Vegan mayonaise maken (veganaise), recept zonder ei

veganistische mayonaise maken zonder eieren - veganaise

Wist je al dat vegan mayonaise maken super simpel is? En nog superlekker ook!

Je hebt bovendien maar een paar ingrediënten nodig en het is op 5 minuten klaar, inclusief het nemen van alle ingrediënten.

Je kan zelf ook experimenteren met de verhoudingen en dus de smaak, behalve dan wat betreft de hoeveelheid olie en sojamelk. Dus wat zuurder, zoeter,…

Veganistische mayonaise = veganaise

Vegan mayonaise wordt ook wel veganaise of vegan mayo genoemd. Mocht je in de winkel op zoek zijn naar een kant-en-klaar potje, dan kan je het onder deze namen vinden. Maar het is dus ook simpel om het zelf te maken.

Belangrijk is dat je dit maakt met sojamelk. Met amandelmelk gaat het ook nog wel maar wat moeizamer. Een andere plantaardige melk kan je echter niet gebruikten.

Vegan mayonaise maken (veganaise), recept zonder ei

Recipe by Veganistisch KokenCourse: ReceptenDifficulty: Makkelijk
Total time

5

minutes

Ingrediënten vegan mayo

  • 100 ml sojamelk (ongezoete)

  • 250 ml zonnebloemolie

  • 1 el appelazijn

  • 1 el mosterd

  • 1/4 tl zeezout, je kan ook kala namak gebruiken

  • peper – naar smaak

  • Benodigdheden
  • Een staafmixer, (ik heb deze mixer)

  • Een hoge beker waar de staafmixer net in past (of een pot met deksel waar je de mayonaise ook direct in kan bewaren)

Zo maak je vegan mayonaise

  • Giet de sojamelk in de beker/pot en voeg de mosterd, appelazijn, zout en peper toe. Meng alles even kort door elkaar.
  • Zet de staafmixer op een gematigde (maar niet te lage) stand en plaats ‘m in het mengsel.
  • Voeg langzaam de olie toe terwijl je met de staafmixer langzaam op en neer gaat. Zorg dat je als het ware ‘lucht opzuigt’ en de massa zich goed mengt. Stop met mixen als de mayonaise dik genoeg is.

Recept video

Voila! Klaar om te smullen.

Zin in nog meer vegan sausrecepten (zonder eieren)?

Vegan sauzen

30 verschillende koude en warme plantaardige sauzen voor bij allerlei gerechten. Ontdek hoe je zelf andalouse en tartaar, de lekkerste dipsauzen en een heerlijke bruine (!) saus kan maken. Zelfs de vissaus zonder vis wordt niet vergeten!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

28 reacties

  1. Het gaat niet om het vetgehalte, maar om de lecithine die in soja zit.
    Die emulgeert de boel en verdeeld het vet (de olie dus) over de rest van de vloeistof (dr zit vooral veel water in sojamelk, overigens ook erg simpel en leuk om een keer zelf te doen).

    Amandelmelk, havermelk zijn zonder lecithine.
    Suiker en zo maakt niet uit….

    Zou chocoladesojadrank het doen, gewoon, uit chemisch principe?
    Hahaha

  2. Heb deze nu al een keer gemaakt volgens het recept, heerlijk. En vandaag nog een keer en daarbij de peper vervangen door een theelepel chipotle peper, 2 teentjes knoflook, citroensap en een eetlepel honing toegevoegd. Een heerlijke saus voor bijvoorbeeld bij de vegan kapsalon.

    1. Lecithine,
      Dat heb je nodig, en dat zit niet in havermelk.
      Tis dus niet zo dat willekeurige plantaardige drinks mayo-fähig zijn 😉

  3. Een heerlijk recept, heb het later iets aangepast naar eigen smaak.
    Alle ingrediënten gebruikt zoals aangegeven alleen de soya vervangen door amandelmelk, een theelepeltje extra mosterd en wat zout toegevoegd om te smaken te versterken!
    Een heerlijke mayo!!!!

  4. Hallo Stijn,
    Bij mij dikt de veganaise niet in. Hij blijft heel vloeibaar. Heeft u een idee wat de oorzaak is?
    Ik heb wel amandelmelk gebruikt maar dat zou geen probleem mogen zijn stond hierboven. Alvast bedankt, Leen
    Van smaak is hij wel heel goed!

    1. Hoi Leen, dat is wellicht een kwestie van te weinig olie. Er staat hier ergens dat het 250 tot 300 ml moet zijn (op 100 ml plantaardige melk) maar maak daar gerust 400 ml olie van. Soms hangt het ook een beetje af van het merk amandelmelk. Sommige bevatten meer vetten dan de andere. Sowieso zal ie altijd ietsje dunner uitvallen. Maar niet vloeibaar natuurlijk 🙂 Succes!

  5. Hallo Stijn,

    Kan je mij een ongezoete Soya Melk aanbevelen?
    Ik las ergens dat er niets anders dan water en melk mag in zitten of het recept mislukt.
    Ik heb overal al gezocht maar kan geen soyamelk vinden zonder andere toegevoegde ingrediënten.
    Alvast bedankt!

    1. Hoi Kay. Simpelweg de ongezoete sojamelk van Provamel of Alpro (of eender ander merk eigenlijk) volstaat. Als je met ‘extra ingredienten’ toegevoegde vitamine of zo bedoelt…dat is zeker geen punt bij het maken van veganaise. Succes!

    2. Lima heeft ook hele goede om te koken etc, de groene is ongezoet. Ik gebruik er nu ook van Alce Nero, werkt ook heel goed maar misschien moeilijker te vinden. Beide te krijgen bij de biowinkel

  6. Kan er in plaats van de soyamelk ook amandelmelk gebruikt worden? Ik ben allergisch aan soya. Of een andere plantaardige melk? Hartelijk dank!

    1. Amandelmelk is vrij romig dus zeker geschikt. Ook de smaak is eigenlijk best goed. Desondanks dien je wel meer olie te gebruiken om de veganaise dik genoeg te maken. Ik gok zo’n 300 ml i.p.v. 250. Je vind de goede verhouding vast wel 🙂

  7. Hallo Stijn,
    Kun je ipv zonnebloemolie ook andere olie gebruiken? En azijn, kan dat ook vervangen worden door iets anders? Ik denk aan citroensap?

    1. Hoi Marianne. Die kan je makkelijk tot 2 weken in de koelkast bewaren. Het grootste deel is olie dus haast geen last van bederf. Soms moet je het terug een beetje omroeren omdat de mayo na een tijdje begint te klonteren. Groetjes, Stijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Verse frieten in de airfryer

    Verse frieten in de airfryer

    Verse frieten in de airfryer zijn gezonder dan in de friteuse en lekkerder dan diepvriesfriet. Je denkt misschien dat dit veel extra werk is, je