Recepten

Broodje met erwtenspread, komkommer en tempeh

Nog een lekkere spread voor op de boterham. Deze keer een erwtenspread gecombineerd met gebakken tempeh en komkommer. Normaal vind ik het lekker met wat scheuten bij, maar deze waren momenteel niet te vinden in de winkel.

De erwtenspread is vrij dun waardoor deze niet enkel als spread gebruikt kan worden, maar ook als dip voor groenten of als saus. Bijvoorbeeld op een salade of met pasta.

Erwtenspread

  • 200 gram zijden tofu
  • 150 gram diepvrieserwten
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl komijnpoeder
  • enkele takjes verse koriander
  • 1 tl zeezout
  • peper

Tempeh

  • 100 gram tempeh natuur
  • 1 tl ‘kipkruiden’ (mengeling van o.a. koriander, kurkuma, kaneel, komijn, kardemom, gember, paprika, …)

Broodje

  • Brood, eventueel vers gebakken
  • erwtenspread
  • 1/2 komkommer
  • 1 handje luzernescheuten

Bereiding

  • Kook de diepvrieserwten gaar in licht gezouten water. Laat afkoelen en uitlekken. Doe de erwten, zijden tofu, olijfolie, komijn en koriander in de blender en mix tot een gladde spread.
  • Kruid af naar smaak met peper en – indien nodig – extra zout.
  • Snij de komkommer en tempeh in dunne schijfjes.
  • Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de tempeh kort aan beide kanten. Bestrooi met de kipkruiden en bak nog even verder tot de tempeh lichtbruin en krokant is.
  • Besmeer een sneetje brood met de erwtenspread. Beleg met enkele plakjes komkommer en tempeh. Werk af met luzernescheuten.

Op zoek naar meer inspiratie voor op de boterham, dan vind je in ons kookboek No Milky Way 2 – vegan lunch nog andere lekkere spreads. Bovendien staat het boek vol met recepten voor als je graag eens afwisselt.

Laat me zeker weten wat je van dit recept vindt. Dat kan onderaan deze pagina in een reactie.

Elke Aerts

Elke is veganist sinds 2005 en was daarvoor 5 jaar vegetariër. Ze probeert behalve vegan te leven ook zo veel mogelijk duurzame keuzes te maken. Met deze blog is het haar missie om de plantaardige (vegan) lifestyle zo toegankelijk mogelijk te maken en jou te inspireren om bewuster te eten en te leven. Omdat je met het maken van die keuze zo ontzettend veel kan bijdragen aan een betere wereld. Beter voor jezelf, maar ook voor je omgeving, het milieu en vooral de dieren.

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

5 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

9 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

2 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago