Vegan gerookte ‘zalm’ – hoe maak je het?

Vegan gerookte zalm - carrot lox - recept

Toen we dit gerecht voor het eerst aan onze families voorschotelden (als aperitiefhapje) was hun reactie onbetaalbaar. Je zag iedereen haast letterlijk denken: ‘hoe, dit is toch gerookte zalm???‘ en ‘zijn die 2 nu ineens vegan af???‘.

Nou…niet dus.

Mijn zus (zelf vegetariër) kwam zelfs met de volgende uitspraak: ‘Als ik dit op restaurant kreeg voorgeschoteld, zou ik het niet eens durven eten’.
Oftewel: hoe iets ‘negatiefs’ tegelijk een héél groot compliment kan zijn 🙂

vegan gerookte zalm

Carrot Lox (a.k.a. gemarineerd worteltjes)

Zoals je al kan raden is het inderdaad knap lastig is om het verschil te proeven tussen échte gerookte zalm en dit simpele (doch briljante) gerecht op basis van een bijzondere marinade en…wortels!!!

Dat je met één van de ‘gewoonste’ groenten ter wereld zowaar iets als dit kan maken. Wow.

Het moet gezegd dat wij dit gerecht – helaas pindakaas – bepaald niet zelf hebben uitgevonden. Net zomin als de term ‘Carrot Lox’ trouwens (het orginele recept met gemarineerde zalm wordt ‘lox’ genoemd, dus vandaar). Immers, zo briljant zijn we nou ook weer niet 😉

Evengoed hebben we natuurlijk wel onze eigen marinade samengesteld voor dit gerecht. We hopen dat het ook in jouw vrienden- en familiekring even verbaasde gezichten zal opleveren 😉

Voor het rooksmaakje

Oh ja, onmisbaar ingrediënt voor het slagen van dit gerecht… liquid smoke! Niet dat het zonder deze smaakmaker niet lekker zal zijn (‘fishy’ is het sowieso) maar toch…dat rooksmaakje maakt het natuurlijk helemaal af. Het loont dus de moeite om zo’n flesje te scoren.

Lekker bij erg veel dingen

Verder kan je met dit basisrecept nog ontzettend veel kanten op. Behalve als aperitiefhapje (op een toastje en met vegan ‘roomkaas’) is het bijvoorbeeld ook erg lekker op een broodje met frisse groenten en verse dille. Of als onderdeel/bijgerecht van een salade/lunch of hoofdmaaltijd.

Het recept is zoals gezegd kinderlijk eenvoudig. Geef het marineren echter wel even de tijd. Hoe langer de wortelschijfjes ‘trekken’, hoe verbluffender de smaak.

vegan gerookte zalm - carrot lox - recept

Het basisrecept voor ‘Carrot Lox’

Voor +/- 4 personen

Ingrediënten

  • 2 (grote) wortels
  • 1 el olijfolie
  • 1 el sojasaus (liefst tamari, ik gebruik deze) of coconut aminos
  • 2 tl liquid smoke
  • 1 vel nori (zeewier) – in kleine stukjes
  • 1 tl appelazijn
  • 30 ml water
  • snufje zout

Bereiding

  1. Breng een pot licht gezouten water aan de kook. Verwijder de schil van de wortels en snij er met de dunschiller lange, brede (maar dus flinterdunne) reepjes af. Doe de wortelreepjes in het kokende water en zet het vuur meteen uit. Blancheer ze gedurende 5 minuten en schep ze er weer uit. Spoel met ijskoud water en laat uitlekken. Dep ze tot slot droog met een stukje keukenpapier.
  2. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een (afsluitbaar) kommetje. Voeg de wortelreepjes toe en meng goed door elkaar. Dek de kom af en laat minstens 1 nacht marineren in de koelkast. Voor het allerbeste resultaat kan je de kom af en toe nog eens opschudden.

De rest is zoals gezegd simpel: maak er een aperitiefhapje mee of eet het tussen een broodje (bv. met rucola of spinazie, schijfjes rode ui, kappertjes, …).
Smullen maar!

Wil je er ook het perfecte sausje bij? Dan is de Mosterd-Dille dressing (uit ons ebook Vegan Sauzen) de onbetwiste topper!
Zeker even checken dus.

Check ook deze carrot lox in een frittata >>

Vegan sauzen

30 verschillende koude en warme plantaardige sauzen voor bij allerlei gerechten. Ontdek hoe je zelf andalouse en tartaar, de lekkerste dipsauzen en een heerlijke bruine (!) saus kan maken. Zelfs de vissaus zonder vis wordt niet vergeten!

Recept getest? Laat je reactie hier onderaan zeker horen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

8 reacties

  1. ik hou zowel v/d zout- als rooksmaak, dus perfect recept voor mij; wel gebruikte ik i.p.v. liquid smoke de vloeibare gerookte paprika van Verstegen: heerlijk als zalm-alternatief voor mij als vegan…..dankjewel!

  2. Ik had ook ooit liquid smoke gekocht maar het onlangs weggegooid. Iets dat gerookt is is zowiezo ongezond. En als je dan weet hoe ze het maken…Ik ga voor dit recept “gerookte paprika” gebruiken, lijkt me toch iets gezonder.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Download gratis weekmenu

    vegan weekmenu