Iedereen kent de pasta met 4 kazen. Het pastagerecht waar echte kaasfreaks helemaal knetter (en gelukkig) van worden en dat al zowat 1000 jaar op de menukaart van elk zichzelf respecterend Italiaans restaurant terug te vinden is.
Hoewel ik persoonlijk altijd erg van kaas heb gehouden, was dit nooit een gerecht waar ik echt warm voor liep.
Meestal bevatte het traditionele recept namelijk gorgonzola, een zogenaamde ‘blauwschimmelkaas’ waar je – op z’n zachtst gezegd – fan van moet zijn 😉
Ok, ik heb Gorgonzola in feite gewoon nooit willen eten. En nu heb ik er natuurlijk helemaal geen behoefte meer aan! 🙂
Dit gezegd zijnde: kaas lust ik nog steeds en in geval van extreme hunkering hebben wij gelukkig altijd voldoende Wilmersburger en andere vegan kazen in huis ha! Het is dus helemaal niet moeilijk om je ‘old-school favoriet’ nog eens op plantaardige wijze op tafel te zetten.
En hoe doen we dat met die 4 kazen?
Die 4 verschillende soorten kaas gebruikt men natuurlijk niet voor niets. Door die smaakvariaties krijg je net de ‘touch’ die deze klassieker zo bijzonder maakt. Een behoorlijk intens smaakje ook.
Mijn ‘4 kazen’ zijn in dit geval de Wilmersburger bio krachtig en mild (die combinatie is echt ideaal voor dit gerecht), mozzarisella en – magisch ingrediënt  – gistvlokken!
Echt, smaakt fantastisch. En ja, en er zitten uiteraard ook groenten in m’n recept. Duh!!! 😉
Pasta met ‘4 kazen’, venkel en oesterzwammen
Ingrediënten
- 1 ui – gepeld en gesnipperd
- 2 teentjes knoflook – gepeld en gesnipperd
- 2 preien – in de lengte gehalveerd en in dunne schijfjes
- 1/2 venkel – in kleine stukjes gehakt
- 250 ml sojaroom (of haverroom als je wil)
- 500Â ml groentebouillon
- 250Â gram oesterzwammen
- 100 gram Wilmersburger bio ‘krachtig’
- 100 gram Wilmersburger bio ‘mild’
- 1/2 pakje mozzarisella – in plakjes gesneden
- 1 el gistvlokken
- 300 gram pasta naar keuze (ik heb penne speltpasta gebruikt)
- peper en zout
- nootmuskaat
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- handje versgehakte bladpeterselie
- 2 el citroensap (of meer naar smaak)
Bereiding
- Kook de pasta (net) beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Giet af en koel de pasta af met ijskoud stromend water. Laat uitlekken.
- Verhit wat olijf- of kokosolie in een pot en fruit daarin de ui en de knoflook. Voeg de stukjes venkel en prei toe en stoof ze afgedekt op een matig vuur gedurende +/- 8 minuten. Roer af en toe.
- Doe de ‘4 kazen’ erbij en roer goed door mekaar. Voeg dan de groentebouillon en room toe en roer opnieuw. Laat afgedekt sudderen op een matig vuur gedurende 10 minuten (of tot de venkel en prei gaar zijn). Roer ook nu af en toe om aanbranden te voorkomen.
- Scheur de oesterzwammen in reepjes en bak deze in een andere pan kort aan op hoog vuur. Bestrooi ze met de rozemarijn en kruid goed af met peper en zout. Blus de pan met de tamari en roer direct goed door (tamari brandt snel aan).
- Roer de oesterzwammen onder de kaas/groentesaus en meng er dan de koude pasta, peterselie en citroensap doorheen. Kruid af naar smaak met peper en zout.
- Verwarm de pasta nog 2-3 minuten goed door en serveer meteen.
Alvast benieuwd wat jij hiervan vindt! Alle reacties en suggesties zijn hier onderaan welkom 🙂
4 reacties
Waarom koel je de pasta af?Ik zou persoonlijk de pasta er warm onder mengen.
5
Wat hebben wij heerlijk gegeten van de 4 kazen pasta.Echt een toppertje.Dank voor het delen van dit recept. We houden hem erin. Prettige dag, Guusje.
Wat leuk dat het gesmaakt heeft! Eedankt voor het delen van je ervaring 🙂