Pommes Duchesse van zoete aardappel – snel en lekker

Laatst geüpdatet:
Pomme duchesse van zoete aardappel

Ah, Pommes Duchesse…wie kent ze niet?! Zij het misschien onder één van de vele andere namen. Zoals ‘Hertoginnenaardappelen’ bijvoorbeeld.
Of zoals mijn moeder ze omschrijft in ons Itegems accent: “torekes”.

Ik verwacht niet dat iemand anders ze onder die naam kent, nee 😉

Pomme Duchesse: feestelijke aardappeltjes

Voor wie het echter niet weet: Pommes Duschesse is een aardappelbereiding die qua populariteit toch een beetje is achtergebleven bij de friet en de aardappelkroket. Wij aten ze althans ook alleen maar bij speciale gelegenheden. Zoals bijvoorbeeld Kerstmis, Nieuwjaar én 26 februari 1991… de dag dat onze diepvriezer het begaf en we die voorraadzak Pommes Duschesse wel moesten opeten.

Maar serieus: die feestelijke reputatie van dit gerecht heeft natuurlijk vooral met de typische vorm te maken. De basisbereiding, een doodgewone aardappelpuree, wordt namelijk in een spuitzak gedaan om er vervolgens een mooi ‘torentje’ (‘toreke’ dus) mee te spuiten. Dat ziet er op een bord nu eenmaal decoratiever uit dan een kwak geprakte aardappelen. De meesten vinden de Pommes Duschesse daarom dus een ‘aardappelkroket met pretentie’. Om het maar zo ludiek mogelijk uit te drukken.

Onterecht als je het mij vraagt.

Pomme duchesse met gestoofde prei en champignonsaus

Niet te vergelijken met kroketten

Allereerst kan je de Pommes Duschesse natuurlijk totaal niet met een aardappelkroket vergelijken. Er zit immers geen paneer rond en ook de smaak is verre van hetzelfde. En in tegenstelling tot frieten hoef je ze ook niet te frituren. Enfin, ook frieten kan je in de oven bereiden maar dat is – naar mijn bescheiden mening – toch een stuk minder lekker. Pommes Duschesse smeken juist om een ovenbereiding.

Als klap op de vuurpijl is de Pommes Duschesse ook nog eens véél sneller te bereiden dan die andere twee. Door die kenmerkende vorm vrees je misschien dat er veel werk in kruipt maar niets is minder waar. Je hoeft enkel een goede puree te maken en de boel in een spuitzak te doen. Het vormen van die torentjes gaat vervolgens supersnel en erg makkelijk. Daar hoef je heus geen Sergio Herman voor te zijn.

Kortom: ben je aardappelliefhebber en wil je een keer wat anders dan gekookt of geprakt…Pommes Duschesse zijn het proberen waard!

Pomme duchesse met spuitzak

Oranje en zoet?

Dit gezegd zijnde: hoewel m’n recept natuurlijk geen eieren bevat (wederom geen idee waarom men die in het traditionele recept wel weer gebruikt), zijn Pomme Duschesse verder ook weer niet bijster origineel. Daarom vroeg ik me af hoe ze met zoete aardappel zouden smaken.

Als dat idee beroerd was uitgevallen, had je het hier natuurlijk nooit gelezen. Dus je voelt het goede nieuws vast al aankomen…dit is su-per-lek-ker!
En het ziet er nog eens geweldig kleurrijk uit ook 🙂

Ik vertel er meteen wel bij dat het recept nog steeds (veel) gewone aardappels bevat. Simpelweg omdat die een veel stevigere puree opleveren dan zoete aardappel alleen. Een zoete aardappelpuree ‘plakt’ minder en is veel wateriger. Ik raad je dan ook aan om die combinatie (en de verhouding) in het recept aan te houden. Toch als je tijdens je maaltijd geen drooggebakken ‘aardappel-ufo’s” wil nuttigen 🙂

Dus hier komt ie: het recept voor de ‘Pomme Duschesse met Zoete Aardappel’!

Pomme duchesse in de oven

Of wacht…eerst nog even een goeie tip; maak de pomme duschesse niet te groot wanneer je ze op een bakplaat spuit. Hoe groter ze zijn, hoe moeilijker ze bakken namelijk. Al is té klein natuurlijk ook weer niet goed. Ideaal is een diameter van ongeveer 4 cm en een dito hoogte.

Een meetlat hoef je er evenwel niet bij te halen hoor 🙂

Dit recept is verder goed voor ongeveer 34 – 36 stuks. Normaliter voldoende voor 6 personen.
Geniet ervan!

pomme duchesse spuiten

Extra benodigheden: aardappelstamper, spuitzak + stervormig spuitmondje (zie tip onderaan), oven, bakpapier, honger, …

Ingrediënten

 • 1 kg aardappelen – geschild en in kleine blokjes
 • 500 gram zoete aardappel – geschild en in kleine blokjes
 • versgemalen zwarte peper – naar smaak
 • versgeraspte nootmuskaat – naar smaak
 • ½ tl zout (mag je eventueel ook weglaten natuurlijk)

Bereiding

 1. Breng de geschilde en gesneden aardappelen in een grote pot licht gezouten water aan de kook. Voeg na 5 minuten de zoete aardappelstukjes toe en laat verder koken tot beide flink gaar zijn. Meestal is dat nog eens 5 minuutjes.
 2. Giet de aardappelen af in een vergiet en laat uitlekken en uitdampen. Doe ze weer in de pot en pureer ze met behulp van een aardappelstamper. Voeg (optioneel) het zout toe en kruid naar smaak met peper en nootmuskaat. Stamp nog een keer goed door en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
 3. Verwarm intussen de oven voor tot 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 4. Schep de puree in een spuitzak met spuitmondje. Spuit de Pommes Duschesse in rijtjes op het bakpapier. Houd ongeveer 2 cm afstand tussen elk torentje.
 5. Bak de Pommes Duschesse 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Als de buitenkant een korstje begint te vormen, zijn ze klaar. Eet ze wel meteen na het bakken op. Nee, niet in je eentje 😉
vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Tip: met de grootte van het spuitmondje kan je gerust experimenteren. Elke afmetingen geeft natuurlijk een ander effect, het resultaat is altijd gewoon lekker. Zelf gebruikte ik een spuitmondje met een opening van ongeveer 5 mm.

Heb jij zelf al Pommes Duschesse gemaakt? Ga je dit recept een keer proberen? Deel je mening, tips en creatieve ideetjes hier onderaan!

5 gedachten over “Pommes Duchesse van zoete aardappel – snel en lekker”

 1. Ik heb ze vandaag geprobeerd, en ze waren lekker :-).
  Ik had enkel het probleem dat ze aan het bakpapier bleven kleven. Geen idee hoe dit komt?

  Hoogstwaarschijnlijk serveer ik deze bij kerst.
  Zou ik deze voor kunnen bakken, en vlak voor het eten nog een paar minuten verder laten bakken? (K’moet nl héél wat pommes duchesses maken ;))

  Beantwoorden

Plaats een reactie