Vegan mayonaise maken (veganaise)

veganistische mayonaise maken zonder eieren - veganaise

Wist je al dat veganistische mayonaise maken super simpel is? En nog superlekker ook!

Je hebt bovendien maar een paar ingrediënten nodig en het is op 5 minuten klaar, inclusief het nemen van alle ingrediënten.

Je kan zelf ook experimenteren met de verhoudingen en dus de smaak, behalve dan wat betreft de hoeveelheid olie en sojamelk. Dus wat zuurder, zoeter,…

Veganistische mayonaise = veganaise

Dit heb je nodig:

  • Een staafmixer, (ik heb deze mixer)
  • Een hoge beker waar de staafmixer net in past (of een pot met deksel waar je de mayonaise ook direct in kan bewaren)

Ingrediënten

  • 100 ml sojamelk (ongezoete)
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 1 el appelazijn
  • 1 el mosterd
  • 1/4 tl zeezout, je kan ook kala namak gebruiken
  • peper – naar smaak

Zo maak je mayonaise zonder eieren

  1. Giet de sojamelk in de beker/pot en voeg de mosterd, appelazijn, zout en peper toe. Meng alles even kort door elkaar.
  2. Zet de staafmixer op een gematigde (maar niet te lage) stand en plaats ‘m in het mengsel.
  3. Voeg langzaam de olie toe terwijl je met de staafmixer langzaam op en neer gaat. Zorg dat je als het ware ‘lucht opzuigt’ en de massa zich goed mengt. Stop met mixen als de mayonaise dik genoeg is.

Voila! Klaar om te smullen.

Zin in nog meer vegan sausrecepten (zonder eieren)?

Vegan sauzen

30 verschillende koude en warme plantaardige sauzen voor bij allerlei gerechten. Ontdek hoe je zelf andalouse en tartaar, de lekkerste dipsauzen en een heerlijke bruine (!) saus kan maken. Zelfs de vissaus zonder vis wordt niet vergeten!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

23 reacties

  1. Een heerlijk recept, heb het later iets aangepast naar eigen smaak.
    Alle ingrediënten gebruikt zoals aangegeven alleen de soya vervangen door amandelmelk, een theelepeltje extra mosterd en wat zout toegevoegd om te smaken te versterken!
    Een heerlijke mayo!!!!

  2. Hallo Stijn,
    Bij mij dikt de veganaise niet in. Hij blijft heel vloeibaar. Heeft u een idee wat de oorzaak is?
    Ik heb wel amandelmelk gebruikt maar dat zou geen probleem mogen zijn stond hierboven. Alvast bedankt, Leen
    Van smaak is hij wel heel goed!

    1. Hoi Leen, dat is wellicht een kwestie van te weinig olie. Er staat hier ergens dat het 250 tot 300 ml moet zijn (op 100 ml plantaardige melk) maar maak daar gerust 400 ml olie van. Soms hangt het ook een beetje af van het merk amandelmelk. Sommige bevatten meer vetten dan de andere. Sowieso zal ie altijd ietsje dunner uitvallen. Maar niet vloeibaar natuurlijk 🙂 Succes!

  3. Hallo Stijn,

    Kan je mij een ongezoete Soya Melk aanbevelen?
    Ik las ergens dat er niets anders dan water en melk mag in zitten of het recept mislukt.
    Ik heb overal al gezocht maar kan geen soyamelk vinden zonder andere toegevoegde ingrediënten.
    Alvast bedankt!

    1. Hoi Kay. Simpelweg de ongezoete sojamelk van Provamel of Alpro (of eender ander merk eigenlijk) volstaat. Als je met ‘extra ingredienten’ toegevoegde vitamine of zo bedoelt…dat is zeker geen punt bij het maken van veganaise. Succes!

    2. Lima heeft ook hele goede om te koken etc, de groene is ongezoet. Ik gebruik er nu ook van Alce Nero, werkt ook heel goed maar misschien moeilijker te vinden. Beide te krijgen bij de biowinkel

    1. Amandelmelk is vrij romig dus zeker geschikt. Ook de smaak is eigenlijk best goed. Desondanks dien je wel meer olie te gebruiken om de veganaise dik genoeg te maken. Ik gok zo’n 300 ml i.p.v. 250. Je vind de goede verhouding vast wel 🙂

    1. Hoi Marianne. Die kan je makkelijk tot 2 weken in de koelkast bewaren. Het grootste deel is olie dus haast geen last van bederf. Soms moet je het terug een beetje omroeren omdat de mayo na een tijdje begint te klonteren. Groetjes, Stijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Engels ontbijt vegan recept

    Engels ontbijt – vegan style

    Op vakantie op hotel gaan betekent voor velen heel uitgebreid ontbijten. Vaak voorzien ze dan op hotel ook een Engels ontbijt. Mijn vriend is daar