Als je een intolerantietest gedaan hebt dan ben je misschien gestart met het schrappen van alles waar je intolerant voor bent in de hoop dat je klachten verdwijnen. Dat kan inderdaad zo zijn en dan is het fijn dat je er geen last meer van ondervindt.
Toch komt het ook regelmatig voor dat er toch nog klachten blijven, ook na het schrappen van alles waar je op test. De oorzaak is namelijk niet aangepakt. Hierdoor kan je ineens ook weer voor andere ingrediënten intolerant worden. Zo blijf je natuurlijk in een vicieuze cirkel zitten.
De basis ligt bij gezonde darmen. Misschien heb je het al eens gehoord dat je darmen je tweede hersenen zijn. Deze twee zijn nauw met elkaar verbonden.
Het is dus belangrijk dat je darmen gezond zijn, want van daaruit kunnen allerlei klachten ontstaan.
Door een gebrek aan goede bacteriën in je darmen, kunnen voedselintoleranties ontstaan. Dit kan ontstaan door enkele antibiotica kuren, deze verwoesten namelijk een groot deel van je slechte, maar ook van je goede bacteriën. Maar ook het gebruik van jarenlange medicijnen of fel bewerkte voeding zijn nefast voor je lichaam.
Hoe kunnen intoleranties overgaan?
Door je darmflora en je darmwand te herstellen, kunnen ook intoleranties verdwijnen. Hoe mooi is dat. Je kan eindelijk weer die appeltaart eten die je niet meer at toen je er achter kwam intolerant voor appels te zijn.
Als je hele felle klachten krijgt na het eten van een bepaald voedingsproduct, dan kan het zijn dat dat niet verdwijnt, maar lichte klachten kunnen zeker overgaan nadat je je lichaam volledig in balans brengt.
Eerst en vooral moet je dus je darmflora zien te verbeteren. Eten van voeding met enzymen (zit in rauwe groenten), vezelrijke voeding, resistent zetmeel (in afgekoelde zoete aardappel), gefermenteerde voeding, gezonde vetten zijn allemaal voedingsstoffen die je darmflora verbeteren.
Je zorgt er verder ook voor dat je de producten waarvoor je intolerant bent een periode (enkele maanden tot een jaar) niet meer eet, zodat je darm niet verder geïrriteerd raakt en zich volledig op herstel kan richten.
Verder zijn er ook voedingsmiddelen die bij de meeste mensen de darmwand irriteren: suiker, zuivel, gluten, chemische stoffen, soja, pinda, alcohol. Deze kan je een periode schrappen om te kijken wat het met je lichaam doet. Als je daarna nog last blijft hebben, kan je je laten testen, want er zijn misschien nog andere triggers van je klachten.
Ter ondersteuning van de aanpassing van je voeding, kan je ook een goed probiotica supplement gebruiken.
Leer hoe je van je voedselintoleranties af komt
In de online masterclass voedselintoleranties van Marjolein Dubbers, leer je meer over wat intoleranties precies zijn en hoe je er achter komt. Ook geeft zij een stappenplan hoe je je darmen kan verbeteren om uiteindelijk van je klachten die je door je intolerantie hebt af te geraken of op zijn minst fel te verbeteren.
Heb je bepaalde intoleranties of zijn ze bij jou verdwenen? Laat maar weten onderaan in een reactie.