Tot grote spijt van mijn ingewanden houd ik best van pittig eten, al is dat in de loop der jaren tamelijk afgezwakt.

Destijds was ik het macho type dat sambal rechtstreeks uit de pot lepelde. Tegenwoordig ben ik nog steeds macho, maar komt het sambal lepelen me op een 4-daagse quarantaine in het hok onder de traphal te staan. Vrijwillig.

Wij zijn – in een vlaag van cultureel bewustzijn – ook wel eens in een Thais restaurant verzeild geraakt en zo snugger geweest – dachten we – om een ‘mild’ gerecht uit te kiezen. Op de kaart stonden die aangeduid met 1,2 of 3 pepertjes om de gradatie aan te geven. Na de meest intensieve huilbui ooit, de nawerkingen van het brandblusschuim in onze mond, en ons ontslag uit de spoedafdeling van het dichtsbijzijnde hospitaal kwamen we tot de conclusie dat de gemiddelde Thai blijkbaar een andere definitie van ‘mild’ heeft dan wij.

Maar goed, af en toe mag het wat extra, zoals deze lekkere rijstschotel. De bijhorende (mini)loempias zijn niet zelf gemaakt omdat ik knettergek wordt van het gepruts met filodeeg (ik werk er aan). De groenteloempia’s van het merk Shiwa zijn gelukkig 100% plantaardig en erg lekker.

  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 rode chilipeper (of 1 tl sambal)
  • 1 ui
  • 4 lente-uitjes
  • 3-4 cm gember
  • 1 teentje look
  • 100 gr doperwten (diepvries)
  • 250 gr rijst
  • 2 el kerriepoeder
  • 1 el kurkuma
  • 750 ml groentebouillon
  • Peper en zout
  • Maisolie
  1. Schil en snipper de ui en de gember. Halveer de paprika’s en snij ze in kleine blokjes. Halveer de chilipeper en verwijder de zaadjes. Snij hem vervolgens in dunne ringen.
  2. Verhit de maïsolie in een wokpan en fruit de ui op een zacht vuurtje. Voeg de gember en geperste look toe en laat nog even meestoven.
  3. Zet het vuur hoog en bak de rijst gedurende 5 minuten of tot ze glanzend en licht doorschijnend is. Doe vervolgens de paprika’s, chilipeper en de kruiden erbij. Roer alles goed om en overgiet met de bouillon.
  4. Zet het deksel op de pan, draai het vuur lager en laat de rijstschotel gaar koken (check de gaartijd op de verpakking van de rijst). Voeg een 5 tal minuten voor het einde van de gaartijd de doperwten toe.
  5. Snij de lente-uitjes in dunne ringen en meng ze onder de rijst. Kruid af met peper en zout en eventueel nog wat kerrie en kurkuma.
  6. Frituur of bak de loempia’s en serveer ze meteen bij de rijst.
  7. Houd het nummer van de plaatselijke brandweer binnen handbereik.
Stijn De Kock

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

2 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

7 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago