Hoe bereid je quinoa?
Wanneer we met een, voor onze contreien, nieuw en relatief onbekend ingrediënt te maken krijgen, vragen we ons natuurlijk af wat de beste manier is om het te bereiden. Uiteraard staat op de verpakkingen wel vermeld hoe we dat moeten doen, maar daarmee is niet altijd gezegd dat dat manier ook werkelijk het meest smaakvolle resultaat zal opleveren.
Bovendien zijn er natuurlijk allerlei quinoaproducten zoals quinoameel en quinoavlokken. Dus hoe maak je die klaar?
Het kon dus geen kwaad om al deze bereidingen en de verschillende toepassingen even op een rijtje te zetten 🙂
Alles over het bereiden van quinoa
Quinoakorrels koken
Dit is de ongekookte rauwe quinoa die je in vrijwel elke supermarkt of natuurvoedingswinkel zal kunnen vinden. Je kan het op dezelfde manier serveren als rijst, aardappelen of couscous, maar je kan er evengoed een lekker ontbijt mee maken met wat fruit of plantaardige yoghurt. Per persoon wordt er meestal 75 gram quinoa gerekend, dus 300 gram voor 4 personen bij een complete maaltijd met groenten.
De – volgens mij – beste methode en allerhande info zie je in deze video (waarin ik het woord ‘quinoa’ zelf niet correct uitspreek, woehaha!)
Quinoavlokken bereiden
Quinoavlokken zijn geplette quinoa zaden. Je kunt de vlokken koken in water, op dezelfde manier zoals je havermout klaarmaakt. Ideaal dus voor een glutenvrij ontbijt. Superlekker met wat plantaardige yoghurt en stukjes vers fruit (bananen, aarbeien, bessen,…).
Je kan quinoavlokken ook gebruiken om bijvoorbeeld tofu en seitan te paneren. Je maakt dan simpelweg een papje van water (of sojamelk) en wat bloem, wentelt de seitan, tofu of groenten er even doorheen, en vervolgens haal je ze door een bord quinoavlokken. Bak het daarna in een pan of in de oven tot je een goudbruin korstje hebt.
Quinoameel gebruiken

Quinoameel is zeer geschikt als bindmiddel of als vervanger van bloem in gebak en brood. Ook hier is het feit dat quinoa glutenvrij is weer een pluspunt (andere mogelijkheden zijn o.a. gierst- en boekweitmeel). Je gebruikt het in recepten in dezelfde verhouding als ander meel. Makkelijk zat!
Gepofte quinoa maken

Je kan gepofte quinoa ook kant-en-klaar kopen, maar het zelf doen kan natuurlijk ook. Hoewel; ik geef grif toe dat m’n eerste pogingen nogal rampzalig waren 🙂
Gepofte quinoa kan je best vergelijken met gepofte rijst. Lekker krokant en luchtig. Vooral mijn vrouw is er gek op en eet het regelmatig als ontbijt.
Ook lekker is de combinatie gepofte quinoa en chocolade. Pof de quinoa zoals onderaan omschreven, smelt wat fondant chocolade en roer de quinoa er doorheen. Laat een beetje afkoelen en maak er bolletjes van. Laat afkoelen en huppa…heerlijke pralines voor bij de thee of koffie!
Hoe maak je zelf gepofte quinoa?
- Doe hetzelfde als bij het koken van quinoa; spoel de quinoa een paar uur op voorhand onder koud stromend water en laat uitlekken tot deze opnieuw droog is.
- Neem een steelpan met dikke bodem en verhit daarin een el zonnebloemolie op hoog vuur. Zodra de olie begint te roken voeg je de quinoa toe en plaats je het deksel op de pan.
- Laat het vuur op het maximum staan en schuif met de pan heen en weer. Je hoort de quinoakorrels nu kraken, spetteren en opspringen. Blijf vooral met de pan bewegen.
- Haal de pan van het vuur zodra er geen gespetter meer te horen is. Je gepofte quinoa is klaar!
Ik geef toe dat deze handeling misschien een paar herkansingen gaat nodig hebben. Veel hangt af van hoe dik de bodem van je pan is, welk type fornuis je gebruikt (gas gaat vlotter dan elektrisch), en of je de olie heet genoeg hebt laten worden. Het vraagt dus wat fingerspitzengefühl en geduld. Maar dan heb je ook wat 😉
Veel succes en smakelijk!
1 gedachte over “Quinoa – hoe bereiden?”
Uitspraak is gewoon ‘kien-wa’