Gevulde Savooikoolrolletjes met kaassaus

Gevulde Savooikoolrolletjes met kaassaus

Wat doet een mens als die een pot artisanale plantaardige gruyère kaas meekrijgt? Er een kaassaus van maken tiens!

Zoals gezegd, ik ben van het type dat vind dat kaassaus overal bij past, dus wellicht ook bij gevulde savooikoolrolletjes dacht ik zo. Het was een beetje een combinatie van wat er nog in m’n koelkast lag eigenlijk, maar het resultaat heeft gesmaakt.

Gevulde Savooikoolrolletjes met kaassaus

En de kaassaus van gruyère…njamie! Thanks Kobe! Nu is er wel het (voorlopige) probleem dat deze niet te koop is, dus je kan deze saus wellicht ook met een andere variant maken. Een andere smaak dan, want vegan gruyère vind je nu niet op elke straathoek vrees ik :-/

Ingrediënten

De savooikoolrolletjes

  • 10 savooibladeren
  • 1 kopje rijst
  • 100 gram wortelen – geraspt
  • 100 gram prei
  • 2 teentjes look
  • 1 ui of 6 lente-uitjes
  • peper en (kruiden)zout

De vegan kaassaus *

* Dit is meer kaassaus dan je wellicht nodig hebt bij dit gerecht. Je kan ze invriezen of binnen een paar dagen verbruiken.

Savooikoolrolletjes met vegan kaassaus

Bereiding

De savooikoolrolletjes

  1. Snipper de ui en de knoflook. Snij de prei in dunne ringen en rasp de wortelen fijn.
  2. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de wortelen en prei toe en stoof ze een 10-tal minuten op een matig vuur. Laat afkoelen.
  3. Breng een pot water aan de kook en blancheer daarin de savooikoolbladeren gedurende 5 minuten (voeg eventueel wat natriumbicarbonaat toe om de frisgroene kleur te bewaren). Giet af en bewaar het kookvocht voor de rijst.
  4. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Meng de rijst onder de groenten, kruid af naar smaak met peper en (kruiden)zout, en laat verder afkoelen.

Lepel een paar scheppen van het rijst/groentenmengsel op elk savooikoolblad. Rol ze op en maak de rol vast met een cocktailprikker.

De kaassaus*

  1. Smelt de boter in een pan op een matig vuur. Voeg de bloem toe en roer tot een stevige roux.
  2. Giet langzaam de groentebouillon bij de roux en roer met de garde tot een gladde massa. Voeg vervolgens de sojamelk toe en roer opnieuw.
  3. Voeg de kaas toe en roer tot deze helemaal gesmolten is en je een stevige kaassaus hebt. Voeg sojamelk of water toe indien te dik, of bloem als ze te vloeibaar is (afhankelijk van welke kaas je gebruikt).

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de savooikoolrolletjes in een ovenschaal, overgiet ze met (een deel van) de kaassaus en verwarm ze 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.

Serveer onmiddellijk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Vegan paprikaroomsaus recept met gegrilde paprika

    Vegan paprikaroomsaus (recept)

    De geur van gegrilde paprika’s vind ik altijd heerlijk. Daarom alleen al maak ik deze saus zo graag. Je zou het net iets sneller kunnen