Toen ik 18 was en het ouderlijk huis verliet, besloot ik dat vlees in mijn dieet overbodig was. Ik vond het een discutabele industrie waar ik niet aan mee wilde werken, je kon prima zonder en ik vond vlees ook gewoon verre van lekker.
Dat is nu 28 jaar geleden. Wauw…. dat is wel surrealistisch lang.
Daarom vind ik het des te gekker dat ik ieder jaar opnieuw wordt geconfronteerd met hetzelfde fenomeen. Iedere zomer, op een mooie zonnige dag, als half Nederland de barbecue aansteekt en worsten braadt, steek ik mijn neus in de lucht, snuif eens flink die geur op en denk: “mmm….vlees!”
Pardon?
Wat is het toch, dat een gebraden kippendij mij in iedere situatie volkomen koud laat, maar gooi hem op een grill met houtskool, laat hem stevig verbranden en de carnivoor in mij wordt ineens wakker.
Als principieel vegetariër heb ik altijd een wat ongemakkelijke relatie gehad met het fenomeen barbecuen, omdat ik meestal de enige was die zich niet met veel graagte stortte op de stapels karbonades, worsten en hamburgers.
Ik voelde me altijd een beetje als de geheelonthouder bij een bourgondische wijnproeverij. Had ik er überhaupt wel wat te zoeken?
En dus was ik het ene moment in excuus-modus, bang om raar gevonden te worden door anderen, het andere moment juist degene met het morele vingertje flink in de lucht. Zelfvoldaan dat ik een zoveel beter mens was dan de ander.
Hoe dan ook was het altijd Zij versus Ik en daarmee ongezellig.
Maar de afgelopen jaren ben ik daar overheen. Heb ik mijn “innerlijke barbecuer” omarmt, zo je wilt. Me and the BBq, we’re Best Buds!
Want laten we wel wezen, barbecuen is gewoon ontzettend leuk. Sowieso is een mooie dag in ons klimaat vaak reden genoeg voor een feestje. Vervolgens wordt er een fikkie gestookt en ook dat is dikke pret en ruikt al lekker. En dan doe je het meestal gezellig samen, wordt er een biertje bij gedronken en ben je lekker buiten in het zonnetje eten aan het maken. Yup…barbecuen is leuk, ook als je geen vlees eet!
In die bijna dertig jaar (nogmaals… surrealistisch) dat ik geen vlees eet is er veel veranderd. Zonder vlees eten is gelukkig niet meer zo uitzonderlijk, hip bijna, en ook veel vleeseters flexitariën af en toe gewoon een dagje. Zelfs een vegaburger uit de supermarkt is inmiddels uitgegroeid van een enkel bakje gepaneerd soja-karton tot een schap vol diversiteit en lekkere opties.
Mijn ultieme geheime wapen om de kloof tussen carnivoren en herbivoren te dichten is toch wel het meenemen van een eigen heerlijke burger. Gelukkig heb ik er eentje waar zelfs de meest verstokte vleeseter nieuwsgierig van wordt; de bietenburger, oftewel: The Bloody Beetrootburger!
Als catering verzorgen me de afgelopen 6 jaren iets heeft geleerd, dan is het dat iedereen houdt van een lekkere sappige bietenburger. Ze zijn dan ook een hit inmiddels, in restaurants, foodblogs, supermarktmagazines, festivals. The beet is ON!
Het recept ervan kon dus niet uitblijven 🙂
Voor 4 of 5 burgers
Krijg jij al zin om te gaan barbecuen?
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
View Comments
Grappig, ik ben vanaf mijn 5e principieel vegetariër. 36 jaar lang dus. Ik heb het dus nooit als iets vreemds ervaren, geen vlees eten bij de BBQ. Eigenlijk heb ik er nooit bij stilgestaan dat dat 'anders' was. Ik vermaak me wel met stokbrood en salade:)
Ik lust ontzettend graag vlees net zoals alle andere eetbare dingen, dus ja, ik kwijl als de BBQ wordt aangestoken en ik eet zeker geen vlees als er andere opties zijn zoals jouw lekker uitziende bietenburger :p
Ziet er heerlijk uit en ik denk dat je verhaal voor velen wel herkenbaar is :-)