Moestuin

Radijsjes kweken in potten

Als er 1 groente is die makkelijk te kweken is, dan zijn het wel radijzen. Zelfs als je 2 linker tuinhandschoenen hebt, zal het je lukken 😉 Je hebt er weinig omziens naar en ze groeien snel.

Radijzen in potten kweken

Je hoeft dus voor radijsjes ook geen stuk van je tuin om te doen, maar kan het tussen je border zetten of nog handiger in potten zaaien. Potten die je ophangt, potten op de vensterbank, staande potten,… Tuinieren in potten is een hele trend en makkelijk omdat je dat zelfs kan doen als je in de stad woont.



Radijsjes kweken de ultieme kinderbezigheid

Nee, geen kinderarbeid 😉 maar wel een leuke bezigheid om samen met je kinderen te doen. Zo leren ze meteen op een heel eenvoudige manier waar hun groenten vandaan komen.

Wanneer zaaien?

Buiten zaaien kan van maart tot september. Onder glas kan vanaf februari.

Hoe zaai je de zaadjes van de radijs?

Neem een pot en vul deze met biologische potgrond. Je neemt dan een zaadje en duwt het lichtjes (ca 0,5 cm) in de aarde. In plaats van 1 voor 1 in de grond te duwen – wat wel wat tijd vraagt omdat de zaadjes zo minimini zijn – kan je ze ook zaaien. Zorg dat de zaadjes terug met een laagje aarde bedekt worden.

Als je zaait moet je, als de kiempjes uitkomen, wel de plantjes uitdunnen omdat ze anders te dicht op elkaar staan. Zie dat ze ongeveer 3-4 cm van elkaar staan. Geef regelmatig water en zet de pot niet in de volle wind op een zonnige plaatst.

Wil je het jezelf makkelijk maken en meteen de juiste afstand tussen de zaadjes dan kan je ook werken met een zaadlint.

Hoe oogst je radijsjes?

Zodra je de radijsjes boven de aarde ziet verschijnen, kan je ze oogsten. Dat is al een maand na het planten. De roze bol, de wortel wordt meestal gegeten, maar eigenlijk is elk deel eetbaar, ook het loof. Hoe kleiner de radijsjes zijn, hoe pittiger. Als je ze langer laat staan en de bol groter wordt, zit worden ze zachter. Je kan ze gewoon heel makkelijk uit de grond trekken.

Zaad bewaren en radijsbloemen

Ik vind het altijd leuk om planten te laten doorgroeien om te zien wat voor bloemen eraan komen.

Na de bloemen komt het zaad, daar ben ik nog op aan het wachten, maar naar het schijnt is dat ook eetbaar en smaakt het net zoals de radijs. Ik ben benieuwd.

Dit zaad kan je ook bewaren om (volgend jaar) opnieuw radijsjes te kweken.

Radijsjes gebruiken in de keuken

Deze radijsjes had ik laten doorgroeien om de bloemen te kunnen zien, maar ik heb ze toch in de keuken gebruikt. Ik heb alleen het kleine staartje onderaan afgesneden en al de rest heb ik in een soep verwerkt.

Je kan radijsjes ook eten met een dipje of bij een salade.

>> Recept van wortel-radijssoep

Eet jij vaak radijsjes? Kweek jij ze zelf? Laat gerust hieronder weten.

Elke Aerts

Elke is veganist sinds 2005 en was daarvoor 5 jaar vegetariër. Ze probeert behalve vegan te leven ook zo veel mogelijk duurzame keuzes te maken. Met deze blog is het haar missie om de plantaardige (vegan) lifestyle zo toegankelijk mogelijk te maken en jou te inspireren om bewuster te eten en te leven. Omdat je met het maken van die keuze zo ontzettend veel kan bijdragen aan een betere wereld. Beter voor jezelf, maar ook voor je omgeving, het milieu en vooral de dieren.

View Comments

  • Ik heb hetzelfde probleem als Joseph. Het loof schiet omhoog, maar er worden geen knolletjes gevormd. Heb nochtans uitgedund vanaf het moment dat ik de eerste bladeren zag verschijnen. Zijn er misschien nog andere zaken waar ik aan moet denken?

    • Hoe voorkom ik dat het groen onmiddellijk na uitkomen de hoogte ingaat en er geen knollen worden gevormd

      • Zorg er best voor dat ze niet te dicht op elkaar staan zodat er onder de grond ruimte is om knolletjes te vormen.

Share
Published by
Elke Aerts

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

1 maand ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago