Hoofdgerechten

Gevulde Savooikoolrolletjes met kaassaus

Wat doet een mens als die een pot artisanale plantaardige gruyère kaas meekrijgt? Er een kaassaus van maken tiens!

Zoals gezegd, ik ben van het type dat vind dat kaassaus overal bij past, dus wellicht ook bij gevulde savooikoolrolletjes dacht ik zo. Het was een beetje een combinatie van wat er nog in m’n koelkast lag eigenlijk, maar het resultaat heeft gesmaakt.

En de kaassaus van gruyère…njamie! Thanks Kobe! Nu is er wel het (voorlopige) probleem dat deze niet te koop is, dus je kan deze saus wellicht ook met een andere variant maken. Een andere smaak dan, want vegan gruyère vind je nu niet op elke straathoek vrees ik :-/

Ingrediënten

De savooikoolrolletjes

  • 10 savooibladeren
  • 1 kopje rijst
  • 100 gram wortelen – geraspt
  • 100 gram prei
  • 2 teentjes look
  • 1 ui of 6 lente-uitjes
  • peper en (kruiden)zout

De vegan kaassaus *

* Dit is meer kaassaus dan je wellicht nodig hebt bij dit gerecht. Je kan ze invriezen of binnen een paar dagen verbruiken.

Bereiding

De savooikoolrolletjes

  1. Snipper de ui en de knoflook. Snij de prei in dunne ringen en rasp de wortelen fijn.
  2. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de wortelen en prei toe en stoof ze een 10-tal minuten op een matig vuur. Laat afkoelen.
  3. Breng een pot water aan de kook en blancheer daarin de savooikoolbladeren gedurende 5 minuten (voeg eventueel wat natriumbicarbonaat toe om de frisgroene kleur te bewaren). Giet af en bewaar het kookvocht voor de rijst.
  4. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Meng de rijst onder de groenten, kruid af naar smaak met peper en (kruiden)zout, en laat verder afkoelen.

Lepel een paar scheppen van het rijst/groentenmengsel op elk savooikoolblad. Rol ze op en maak de rol vast met een cocktailprikker.

De kaassaus*

  1. Smelt de boter in een pan op een matig vuur. Voeg de bloem toe en roer tot een stevige roux.
  2. Giet langzaam de groentebouillon bij de roux en roer met de garde tot een gladde massa. Voeg vervolgens de sojamelk toe en roer opnieuw.
  3. Voeg de kaas toe en roer tot deze helemaal gesmolten is en je een stevige kaassaus hebt. Voeg sojamelk of water toe indien te dik, of bloem als ze te vloeibaar is (afhankelijk van welke kaas je gebruikt).

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de savooikoolrolletjes in een ovenschaal, overgiet ze met (een deel van) de kaassaus en verwarm ze 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.

Serveer onmiddellijk.

Stijn De Kock

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

1 maand ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago