken mij bevalt, is heel simpel … het bevalt me schitterend!  Ik leer zoveel bij op het gebied van ‘anders en veganistisch koken’ ZONDER het gevoel te hebben dat mij iets wordt opgelegd of gedwongen.

Het staat me vrij Elke te ‘bekogelen’ met vragen en haar op eender welk moment om raad te vragen. Ik heb nog heel wat hulp nodig om het veganpad te bewandelen, maar mede dankzij Elke (en Stijn) en toch enig wat FB-vrienden en groepen, begint het toch al wat te lukken.

Sociale contacten

Met het sociale aspect heb ik het wel nog moeilijk. Het dierenwelzijn, het milieu, het klimaat, … daar zijn anderen niet mee bezig. Let op! Geen verwijt naar deze mensen, want ik was net hetzelfde MAAR ik ben enorm blij en dankbaar dat ik de klik gemaakt heb en dat ik een veel bewuster mens ben geworden.

Theorie én praktijk

Wat ook leuk is aan het traject, buiten het feit dat Elke een heel lieve jongedame is met het hart op de juiste plaats (Geldt trouwens ook voor Stijn 🙂 ), is dat er tijd gemaakt wordt voor zowel een beetje theorie (Is nodig vooraleer te starten met de praktijk) als praktijk (het koken). Dag 1 was voor mij trouwens al een perfecte start … Het is zo leuk andere en vooral gezondere voeding te ontdekken en te leren bereiden.

Leven zonder dierlijke producten is haalbaar

Ik heb tot nu toe al geleerd dat een leven zonder vlees, vis en/of andere dierlijke producten zoals eieren, honing (heb ik het trouwens ook nog moeilijk mee, maar heb ondertussen al een alternatief gevonden dankzij Elke) best wel haal- en doenbaar is.

Een leuke uitdaging

Het is allesbehalve evident en het is ook niet de bedoeling om vanop dag 1 volledig over te schakelen naar een 100% vegan-leven, maar stilletjes aan opbouwen is perfect mogelijk zonder dat je jezelf hierbij iets tekort doet … het is een hele uitdaging, maar wel een hele leuke … en dan nog wel ééntje die de dieren, het milieu, het klimaat, onze aarde en ons ten goede komt! … dus WAAROM NIET?

Ideaal voor wie zijn eerste stappen wil zetten … en die er voor de volle 100% wil voor gaan

Ik vind dit traject of deze workshop of hoe je het ook noemen wil vooral een fantastisch initiatief voor de beginnende veganist … of beter voor de omnivoor, carnivoor, vegetariër, flexitarIër, … dewelke ook de keuze heeft gemaakt bewuster in het leven te willen staan met meer respect voor zijn eigen gezondheid, het dierenwelzijn, het milieu/klimaat, …

Ik zou willen gaan voor de 100% vegan

Om te besluiten … Wat is mijn doel? Ik zou willen gaan voor de 100% vegan, maar dit is echt niet evident … want het is een heel ruim aspect … het is meer dan alleen maar geen vlees, vis, eieren, dierlijke zuivelproducten, honing, … meer te eten … het gaat zoveel verder …

Vegan is een levensstijl

Dus zoals ik nu wel duidelijk heb ondervonden is dat ‘VEGAN-zijn’ geen dieet is, maar een levensstijl, een mooie manier van leven met respect voor onze moeder aarde/natuur. Elke dag die ik ‘vegan’ kan doorbrengen is al een geslaagde dag …

Ik neem de hindernissen

Is er nog heel af en toe een niet-vegandag bij … geen ramp hoor … Ik doe mijn best en niet elke hindernis op een hindernissenparcours is al even makkelijk of moeilijk om te nemen … ik neem ze gewoon … en ook al struikel ik hierbij wel eens …. ik ga gewoon door en neem de volgende hindernis.

Wil jij ook begeleiding bij jouw transformatie naar een (meer) plantaardig leven?

Meer info

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  cadeuatips vegans

  13 beste cadeautips voor veganisten

  Of het nu gaat om een verjaardag, een huwelijksfeest, een housewarming party of de eindejaarsfeesten … cadeautjes kopen (en krijgen) hoort er simpelweg bij. Niet

  Vegan jeans - duurzaam

  Vegan jeans

  Als vegan kan het soms een uitdaging zijn om een vegan jeans te vinden. Daarom ging ik op zoek naar welke merken dit aanbieden. Naar

  Vegan riemen voor dames en heren

  Vegan riemen voor dames & heren

  Vegan riemen? Ja hoor, vegan draait niet alleen om eten. Een degelijke riem is vaak gemaakt van leder en dat is een dierlijk materiaal wat