Wat is een overnight oatmeal?
Een overnight oatmeal is havermout die je een nachtje in de koelkast zet met wat plantaardige melk en eventueel ook andere ingrediënten.
Je hebt twee hoofdingrediënten: havermout en melk en uiteraard kies ik hier voor plantaardige melk.
Lees hier waarom veganisten geen melk gebruiken >>
Behalve deze twee dingen is het leuk, lekker en gezond om er allerlei andere ingrediënten aan toe te voegen. Je kan hier naar hartelust in variëren met dingen die jij lekker vindt.
Welke ingrediënten kan je gebruiken voor een overnight oatmeal
- Havermout → Voor glutenvrije havermout kan je hier terecht
- Plantaardige melk (bijv. havermelk, amandelmelk, hennepmelk,…)
- Plantaardige yoghurt (bijv. sojayoghurt, kokosyoghurt)
- Zaden (hennepzaad, chia, lijnzaad, zonnebloempitten, sesamzaad, …)
- Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten,…)
- Iets om te zoeten (agavesiroop, ahornsiroop, stevia, dadels, …)
- Cacaopoeder, chocolate chips
- Pindakaas → gebruik pure zoals deze pindakaas
- Fruit (mango, ananas, banaan, bessen, aardbei)
- Gedroogd fruit (rozijnen, gojibessen, banaan, appel…)
- Groenten (geraspte wortel, geraspte courgette, pompoenpuree, spinazie of boerenkool gemixt met de vloeistof)
- Kruiden en smaakmakers (beetje zout, vanille, kaneel, speculaaskruiden, nootmuskaat, kurkuma …)
- Kokosschilfers, amandelschilfers,…
De drie grote voordelen zijn:
- Je krijgt zo een heel lekker smeuïge havermout en hoeft het ook niet te koken.
- Je kan je pot ’s avonds klaarmaken en hoeft deze ’s ochtends (als je waarschijnlijk weinig tijd hebt) gewoon uit de koelkast te halen en op te eten of mee te nemen.
- Het weken van de havermout zorgt ervoor dat de havermout beter verteerd en dat het fytinezuur verminderd.
Bovendien krijg je met havermout al meteen een hoop proteïnen en vezels binnen.
Hoe maak je overnight oatmeal?
Doe havermout in de pot waaruit je het wil eten. Meng vloeistof, zoetstof en chiazaad. Het chiazaad moet mee weken en zwellen in de vloeistof. Zo kan je de voedingsstoffen beter opnemen en wordt het ook een beetje pudding-achtig. Voeg fruit, nootjes en andere toppings toe.
Als je het vers fruit en de noten nog graag krokant wil hebben, voeg je deze pas ’s ochtends toe. Zorg ervoor dat alles al klaar staat, gewassen, noten gemengd,… zodat het wel snel klaar is 🙂
Overnight oatmeal ‘worteltaart’ recept
Ingrediënten
- 1 (grote) wortel
- 15 ml agavesiroop
- 50 g (glutenvrije) havervlokken
- 1 el chiazaadjes
- 2 el plantaardige yoghurt naar keuze – in de video gebruik ik kokosyoghurt
- 150 ml ongezoete amandelmelk → ik gebruik deze
- een handje amandelschilfers
Bereiding
- Schil de wortel en rasp in kleine reepjes.
- Meng de yoghurt, amandelmelk, agavesiroop en chiazaadjes in een kom.
- Neem een glazen pot en kieper de havervlokken op de bodem. Overgiet met het yoghurt/amandelmelkmengsel en eindig met de geraspte wortel en wat amandelschilfers. Laat 1 nacht weken in de koelkast voor consumptie.
Heb jij al eens overnight oatmeal gemaakt? Welke ingrediënten gebruik jij zoal? Of ga je dit recept eens proberen? Laat het hieronder zeker weten in een reactie 🙂
2 gedachten over “Overnight oatmeal – recept en tips”
Wij maken al jaren de havermoutpap en voegen daar, naast de chiazaden, de golden lijnzaad en de rozijnen een fikse eetlepel kokosolie aan toe. De kokosolie zorgt ervoor dat de verzadiging tot de lunch blijft!
5