Beste koekenpannen zonder teflon – top 7 van 2023 en een overzicht van merken

Beste koekenpan zonder teflon

Een koekenpan is één van de meest gebruikte voorwerpen in de keuken dus het kan maar beter een goede zijn die lang mee gaat. Zelf kies ik liefst voor een koekenpan zonder teflon. In dit artikel toon ik je bij welke merken je hiervoor terecht kan wat de beste zijn en waar je zoal op kan letten bij de aanschaf.

Beste koekenpannen zonder teflon

IMAGE PRODUCT DETAILS
Onze keuze
Primecook
primecook-koekenpan
 • Ecoshield anti-aanbaklaag
 • Stevige en ergonomische handgreep
 • Gemaakt van gerecycleerd aluminium
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Kan in de oven
 • Verkrijgbaar in volgende formaten: 20, 24, 28 en 32 cm
Beste getest
WMF Durado
wmf-durado-koekenpan
 • Best getest door consumentenbond (okt. ’21)
 • RVS met keramische anti-aanbaklaag
 • Ergonomische handgreep
 • Kan in de oven
 • Verkrijgbaar in de formaten 24 en 28 cm
Beste zonder anti-aanbaklaag
Demyere proline
demyere-proline-koekenpan
 • Gemaakt van RVS
 • Dikke rand om de warmte te behouden
 • Keuze van Coolblue
 • Verkrijgbaar in de formaten in 20, 24, 28 en 32 cm
Meest duurzame merk
Combekk Pro
combekk-ceramic-pro-koekenpan
 • Nederlands merk
 • RVS met een ILAG keramische coating
 • Gebruik gerecycled materiaal
 • Verkrijgbaar in de formaten 20, 24, 28 en 32 cm
Beste gietijzeren pan
Le Creuset Signature
le-creuset-signature-koekenpan
 • Geëmailleerd gietijzer
 • Houten handgreep
 • Verkrijgbaar in de formaten 24, 26 en 28 cm
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren
Groot formaat
Lodge Blacklock
lodge-blacklock
 • Gietijzer
 • 25% lichter materiaal
 • Verkrijgbaar in 37 en 30 cm
 • Voor 6 à 7 personen
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
Beste prijs/kwaliteit
BK Easy Induction ceramic
bk-easy-induction-ceramic-koekenpan
 • Keramische anti-aanbaklaag
 • Verkrijgbaar in 20, 24, 26, 30 cm

Waarom een koekenpan zonder teflon?

Een koekenpan met teflon wordt vaak aangekocht voor het gemak. Het eten zal er namelijk niet of minder snel in aanbranden. Helaas bevat deze teflonlaag schadelijke stoffen die vrij kunnen komen als de temperatuur te hoog wordt. Je zal dan merken dat er barstjes in de koekenpan komen waardoor een gifstof als PFOA vrij kan komen.

Heb je vogels in de buurt dan kan je best sowieso een koekenpan zonder teflon aanschaffen aangezien de vrijgekomen gifstoffen dodelijk kunnen zijn voor hen.

Behalve dat een koekenpan zonder teflon gezonder voor jezelf en je huisgenoten is, is deze pan ook beter voor het milieu. Als de pan op het recyclagepark beland dat kunnen er best zo min mogelijk schadelijke stoffen aanwezig zijn.

De gezonde pannen zijn er in heel wat soorten, maten en materialen. Laten we dus eens kijken waar je zo al op kan letten bij het kopen van een koekenpan.  

Waar op letten bij het kopen van een koekenpan?

Er is ontzettend veel keuze op het gebied van koekenpannen. Daarom overlopen we hier de kenmerken waar je op kan letten bij de aanschaf. Enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden zijn het formaat, of je er eentje met of zonder een anti-aanbaklaag wilt, van welk materiaal de pan gemaakt is, je budget en op welk vuur je de koekenpan wilt gebruiken.

Formaat

Wat zeker belangrijk is als je een goede koekenpan gaat kopen is dat het formaat goed is. Zelf vind ik het handig om wat grotere en kleinere pannen in huis te hebben zodat ik kan variëren afhankelijk van wat ik wil bakken. Zorg er zeker voor dat het formaat van je koekenpan overeen komt met de grootte van je vuur. 

Is je pan te groot voor je vuur dan zal het namelijk heel lang duren vooraleer je gerecht klaar is. Is je pan te klein voor je voor dan zal je verlies van energie hebben. Zeker in deze tijden waarin de energieprijzen de pan uit swingen, kan je er maar beter voor zorgen dat het formaat klopt.

Koekenpannen vind je tussen de 20 en 32 cm waarbij deze van 24 en 28 cm het meeste aangeschaft worden.

Met of zonder anti-aanbaklaag

Als je een koekenpan zonder teflon wilt denk je misschien aan een koekenpan zonder anti-aanbaklaag. Dat kan je zeker overwegen, maar het hoeft niet. Er bestaan namelijk ook koekenpannen met een keramische anti-aanbaklaag. Deze bevatten niet de schadelijke stoffen maar zorgen er wel voor dat je eten niet aanbakt.

Koekenpannen zonder anti-aanbaklaag

Qua koekenpannen zonder anti-aanbaklaag kan je kiezen voor RVS pannen of gietijzeren pannen. RVS pannen worden ook vaak in de horeca gebruikt. Voor deze van gietijzer ga je eerst een natuurlijke anti-aanbaklaag creëren. 

Koekenpannen met anti-aanbaklaag

Het gemak van een anti-aanbaklaag hoef je niet te missen als je voor een koekenpan zonder teflon kiest. Je kan dan gaan voor een anti-aanbaklaag zonder gif zoals de keramische koekenpannen.

De meeste koekenpannen met een keramische laag zijn gemaakt van aluminium omdat dat licht materiaal is, maar het kan evenzeer gietijzer zijn die bedekt is met een keramische laag.

Nog een groot voordeel aan keramische koekenpannen is dat deze heel makkelijk te reinigen zijn.

Materiaal

Koekenpannen kunnen uit verschillende materialen bestaan zoals staal, aluminium, RVS en gietijzer. Elk hebben ze hun voor- en nadelen.

Aluminium

Aluminium koekenpannen zijn lichter en daardoor makkelijker te hanteren. De meeste koekenpannen met een anti-aanbaklaag zijn gemaakt van aluminium met daarover een laagje die het aanbakken voorkomt.

Echter niet iedereen is zo’n fan van dit materiaal om mee te koken. Het reageert namelijk op zuurdere ingrediënten zoals citroen, tomaten,… waardoor de aluminium mee in de voeding terecht komt. Hoe ouder de pan hoe meer aluminium je in je lichaam kan krijgen.

Gietijzer

In een artikel over gietijzeren pannen vertellen we je meer over de voor- en nadelen hiervan en hoe je deze koekenpannen het best kan onderhouden. Kort samengevat zijn het oerdegelijke pannen die de rest van je leven mee zullen gaan, het kan tegen hoge temperaturen en ze houden de warmte lang vast. Heel wat voordelen dus, maar er zijn natuurlijk ook enkele nadelen. Zo zijn deze koekenpannen heel zwaar en heb je er een groter budget voor nodig.

RVS

RVS is nog zo’n materiaal dat je voor jaren hebt. Doordat het magnetisch is, zijn deze pannen ook geschikt voor inductie. In tegenstelling tot een koekenpan van aluminium, duurt het bij de RVS koekenpan langer vooraleer deze warm genoeg is om te bakken.

Voor welk vuur?

Kijk eerst of de koekenpan geschikt is voor het vuur dat jij gebruikt. Het zou toch zonde zijn als je er eentje aanschaft en deze blijkt niet te werken op jouw vuur. Zeker als je een inductievuur hebt is dat iets waar je extra op moet letten. De bodem van de koekenpan zal dan namelijk magnetisch moeten zijn.

Gebruikt je een koekenpan ook al eens om in de oven te zetten of misschien wel op de bbq, dan kan je er best rekening mee houden dat je er één koopt die voor zowel voor je fornuis als voor in de oven en/of bbq geschikt is.

Budget

Uiteraard moet je kijken dat de koekenpan binnen je budget past. Toch zou ik niet te fel naar de prijs kijken bij het bepalen van de beste pan voor je. Uit ervaring weet ik dat een goedkope pan vaak een dure pan is aangezien er sneller deuken in komen en ze ook snel veel minder goed bakt. Dan liever iets meer spenderen maar dan wel voor eentje die jarenlang meegaat.

Koekenpannen zonder teflon

Er zijn steeds meer merken die met gezondheid en duurzaamheid bezig zijn en daardoor kiezen om geen teflon of andere schadelijke producten meer te gebruiken. Sommige merken hebben zelfs nooit zulke pannen verkocht, terwijl andere merken hun productie aan het aanpassen zijn.

BergHOFF

BergHOFF is een internationaal merk dat al meer dan 20 jaar de meest moderne kookproducten produceert. Bij BergHOFF streven ze ernaar om het leven gemakkelijker, fijner en mooier te maken. Ze gebruiken hiervoor de nieuwste technologieën en combineert dit met een prachtig design en hoog gebruiksgemak. Ze potten en pannen van BergHOFF zijn daarnaast ergonomisch en erg gebruiksvriendelijk.

BergHOFF Essentials braadpan / koekenpan

Deze koekenpan of braadpan van BergHOFF heeft een PFOA-vrije antiaanbaklaag en is gemaakt uit 3 lagen RVS. De koekenpan heeft een inhoud van 3,1 liter en is volledig lood- en cadmiumvrij. Het handvat is stevig en de pan kan gebruikt worden op alle warmtebronnen inclusief inductie. Deze koekenpan mag in de vaatwasser.

BergHOFF Essentials koekenpan

Deze Essentials koekenpan heeft een stijlvolle hoogglans afwerking en geleidt de warmte snel en gelijkmatig. Deze pan kan je ook in de oven gebruiken. De pan heeft een diameter van 28 cm.

Bestel bij Luxpannen >>

BK koekenpannen

BK heeft een ruim assortiment aan koekenpannen zonder teflon. Daarbij maken ze gebruik van materialen zoals aluminium, carbon steel, 3-ply, emaille en RVS. De BK pannen met anti-aanbaklaag zijn keramisch. In 2007 brachten ze al een PFAS vrije koekenpan op de markt. Ze wachten niet op een verbod van alle PFAS materialen maar zijn ondertussen al volledig gestop met de productie van pannen met PTFE.

Easy induction ceramic

Deze koekenpan is gemaakt van aluminium en bevat een keramische anti-aanbaklaag. Het is één van de meest verkochte BK pannen door de prijs/kwaliteit.

BK Easy induction ceramic

Verkrijgbaar in 20, 24, 26, 30 cm. Deze koekenpan van BK is geschikt voor alle vuren en speciaal ontwikkeld voor inductie. Je kan de pan tot 160 graden ook in de oven gebruiken.

Bestel bij bol.com >>
Bestel bij Fonq >>

Combekk

Combekk is een Nederlands merk dat duurzaam kookgerij maakt. Voor de pannen heb je de keuze uit gietijzer, roestvrij staal of aluminium met een keramische coating. Al dit materiaal is 100 % gerecycled.

Ceramic Pro

Daar waar de goedkopere modellen van Combekk gemaakt zijn van aluminium met anti-aanbaklaag zonder teflon is deze Pro pan van Combekk gemaakt van RVS met een ILAG keramische coating. Het RVS is gerecycled en van hoge kwaliteit. Hierdoor wordt de warmte mooi gelijkmatig verdeeld over de pan.

Verkrijgbaar in 20, 24, 28, 32 cm. Het grootste formaat heeft behalve de steel een extra handvat om de pan makkelijker te kunnen hanteren. Bij de kleinere foraten is dit niet nodig en deze hebben enkel een handvat. Deze koekenpan kan op alle vuren gebruikt worden.

Bestel bij bol.com >>
Bestel bij aHealthylife.nl >>
Bestel bij Luxpannen >>

Sous-chef

De Sous-chef koekenpan van combekk is gemaakt van gerecycled gietijzer. Wat verder nog bijzonder is aan deze pan is dat deze geen steel heeft maar wel twee handvaten. Uiteraard kan je in de pan allerlei gerechten bereiden en kan e er ook taart in maken. Als je deze koekenpan omdraait kan je op de onderkant zelf een pizza maken.

Verkrijgbaar in 24 en 28 cm in de kleuren zwart, rood en oranje. Van dit merk zijn ook Dutch ovens verkrijgbaar waarvan het deksel ook op deze koekenpan past. De koekenpan is geschikt voor alle vuren en kan ook op de bbq.

Bestel bij bol.com >>
Bestel bij Luxpannen >>
Bestel bij Fonq >>

Combekk RVS

Liever geen anti-aanbaklaag of zwaar gietijzer dan kan je gaan voor het RVS exemplaar. Voor het maken van deze koekenpan gebruikt Combekk 100% gerecycled roestvrij staal. Deze pan is geschikt voor de hobbykok en professionele chef.

Combekk RVS koekenpan

Verkrijgbaar in 20, 24, 28 en 32 cm. Deze koekenpan is geschikt voor alle vuren, kan in de oven tot 180 graden en reinigen met de vaatwasser is geen probleem.

Bestel bij bol.com >>
Bestel bij Luxpannen >>
Bestel bij Fonq >>

Debuyer 

Dit Franse bedrijf maakt al meer dan 200 jaar pannen; ze weten dus wat ze doen. En ook met hun verantwoordelijkheid zijn ze al lang bezig en is het voor hen geen hype om hiermee bezig te zijn. In 2018 kregen ze als eerste Franse bedrijf in de kooksector het Corporate Social Responsibility (CSR) commitment label. Tijdens een nieuwe evalutatie kregen ze zelfs het hoogste niveau.

Niet alleen hun sociale verantwoordelijkheid nemen ze serieus maar ook een ecovriendelijke productie. De materialen zijn recyclebaar, gaan mee van generatie op generatie en al het materiaal komt uit Frankrijk of de rest van Europa.

De meeste koekenpannen van Debuyer zijn gemaakt van staal (plaatstaal of rvs) of van 90% koper gecombineerd met 10% RVS. Ze hebben ook een reeks an aluminium met een anti-aanbaklaag, maar hiervan is het me nog niet duidelijk van welk materiaal dit is. Zodra ik dat weet voeg ik dat hier toe.

Demeyere koekenpannen

Het Belgische Demeyere heeft een uitgebreid assortiment aan koekenpannen. Houd er rekening mee dat niet alle koekenpannen van dit merk teflonvrij zijn. Deze met een Duraslide antikleeflaag zijn gemaakt van PTFE. Kies dus niet voor deze maar voor wel voor die met de karamische ceraforce anti-aanbaklaag. Liever helemaal geen anti-aanbaklaag dan kan je gaan voor het assortiment van Roestvrijstalen koekenpannen.

Demyere proline

De proline 7 van Demyere is een roestvrijstalen koekenpan die uit 7 lagen is opgebouwd. De warmte zal hierdoor gelijkmatig verdeeld worden over de pan. De rand van de pan is even dik als de bodem waardoor de warmte beter behouden blijft. Deze pan is de keuze van Coolblue.

Demeuere proline koekenpan

De Proline is beschikbaar in 20, 24, 28 en 32 cm.

Bestel bij bol.com >>
Bestel bij Coolblue >>
Bestel bij Amazon >>

Demyere Alu Comfort Ceraforce koekenpan

Deze koekenpan van Demeyere heeft het gemak van een anti-aanbaklaag maar dan zonder de schadelijke stoffen als PTFE, PFAS en PFOA. Je hebt weinig vetstof nodig om goed te kunnen bakken. Zorg er wel voor dat de pan niet oververhit wordt want dat kan de laag beschadigen.

Demeyere ceraforce zonder PTFE, PFOA of PFAS.

Verkrijgbaar in 20, 24, 28 en 30 cm of als voordeelset.

Bestel bij bol.com
Bestel bij Fonq >>

De Alu Comfort zijn de populairste pannen in de reeks door de prijs/kwaliteit verhouding. Maar er zijn nog Ceraforce koekenpannen die misschien meer jouw voorkeur hebben door de mooier uitziende RVS handgreep.

Fissler

Fissler is een Duits bedrijf dat in 1845 werd opgericht. Ze produceren hoogwaardig keukengerei waaronder dus ook koenenpannen. Daarnaast vind je in hun aanbod ook braadpannen, wokpannen en diverse keukenaccessoires. Fissler is een familiebedrijf waar perfectie, precisie en vakmanschap centraal staat.

Voor hun innovatieve ontwerpen en uitstekende kwaliteit hebben ze al verschillende onderscheidingen mogen ontvangen. De producten van Fissler worden inmiddels wereldwijd in meer dan 80 landen verkocht.

Fissler Steelux Pro

De Steelux Pro koekenpan heeft een hedendaags en modern uiterlijk en is gemaakt van een combinatie van geborsteld en roestvrij staal. Deze koekenpan biedt een optimale en snelle warmtegeleiding dankzij de Cookstar bodem. De bodem van de pan houdt de warmte ook erg lang vast.

Fissler Steelux Pro koekenpan zonder teflon

De Steelux Pro koekenpan is eveneens voorzien van een schenkrand waardoor je minder snel zal knoeien. De stay-cool handgreep wordt niet warm en kan je zonder pannenlap vastnemen. De binnenkant van de pan heeft een maatverdeling waardoor je geen maatbeker meer nodig hebt.

Deze Fissler koekenpan zonder teflon is geschikt voor alle warmtebronnen waaronder ook inductie. De pan kan na gebruik ook gewoon in de vaatwasser. Deze koekenpan kan je verkrijgen in 3 formaten: 20, 24 en 28 cm.

Greenchef

Alle koekenpannen van Greenchef zijn teflonvrij. Bij alles wat ze maken houden ze rekening met het milieu. Ze willen namelijk niet dat er schadelijke stoffen in de natuur terecht komen. Alhoewel er veel goede ervaring zijn met deze koekenpannen, zijn er ook wel wat mensen die vinden dat de pan na enkele maanden gebruik begint aan te bakken.

Greenchef vintage

Greenchef vintage heeft een keramische anti-aanbaklaag. Waarbij je met de meeste keramische lagen heel verzichtig moet zijn en enkel houten of siliconen spatels mag gebruiken, zijn deze koekenpannen bestand tegen metalen spatels. De coating is namelijk versterkt met diamanten.

De bakelieten handgreep heeft een houtlook en wordt niet heet zodat je de pan veilig kan vastnemen.

greenchef vintage koekenpan

De pan mag in de vaatwasmachine en is geschikt voor alle warmtebronnen. Verkrijgbaar in 20, 24, 26 en 28 cm

Bestel bij bol.com >>
Bestel bij Fonq >>
Bestel bij Amazon >>

Greenchef profile plus

Deze koekenpan is gemaakt van RVS en heeft een keramische antikleeflaag. Het is gemaakt voor veelvuldig gebruik.

greenchef profile plus

Verkrijgbaar in 20, 24, 26, 28 en 30 cm. De pan is geschik voor alle warmtebronnen.

Bestel bij bol.com >>
Bestel bij Fonq >>
Bestel bij Amazon >>

Greenpan

Greenpan is, net zoals Greenchef, een merk dat een volledig teflonvrij assortiment heeft. Voor de antikleeflaag gebruiken ze natuurlijke materialen zoals zand. Ook bij de productie houden ze rekening met het milieu zodat er zeker geen schadelijke stoffen in de natuur terecht komen.

Greenpan Barcelona

De Greenpan Barcelana heeft een keramische anti-aanbaklaag.

Greenpan barcelona

Verkrijgbaar in 20, 24, 28 en 30 cm. Het is geschiktvoor alle vuren en mag mee in de vaatwasser.

Bestel bij bol.com >>
Bestel bij Amazon >>
Bestel bij Fonq >>

GreenPan Mayflower

GreenPan Mayflower heeft een mooie ergonomische, houten handgreep. Deze koekenpan is vrij van PFOA, PFAS, lood en cadmium door de keramische anti-aanbaklaag. Je hebt weinig vetstof nodig om je eten goed te kunnen bakken.

GreenPan Mayflower koekenpan met houten handgreep

De koekenpan is geschikt voor alle vuren. Deze pannen mogen in de vaatwasmachine maar bij Greenpan raden ze aan om het met de hand te wassen zodat de pan langer mee zal gaan.

Bestel bij bol >>
Bestel bij Fonq >>
Bestel bij Amazon >>

Isenvi

Isenvi maakt gezonde kookbenodigdheden en kiest voor hun koekenpannen voor een keramische laag. Ze zijn 100% vri vanPFAS, PFOA en PTFE. Alle materialen zijn ofwel recyclebaar of gerecycled.

Ze hebben 4 modellen van koekenpannen: Avon, Murray, Soenil en Victoria. Avon heeft een ergo handgreep en is het goedkoopste modellen. Deze is niet geschikt voor de oven, den andere modellen zijn dat wel. Murray en Victoria zijn maar lichtes hoger geprijst en bevatten en RVS handgreep. Een prijsklasse hoger is de Soenil koekenpan.

Soenil

De meest kwalitatieve pan bij Isenvi is de Soenil. Daar waar de andere modellen gemaakt zijn van aluminium is deze van RVS tri-ply. Dit materiaal zorgt ervoor dat de hitte gelijkmatig verdeeld wordt, dat je gerecht sneller en beter klaar gemaakt wordt en daardoor energiezuinig is.

Isenvi Soenil Koekenpan

Deze reeks draagt de naam naar de Michelin sterrenchef Soenil Bahadoer (Lindenhof in Nuenen) waar Isenvi een samenwerking mee heeft.

Deze koekenpan is verkrijgbaar in 24 en 28 cm of in een voordeelset van beide pannen samen.

Bestel bij Isenvi >>
Bestel bij Fonq >>

Le Creuset

Het Franse Le Ceuset is een icoon op het gebied van (braad)pannen. Qua koekenpannen zijn er enkele variaties. Je kan kiezen tussen een exemplaar van geëmailleerd gietijzer, aluminium met PFOA-vrije anti-aanbaklaag of eentje van RVS.

Signature collectie

De koekenpan van de signature collectie is gemaakt van geëmailleerd gietijzer. Het gietijzer zorgt ervoor dat het eten gelijkmatig gebakken wordt en dat het eten lang warm blijft. De handgreep is van hout waardoor je geen pannenlapje hoeft te gebruiken. Er is een extra handvat aan voorzien zodat je de pan makkelijk kan verplaatsen.

Le Creuset Signature koekenpan

Het leuke aan deze collectie is dat je een kleurtje kan kiezen. Behalve de meest voorkomende oranjerood kleur is deze koekenpan ook verkrijgbaar in bamboegroen, ebbenzwart, kersenrood, deep teal, Marseille blauw, meringue, mistgrijs, matzwart, soleil (geel), caribbean blauw.

Verkrijgbaar in 24, 26 en 28 cm. De pan is geschikt voor de volgende kookplaten: elektrisch, keramisch, inductie en gas.

Bestel bij bol.com >>
Bestel bij Fonq >>
Bestel bij Amazon >>

Les Forgées

De Le Creuset Forgées is gemaakt van een hard geanodiseerd gesmeed aluminium en heeft een PFOA-vrije anti-aanbaklaag. Deze koekenpan gaat heel lang mee, is slijtvast en heeft een levenslange garantie.

Le Creuset Les Forgées koekenpan

Bij deze de Les Forgées kan je een glazen deksel mee bestellen.

Verkrijgaar in 20, 22, 24 28 en 30 cm. Je kan koekenpan op alle warmtebronnen gebruiken.

Bestel bij bol.com >>
Bestel bij Fonq >>
Bestel bij Amazon >>

Koock Amsterdam

Veel merken op deze pagina bestaan al meer dan 100 jaar. Dat is bij Koock Amsterda niet het geval. Dit nieuwe merk is pas in 2019 ontstaan. De oprichtster is Lysanne, ze gebruikte zelf gietijzeren pannen omdat ze geen gifstoffen in haar eten en lichaam wilde voor haar en haar gezin.

De gietijzeren koekenpan van Koock Amsterdam is maar liefst 3,2 kg kwaliteit. Deze is dus zwaar maar door de extra handgreep makkelijk te hanteren.

Na het polijsten behandelen ze de pan met plantaardige olie waarna de pan in een hete oven gaat. Dit zorgt voor een natuurlijke anti-aanbaklaag en voorkomt dat de pan kan roesten. Onderhoud je de pan zelf ook goed, dan kan deze generatie mee gaan.

Koock Amsterdam koekenpan

Deze koekenpan van Koock kan je op alle vuren gebruiken, zelfs op de bbq of open vuur. Het is verkrijgbaar in 25 en 30 cm.

Bestel bij bol.com >>

Lodge

Lodge is een Amerikaans merk en produceert al sinds 1896 gietijzeren potten en pannen. Lodge is tevens de oudste gieterij van Amerika. Naast hun pannenassortiment staat Lodge ook bekend voor zijn grills en houtskoolbarbecue’s.

Blacklock koekenpan

Deze grote koekenpan van Lodge heeft een diameter van 37 cm en is geschikt voor 6 tot 7 personen. Je kan er naar hartelust grote hoeveelheden groenten in bakken. Een formaat kleiner kan ook met de 30 cm versie. Deze gietijzeren koekenpan is 25% lichter, heeft een langer en hoger handvat en is geschikt voor alle warmtebronnen.

Lodge Blacklock koekenpan

Dankzij het verminderde gewicht is deze koekenpan erg gebruiksvriendelijk. De pan heeft een lange levensduur en houdt de warmte goed vast.

Primecook

De pannen van Primecook worden geproduceerd in het Noorden van Italië. Het merk is opgericht door twee broers. Met Primecook willen zijn een alternatief aanbieden voor de vele schadelijke pannen met PFAS.

Alle Primecook pannen zijn gemaakt met gezonde materialen en bevatten geen chemische stoffen. Het productieproces verloopt ook op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier en voor elke bestelling planten ze een boom. Naast de diverse pannen hebben ze ook messen en snijplanken in hun assortiment.

Primecook Linea Smeralda koekenpan

Deze koekenpan uit de Linea Smeralda collectie van Primecook is er eentje om U tegen te zeggen. Deze koekenpan is in 4 formaten (20, 24, 28 e 32 cm) te verkrijgen en is voorzien van een anti-aanbaklaag met Ecoshield coating. Dit type coating is volledig PTFE, PFOA en nikkelvrij. Daarnaast is deze laag kras- en slijtvast.

Primecook koekenpan

Deze koekenpan is gemaakt van gerecycleerd aluminium en gaat veel langer mee dankzij de hoge legering. De pannen zijn 100% Italiaans en duurzaam geproduceerd.

Naast de steengoede eigenschappen is de pan dankzij de hoogwaardige coating en het uitstekende materiaal ook erg makkelijk te reinigen. De pan is tevens energiebesparend, heeft een goede warmtegeleiding en verdeelt deze evenredig over het hele oppervlak.

Deze koekenpan is geschikt voor alle vuren en wordt geleverd in een handige opbergzak waardoor de pan, wanneer opgeborgen, altijd goed beschermd is.

Bestel bij bol.com >>

Deze gezonde koekenpan zonder teflon hebben we overigens ook zelf kunnen testen. Je leest er alles over in onze Primecook pannen review.

Ruffoni

Ruffoni is een Italiaans familiebedrijf dat in 1931 werd opgericht. Ze maken premium kwaliteit potten en pannen uit koper. De potten en pannen zijn een perfecte mix van schoonheid en functionaliteit. Al dit koperen kookgerei wordt tevens met de hand gemaakt. Naast de onderstaande koekenpan hebben ze een ruim aanbod en diverse pannensets in hun assortiment.

Opus Cupra

Deze oogstrelende koekenpan van Ruffoni is gemaakt uit het legendarische gehamerde koper waar dit Italiaanse merk om gekend is. Deze koekenpan is PTFE en PFAs vrij, heeft een diameter van 26 cm en is geschikt om te gebruiken op de volgende warmtebronnen: gas, keramiek, halogeen en elektrisch. De koekenpan kan ook in de oven.

Ruffoni Opus Cupra koekenpan

Deze koperen pan is niet geschikt om in de vaatwasser te plaatsen.

Bestel bij Luxpannen >>

WMV

Het Duitse WMV maakt al meer dan 160 degelijk keukenmateriaal. De producten zijn niet alleen kwalitatief, ze zin er ook nog eens goed uit. Ze wonnen meerdere designprijzen en hebben steeds de gebruiker voor ogen.

De Profi is een koekenpan zonder anti-aanbaklaag. De andere koekenpannen van dit merk hebben een keramische anti-aanbaklaag. Ze zijn dus allemaal teflonvrij.

WMF Durado

Met de WMF Durado koekenpan zit je gegarandeerd goed. Deze is namelijk als beste getest door de Consumentenbond (okt. 2021). De pan zelf is gemaakt van Cromargan® roestvrij staal 18/10 en de anti-aanbaklaag is keramisch en dus PFAS-vrij, PFOA-vrij en zorgt ervoor dat je eten niet aanbakt.

De koekenpan is handig in gebruik door de ergonomische handgreep. De TransTherm® bodem zorgt ervoor dat de warmte goed verdeeld wordt.

WMF Durado koekenpan - beste uit de test consumentenbond

Verkrijgbaar in 24 en 28 cm. Je kan de koekenpan op alle fornuizen gebruiken, dus het is zowel geschikt voor een elektrisch, gas, halogeen, inductie en keramisch foruis en kan mee in de vaatwasmachine. Bovendien kan de pan ook in de oven tot maximaal 250 graden. Door de keramische laag is deze pan makkelijk te reinigen. Houd er wel rekening mee dat deze koekenpan niet in de vaatwasmachine mag. Wil je wel zo’n pan dan kan je voor onderstaande gaan.

Bestel bij bol.com
Bestel bij Fonq >>

WMF Profi

WMF Profi koekenpan is gemaakt van Cromargan® roestvrij staal 18/10. Hierdoor blijft de vorm goed behouden en is de pan slijtvast. Je zal geen last hebben dat de pan een bepaalde smaakt afgeeft. De warmte zal gelijk verdeeld worden over de volledige pan door de  TransTherm® bodem. Door de degelijkheid van deze pan kan ze wel wat zwaar aanvoelen.

WMF profi koekenpan

Deze koekenpan is verkrijgbaar in 20, 24 en 28 cm. Het is geschik voor elektrisch, gas, halogeen, inductie en keramisch foruis en kan mee in de vaatwasmachine.

Bestel bij bol.com >>
Bestel bij Fonq >>

Conclusie koekenpannen zonder teflon

Zoals je merkt zijn er heel wat koekenpannen zonder teflon beschikbaar. Je hoeft dus niet langer te koken met schadelijke producten. Kijk welke grootte van pannen je nodig hebt, welk materiaal en merk jouw voorkeur heeft en je vindt vast een goed exemplaar om lekkers mee te maken.

Ben je nog op zoek naar andere producten zonder teflon? Kijk dan ook eens bij onze andere artikels:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Beste getest

  RVS met keramische anti-aanbaklaag
  Ergonomische handgreep
  Kan in de oven

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu