Geüpdatet op

Met stip mijn persoonlijke nummer 1 in de categorie ‘moeilijkste kazen om af te blijven’…feta!

No Milky Way 2 - vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Van origine is feta een Griekse kaas op basis van schapenmelk (al zijn er tegenwoordig allerlei varianten die technisch gesproken geen feta genoemd mogen worden). De smaak is nogal moeilijk om uit te leggen, behalve dan dat het waanzinnig lekker is!

Je kan feta makkelijk in blokjes snijden of verkruimelen en combineert goed met allerlei soorten gerechten, groenten, …

Het is – zoals bijna alle kazen – behoorlijk zout en ook een beetje zurig. Dat is althans wat mijn smaakpapillen hebben vastgesteld 🙂

No Milky Way 2 - vegan lunch
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Maar hey, genoeg getoeter op de feta-loftrompet! Het is hoog tijd voor…

Schaapvrije/vegan tofu feta

Ik ben er inmiddels achter dat zo ongeveer alles te ‘veganiseren’ (wanneer komt dit woord in de Dikke Van Daele’?) valt, dus waarom zou dat met feta dan niet lukken?
Dat zou toch te gek zijn, denk ik dan.

En zoals zo vaak is het opnieuw tofu dat uitkomst biedt 🙂

Toegegeven…ik ben lang niet de enige blogger die er een poging heeft opzitten.
Quasi elk recept dat ik tegenkwam heb ik intussen wel een keer geprobeerd en het ene was daarbij al geslaagder dan het andere.

Tofu feta veganistisch
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Ultieme combinatie

Uit al die inspiratie heb ik wel verschillende elementen kunnen gebruiken om uiteindelijk iets te maken waar ik zelf behoorlijk content mee ben. Het komt qua smaak behoorlijk in de buurt van ‘the real deal’ en je kan ‘m net zo goed verkruimelen of in blokjes snijden. Het verschil is dus zowat nihil!

Altijd lekker bij een salade of tussen een broodje falafel en zo. Ik ben alvast benieuwd wat je ervan vindt 🙂

So…here it comes!

Ingrediënten

Tofu feta veganistisch
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Bereiding

  • Haal de tofu uit de verpakking en dep goed droog. Leg een droge theedoek (of enkele vellen keukenpapier) op een bord en plaats de blok tofu erbovenop. Leg er een andere theedoek of extra keukenpapier overheen en zet er tenslotte een zwaar voorwerp op (een kookpot tjokvol water bijvoorbeeld). Laat de tofu minstens 30 minuten drogen.
  • Meng alle overige ingrediënten in een glazen bokaal of kom met deksel. Roer tot er geen klontertjes miso meer overblijven.
  • Snij de – inmiddels droge – tofu in blokjes van +/- 1 cm. Doe ze bij de dressing en zet het deksel erop. Schud een paar keer grondig tot alle tofu blokjes bedekt zijn. Laat minstens 1 nacht marineren.

Tips:

  • Geen miso in huis? Voeg dan gewoon een beetje extra zout toe. De gistvlokken zijn wat mij betreft wel een must voor een echt ‘kaassmaakje’.
  • Hoe langer je de tofu in de marinade laat, hoe lekkerder het resultaat. 2 tot 3 dagen is helemaal perfect!

Zeker testen deze en laat je mening hier gerust achter. Hopelijk vind je het lekker 🙂