Wist je al dat vegan mayonaise maken super simpel is? En nog superlekker ook!
Je hebt bovendien maar een paar ingrediënten nodig en het is op 5 minuten klaar, inclusief het nemen van alle ingrediënten.
Je kan zelf ook experimenteren met de verhoudingen en dus de smaak, behalve dan wat betreft de hoeveelheid olie en sojamelk. Dus wat zuurder, zoeter,…
Veganistische mayonaise = veganaise
Vegan mayonaise wordt ook wel veganaise of vegan mayo genoemd. Mocht je in de winkel op zoek zijn naar een kant-en-klaar potje, dan kan je het onder deze namen vinden. Maar het is dus ook simpel om het zelf te maken.
Belangrijk is dat je dit maakt met sojamelk. Met amandelmelk gaat het ook nog wel maar wat moeizamer. Een andere plantaardige melk kan je echter niet gebruikten.
Vegan mayonaise maken (veganaise), recept zonder ei
Recipe by Veganistisch KokenCourse: ReceptenDifficulty: Makkelijk5
minutesIngrediënten vegan mayo
100 ml sojamelk (ongezoete)
250 ml zonnebloemolie
1 el appelazijn
1 el mosterd
1/4 tl zeezout, je kan ook kala namak gebruiken
peper – naar smaak
- Benodigdheden
Een staafmixer, (ik heb deze mixer)
Een hoge beker waar de staafmixer net in past (of een pot met deksel waar je de mayonaise ook direct in kan bewaren)
Zo maak je vegan mayonaise
- Giet de sojamelk in de beker/pot en voeg de mosterd, appelazijn, zout en peper toe. Meng alles even kort door elkaar.
- Zet de staafmixer op een gematigde (maar niet te lage) stand en plaats ‘m in het mengsel.
- Voeg langzaam de olie toe terwijl je met de staafmixer langzaam op en neer gaat. Zorg dat je als het ware ‘lucht opzuigt’ en de massa zich goed mengt. Stop met mixen als de mayonaise dik genoeg is.
Recept video
Voila! Klaar om te smullen.
Zin in nog meer vegan sausrecepten (zonder eieren)?
Vegan sauzen
30 verschillende koude en warme plantaardige sauzen voor bij allerlei gerechten. Ontdek hoe je zelf andalouse en tartaar, de lekkerste dipsauzen en een heerlijke bruine (!) saus kan maken. Zelfs de vissaus zonder vis wordt niet vergeten!
30 reacties
Je kan deze mayo perfect maken met haverroom. Dat dikt ook voldoende. Ik heb een mengeling van olijofie, kokosolie gebruikt met in vergelijking een grotere hoeveelheid maïsolie. Ik kook op gevoel, dus buiten de ingrediënten kan ik niks extra mee geven. Heel blij met je rdcept die me heeft aangezet tot veganmayonzise zelf maken.
Het gaat niet om het vetgehalte, maar om de lecithine die in soja zit.
Die emulgeert de boel en verdeeld het vet (de olie dus) over de rest van de vloeistof (dr zit vooral veel water in sojamelk, overigens ook erg simpel en leuk om een keer zelf te doen).
Amandelmelk, havermelk zijn zonder lecithine.
Suiker en zo maakt niet uit….
Zou chocoladesojadrank het doen, gewoon, uit chemisch principe?
Hahaha
Heb deze nu al een keer gemaakt volgens het recept, heerlijk. En vandaag nog een keer en daarbij de peper vervangen door een theelepel chipotle peper, 2 teentjes knoflook, citroensap en een eetlepel honing toegevoegd. Een heerlijke saus voor bijvoorbeeld bij de vegan kapsalon.
Met havermelk lukt het
Ook niet
Ik denk dat dat niet vettig genoeg is voor het indikken.
Moet Soya melk zijn. Haver werk niet.
Lecithine,
Dat heb je nodig, en dat zit niet in havermelk.
Tis dus niet zo dat willekeurige plantaardige drinks mayo-fähig zijn 😉
5
Een heerlijk recept, heb het later iets aangepast naar eigen smaak.
Alle ingrediënten gebruikt zoals aangegeven alleen de soya vervangen door amandelmelk, een theelepeltje extra mosterd en wat zout toegevoegd om te smaken te versterken!
Een heerlijke mayo!!!!
Dank je wel Marie Louise 🙂 Goed dat je het aanpast, want smaken verschillen 😉
Kan je ook gewone azijn gebruiken?
Hallo Stijn,
Bij mij dikt de veganaise niet in. Hij blijft heel vloeibaar. Heeft u een idee wat de oorzaak is?
Ik heb wel amandelmelk gebruikt maar dat zou geen probleem mogen zijn stond hierboven. Alvast bedankt, Leen
Van smaak is hij wel heel goed!
Hoi Leen, dat is wellicht een kwestie van te weinig olie. Er staat hier ergens dat het 250 tot 300 ml moet zijn (op 100 ml plantaardige melk) maar maak daar gerust 400 ml olie van. Soms hangt het ook een beetje af van het merk amandelmelk. Sommige bevatten meer vetten dan de andere. Sowieso zal ie altijd ietsje dunner uitvallen. Maar niet vloeibaar natuurlijk 🙂 Succes!
Hi Leen,
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemeratuur zijn.
Dat is bijna altijd de reden dat het niet werkt.
Kan ik ook gewone volle melk gebruiken. Zoon is allergisch aan soja.
Het gaat hier om VEGANISTISCHE mayonaise. Wat denk je zelf…?
Ik heb cocosmelk gebruikt, gaat ook prima.
Nooit geprobeerd, geeft het geen vreemde smaak met kokos?
Kan ik ook gewone volle melk gebruiken. Zoon is allergisch aan soja.
Hallo Stijn,
Kan je mij een ongezoete Soya Melk aanbevelen?
Ik las ergens dat er niets anders dan water en melk mag in zitten of het recept mislukt.
Ik heb overal al gezocht maar kan geen soyamelk vinden zonder andere toegevoegde ingrediënten.
Alvast bedankt!
Beste, Provamel of ongezoete Alpro soja zijn de enige twee merken die ik ken
Hoi Kay. Simpelweg de ongezoete sojamelk van Provamel of Alpro (of eender ander merk eigenlijk) volstaat. Als je met ‘extra ingredienten’ toegevoegde vitamine of zo bedoelt…dat is zeker geen punt bij het maken van veganaise. Succes!
Lima heeft ook hele goede om te koken etc, de groene is ongezoet. Ik gebruik er nu ook van Alce Nero, werkt ook heel goed maar misschien moeilijker te vinden. Beide te krijgen bij de biowinkel
Kan er in plaats van de soyamelk ook amandelmelk gebruikt worden? Ik ben allergisch aan soya. Of een andere plantaardige melk? Hartelijk dank!
Het moet dik genoeg zijn, dus met rijstmelk bijvoorbeeld zal het niet lukken. Met amandelmelk gaat het en is heel lekker, wel heb je dan wat meer olie nodig.
Misschien lukt het als je een beetje xantaangom toevoegt, dat helpt om het mengsel te binden en dikker te maken.
Amandelmelk is vrij romig dus zeker geschikt. Ook de smaak is eigenlijk best goed. Desondanks dien je wel meer olie te gebruiken om de veganaise dik genoeg te maken. Ik gok zo’n 300 ml i.p.v. 250. Je vind de goede verhouding vast wel 🙂
Hallo Stijn,
Kun je ipv zonnebloemolie ook andere olie gebruiken? En azijn, kan dat ook vervangen worden door iets anders? Ik denk aan citroensap?
hoelang kan je de bereiding mayonaise vers houden
Hoi Marianne. Die kan je makkelijk tot 2 weken in de koelkast bewaren. Het grootste deel is olie dus haast geen last van bederf. Soms moet je het terug een beetje omroeren omdat de mayo na een tijdje begint te klonteren. Groetjes, Stijn