Drinken

Gemberthee maken met verse gember (makkelijk recept)

In de winter als het koud is, is een verwarmend drankje zoals gemberthee ideaal. Je kan een zakje kopen of deze makkelijk zelf maken met verse gember.

Ik had mijn vriend gevraagd om gember mee te brengen, aangezien ik dat steeds gebruik in een stoofpotje wat we regelmatig maken (recept staat in No Milky Way – vegan lunch). Maar hij had best wel veel gember bij, dus ik dacht, ideaal om ook wat verse gemberthee te maken.

Hoe kan je gemberthee maken?

Gemberthee is heel erg makkelijk om te maken. Je kan het op verschillende manieren doen. Wil je een grotere hoeveelheid omdat je meerdere kopjes op een dag wilt drinken of omdat je het wilt delen met anderen dan kan je dat op het vuur bereiden.

Ik ben meestal de enige die dat drinkt dus ik maak het rechtstreeks in het kopje waaruit ik ga drinken. Aangezien het om één kopje gaat, is dit de snelste manier. Handig daarvoor is als je een theetas met filter hebt. 

Ik rasp de gember aangezien er dan meer smaak uitkomt. Je merkt dit ook doordat het sap vrij komt. Als je het op het vuur bereid kan je er ook voor kiezen om schijfjes van de gember af te snijden en deze zo te koken. 

Alles wat je nodig hebt voor een vlotte vegan start

  • Gids
  • Receptenboek, +100 recepten
  • Vegan abc
  • Werkboek
  • Sneller op tafel

Hoe meer gember je gebruikt en als je de gember raspt, des te pittiger je thee zal worden. Dit is dus een kwestie van smaak. Ben je het niet gewoon om te drinken, dan kan je beginnen met een klein beetje. Ben je het al gewoon en ben je grote fan van gember, dan kan je meer gebruiken. Je kan dan ook de geraspte gember in het water laten en dit mee opdrinken. 

Je kan ervoor kiezen om pure gemberthee te maken met als enige ingrediënt gember. En water natuurlijk, maar dat is nogal evident 😉 Meestal doe ik het op deze manier, maar je kan nog afwisselen met allerlei andere ingrediënten om je drankje nog meer smaak te geven. Of van nog extra winterse kruiden te voorzien, zoals tijm en kaneel. 

Andere ingrediënten waar je nog mee kan experimenteren zijn ahornsiroop (als je het liever wat zoeter hebt), citroen- of limoensap, appelsiensap, kurkuma en zwarte peper.

Recept gemberthee

  • 1 cm gember
  • 1 tl vers geperst citroensap
  • 1 tl ahornsiroop
  • Takje tijm
  • Kaneel (naar smaak)

Bereiding

Gemberthee maken

Totale tijd: 5 minuten

Bereid de ingrediënten

Snijd een stuk van de gember en schil deze. Rasp de gember. Pers de citroen.

Voeg alle ingrediënten in de filter van je kopje en giet er kokend water bij.

Laat vervolgens minstens 5 minuten trekken (liefst nog een beetje langer) zodat alle smaken goed doorkomen.

Gebruik je niet vaak gember, dan kan je deze ook in schijfjes snijden en in de diepvriezer bewaren.

Is gemberthee gezond?

Gemberthee wordt gezien als een heel gezond drankje. Het doet mij altijd deugd als ik een verkoudheid of keelpijn heb. Gember bevat dan ook heel wat anti-oxidanten. Ook tijm is ideaal bij een verkoudheid vandaar dat ik deze allebei gebruik.

Gember helpt de spijsvertering te stimuleren. Daarom helpt het ook tegen misselijkheid. Het wordt dan ook vaak gedronken bij ochtendmisselijkheid, maar ook na een chemotherapie. Verder helpt het ook als je je duizelig voelt.

Het werkt ook ontstekingswereld waardoor je minder last kan hebben van pijn en lastige kwaaltjes zoals krampen tijdens de menstruatie.

De belangrijkste bestanddelen die een gezonde werking hebben zijn de gingerolen. Deze zitten in verse gember, maar niet veel minder in gedroogde gember. 

De voordelen van gember (uit wetenschappelijk onderzoek) op een rijtje :

  • anti-oxiderende werking
  • Ontstekingsremmend
  • Tegen misselijkheid
  • Anticarconogene activiteit (kankerremmend)

Gemberthee kopen

Heb je geen zin om het zelf te maken, dan kan je ook een zakje gemberthee kopen. Kies dan best wel voor een natuurlijk en biologisch merk.

Enkele alternatieven zijn Gembershots, G’nger, Gimber. Je kan deze puur drinken, maar je kan er ook spuitwater ofwel warm water bij doen. Ideaal dus als je geen verse gemberthee wilt maken, maar toch wilt genieten van een heerlijk gemberdrankje.

Drink jij soms gemberthee of ga je het eens maken? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.

Elke Aerts

Elke is veganist sinds 2005 en was daarvoor 5 jaar vegetariër. Ze probeert behalve vegan te leven ook zo veel mogelijk duurzame keuzes te maken. Met deze blog is het haar missie om de plantaardige (vegan) lifestyle zo toegankelijk mogelijk te maken en jou te inspireren om bewuster te eten en te leven. Omdat je met het maken van die keuze zo ontzettend veel kan bijdragen aan een betere wereld. Beter voor jezelf, maar ook voor je omgeving, het milieu en vooral de dieren.

View Comments

  • Op een terras nabij Zoersel ook eens verse gemberthee gekregen en dat was heerlijk. Zij deden er nog partjes sinaasappel bij en wat suiker of ahornsiroop. Sindsdien verkocht, zo lekker!
    Jouw recept ook super.

  • Hallo Elke ,
    Ik drink veel verse gemberthee , soms samen met citroen of citroenverbena , soms met thym en citroen ,soms
    samen met salie ,samen met kaneel, en ook met zwarte peper , kurkuma, cayennepeper , munt , zoethout,soms laurierblaadjes , soms beetje zoeter maken met zoethout , of na afkoelen met honing, ja waarom niet ?...

  • Als een Chinese ben ik erg gewend om gember te gebruiken, pas en onpas. Vooral bij het koken. Idd, het wordt heel vaak gebruikt bij verkoudheid. Mijn levelling's drank bij die gelegenheid. Ik noem die eerder soep dan thee: veeeel geraspt gember, pepper, beetje zout of soy sauce, een beetje tomaatje/lente-ui/zeeweer als ik die heb, een tiny bit sesamolie, en een halve uur laat sudderen. Hmmm ... Jij krijgt er warm van en jouw neus is ineens open. :-)

Share
Published by
Elke Aerts

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

1 maand ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago