Ah, Pommes Duchesse…wie kent ze niet?! Zij het misschien onder één van de vele andere namen. Zoals ‘Hertoginnenaardappelen’ bijvoorbeeld.
Of zoals mijn moeder ze omschrijft in ons Itegems accent: “torekes”.
Ik verwacht niet dat iemand anders ze onder die naam kent, nee 😉
Voor wie het echter niet weet: Pommes Duschesse is een aardappelbereiding die qua populariteit toch een beetje is achtergebleven bij de friet en de aardappelkroket. Wij aten ze althans ook alleen maar bij speciale gelegenheden. Zoals bijvoorbeeld Kerstmis, Nieuwjaar én 26 februari 1991… de dag dat onze diepvriezer het begaf en we die voorraadzak Pommes Duschesse wel moesten opeten.
Maar serieus: die feestelijke reputatie van dit gerecht heeft natuurlijk vooral met de typische vorm te maken. De basisbereiding, een doodgewone aardappelpuree, wordt namelijk in een spuitzak gedaan om er vervolgens een mooi ’torentje’ (’toreke’ dus) mee te spuiten. Dat ziet er op een bord nu eenmaal decoratiever uit dan een kwak geprakte aardappelen. De meesten vinden de Pommes Duschesse daarom dus een ‘aardappelkroket met pretentie’. Om het maar zo ludiek mogelijk uit te drukken.
Onterecht als je het mij vraagt.
Allereerst kan je de Pommes Duschesse natuurlijk totaal niet met een aardappelkroket vergelijken. Er zit immers geen paneer rond en ook de smaak is verre van hetzelfde. En in tegenstelling tot frieten hoef je ze ook niet te frituren. Enfin, ook frieten kan je in de oven bereiden maar dat is – naar mijn bescheiden mening – toch een stuk minder lekker. Pommes Duschesse smeken juist om een ovenbereiding.
Als klap op de vuurpijl is de Pommes Duschesse ook nog eens véél sneller te bereiden dan die andere twee. Door die kenmerkende vorm vrees je misschien dat er veel werk in kruipt maar niets is minder waar. Je hoeft enkel een goede puree te maken en de boel in een spuitzak te doen. Het vormen van die torentjes gaat vervolgens supersnel en erg makkelijk. Daar hoef je heus geen Sergio Herman voor te zijn.
Kortom: ben je aardappelliefhebber en wil je een keer wat anders dan gekookt of geprakt…Pommes Duschesse zijn het proberen waard!
Dit gezegd zijnde: hoewel m’n recept natuurlijk geen eieren bevat (wederom geen idee waarom men die in het traditionele recept wel weer gebruikt), zijn Pomme Duschesse verder ook weer niet bijster origineel. Daarom vroeg ik me af hoe ze met zoete aardappel zouden smaken.
Als dat idee beroerd was uitgevallen, had je het hier natuurlijk nooit gelezen. Dus je voelt het goede nieuws vast al aankomen…dit is su-per-lek-ker!
En het ziet er nog eens geweldig kleurrijk uit ook 🙂
Ik vertel er meteen wel bij dat het recept nog steeds (veel) gewone aardappels bevat. Simpelweg omdat die een veel stevigere puree opleveren dan zoete aardappel alleen. Een zoete aardappelpuree ‘plakt’ minder en is veel wateriger. Ik raad je dan ook aan om die combinatie (en de verhouding) in het recept aan te houden. Toch als je tijdens je maaltijd geen drooggebakken ‘aardappel-ufo’s” wil nuttigen 🙂
Dus hier komt ie: het recept voor de ‘Pomme Duschesse met Zoete Aardappel’!
Of wacht…eerst nog even een goeie tip; maak de pomme duschesse niet te groot wanneer je ze op een bakplaat spuit. Hoe groter ze zijn, hoe moeilijker ze bakken namelijk. Al is té klein natuurlijk ook weer niet goed. Ideaal is een diameter van ongeveer 4 cm en een dito hoogte.
Een meetlat hoef je er evenwel niet bij te halen hoor 🙂
Dit recept is verder goed voor ongeveer 34 – 36 stuks. Normaliter voldoende voor 6 personen.
Geniet ervan!
Extra benodigheden: aardappelstamper, spuitzak + stervormig spuitmondje (zie tip onderaan), oven, bakpapier, honger, …
Tip: met de grootte van het spuitmondje kan je gerust experimenteren. Elke afmetingen geeft natuurlijk een ander effect, het resultaat is altijd gewoon lekker. Zelf gebruikte ik een spuitmondje met een opening van ongeveer 5 mm.
Heb jij zelf al Pommes Duschesse gemaakt? Ga je dit recept een keer proberen? Deel je mening, tips en creatieve ideetjes hier onderaan!
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
View Comments
ze waren heerlijk, makkelijk recept en kleefden niet aan de bakplaat: ik had deze nl ff ingeborsteld met olie
Ik heb ze vandaag geprobeerd, en ze waren lekker :-).
Ik had enkel het probleem dat ze aan het bakpapier bleven kleven. Geen idee hoe dit komt?
Hoogstwaarschijnlijk serveer ik deze bij kerst.
Zou ik deze voor kunnen bakken, en vlak voor het eten nog een paar minuten verder laten bakken? (K'moet nl héél wat pommes duchesses maken ;))
Blij te horen dat je ze lekker vond. Ik denk wel dat dat zal lukken, maar ik heb het nog niet uitgetest dus kan het niet met zekerheid zeggen. Alvast fijne feestdagen!