Geüpdatet op

Waarom vis eten als je de smaak van de zee ook zonder overbevissing, gezondheidsrisico’s en algemene wantoestanden kan beleven?

No Milky Way 2 - vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

De welingelichte herbivoor weet het al langer; zeewier is het toverwoord! Met behulp van o.a. nori, zeespaghetti, wakame en/of kombu kan je de meest geweldige ‘fish-alike’ gerechten op tafel toveren. Helemaal als je een zeewierbouillon gaat combineren met tofu.

Ik heb al eerder een ‘visgerecht’ gemaakt met de twee genoemde ingrediënten en zeekraal, maar gek genoeg had ik de klassiekers der klassiekers nog niet onder veganistische handen genomen; het vispannetje!

En jezus, daar heb ik er destijds veel van gegeten 🙂

Enfin, ik durf te beweren dat zelfs de meest fervente visliefhebber zal hinniken van plezier! Ik heb er bovendien een puree van zoete aardappel en gewone aardappel bij gemaakt. Altijd lekker en weer eens ietsje anders dan gewone aardappelpuree.

Maak de basis van dit gerecht best een dag op voorhand. De zeewierbouillon is dan lekkerder en de smaken kunnen beter in de tofu trekken. Echt een wereld van verschil.

Wat de zeewierbouillon betreft; maak gewoon een groentebouillon (met verse groenten of met behulp van bouillonpoeder) en voeg daar 3-4 vellen gescheurde nori aan toe. Aan de kook brengen en daarna 2 uur (vers) of 1 uur (bouillonpoeder) laten pruttelen. Even zeven en klaar!

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 600 gram tofu
  • 750 ml zeewierbouillon (waarvan 250 ml voor de saus)
  • 2 el tamari
  • 1 ui
  • 2 stengels preiwit
  • 4 wortelen
  • 1 teentje look – gesnipperd
  • 250 ml sojaroom
  • 2 el bloem
  • 2 el soja-margarine
  • 350 gram aardappelen
  • 350 gram zoete aardappelen (bataat)
  • 100 ml sojamelk – ongezoet
  • 100 gram gemalen Wilmersburger
  • 1 el vers gesnipperde peterselie
  • nootmuskaat
  • peper en zeezout
  • olijfolie – om te bakken

Bereiding

  1. Snij de tofu in blokjes van ± 2 cm. Meng 500 ml zeewierbouillon met de tamari in een kom met afsluitbaar deksel. Doe de tofu erbij, kruid met peper en zeezout en plaats het deksel erop. Even flink schudden en 1 nacht in de koelkast plaatsen (herhaal dat schudden eventueel nog een paar keer.)
  2. Maak de groenten schoon en snipper de ui. Halveer de wortels en preiwitten in de lengte en snij ze in grove plakjes
  3. Schil de aardappelen en zoete aardappelen en kook ze gaar. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en stamp ze fijn. Voeg de sojamelk toe en stamp ze opnieuw. Kruid af naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  4. Verwarm de oven voor op 180º C. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en stoof de groenten tot (net) beetgaar. Zet de pan apart.
  5. Smelt de sojaboter in een steelpan, roer er de bloem door en laat een paar minuten pruttelen (af en toe roeren). Zo verdwijnt het grootste deel van de bloemsmaak. Voeg 250 ml zeewierbouillon toe en roer met de klopper tot er geen klonters overblijven. Laat indikken en meng de sojaroom erdoor. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
  6. Giet de tofu af (bewaar de bouillon, want nog steeds bruikbaar) en meng de tofu en groenten onder de saus. Roer er tot slot de peterselie door.
  7. Neem 4 aparte ovenschotels en verdeel er het tofu/groentenmengsel over. Bestrooi met de gemalen Wilmersburger. Schep er een paar flinke lepels zoete aardappelpuree bij (of gebruik een spuitzak voor mooie toefjes) en plaats gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Bon appétit (sans toxines ;))

[phxoptin id=1498211942]