Frittata met bloemkool, broccoli en vegan zalm

Laatst geüpdatet:
Frittata met bloemkool, broccoli en carrot lox - vegan recept

Altijd stapelgek van geweest… frittata! Oftewel; een soort kruising tussen een quiche en een – héél stevige – omelet.

Dit is een ideaal gerecht om allerlei groenterestjes in te verwerken en bovendien iets dat al-tijd smaakt. Maakt niet uit welk seizoen het is of hoe de weergoden gestemd zijn…een frittata is zowel koud als (lauw)warm heerlijk.

Je kan het bovendien als voorgerecht én hoofdgerecht serveren (lekker met bijhorend slaatje) en het is zelfs erg praktisch om mee te nemen in je lunchtrommel.

Niks dan pluspuntjes dus. Nu alleen nog…

Eieren en zalm ‘veganiseren’

Tja, een traditionele frittata is vanzelfsprekend zo vegan als een hyena (not!). Wie mij echter een beetje kent, weet dat ik dan aan de slag ga met het maken van een vegan variant.

En dat wordt gelukkig steeds simpeler 😉

Het vervangen van eieren is natuurlijk al tijden geen probleem meer. Daar zijn tegenwoordig massa’s plantaardige alternatieven voor. In eerste instantie maakten we dit recept met de eivervanger V-eggie, maar aangezien deze blijkbaar niet meer op de markt is, hebben we het recept herwerkt met tofu.

En sinds kala namak op mijn pad is gekomen, hoef ik zelfs qua smaak niks meer te missen.

Extra grappig is dat ik zelfs mijn oude persoonlijke favoriet (frittata met broccoli en zalm) makkelijk kon ‘veganiseren’ met behulp van de zalmsneetjes van V-Bites of carrot lox (zelfgemaakte gerookte zalm).

Heb je het per sé nodig voor dit recept? Bijlange niet. Ook met louter groenten heb je een perfecte frittata. Zij die – net als ik – echter beginnen kwijlen bij de herinnering aan vis (en gerookte zalm in het bijzonder) zullen niet weten wat ze proeven 😉

Maar bon…genoeg blabla. Tijd voor het recept!

Ingrediënten

  • 1 ui – gepeld in grove stukken
  • 600 gram aardappel – geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 1 bloemkool ( +/- 400 gram) – in kleine roosjes
  • 1 broccoli ( +/- 300gram) – in kleine roosjes
  • 2 blokken tofu
  • 200 ml ongezoete sojamelk
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kala namak
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gedroogde dragon
  • 1 tl gedroogde dille + enkele takjes verse dille
  • 1 el groentebouillonpoeder
  • Carrot lox (op voorhand te maken) of 1 pakje (100 gram) VBites vegan zalmsneetjes
  • 3 el edelgistvlokken
  • peper en zout – naar smaak

vegan frittata recept met carrot lox (wortel), broccoli en bloemkool

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 180°C.
  • Kook de aardappelblokjes, stukjes ui en de broccoli-bloemkoolroosjes samen beetgaar in licht gezouten water. Giet af en laat afkoelen.
  • Neem een maatbeker en mix de tofu met de ongezoete sojamelk tot een stevige massa. Meng het bouillonpoeder, bakpoeder, de gedroogde kruiden en de gistvlokken er doorheen en kruid af naar smaak met peper en zout*.
  • Meng de tofu onder de groenten.
  • Neem een springvorm (+/- 22 cm doorsnede) en vet deze in met olijfolie. Schep de helft van het groentemengsel in de vorm en druk voorzichtig aan. Leg er een laag carrot lox of vegan zalmschijfjes bovenop en eindig met de rest van het groentemengsel.
  • Bak de frittata 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Frittata met bloemkool, broccoli en vegan zalm (carrot lox) recept

*je mag het tofumengsel stevig afkruiden. Zelfs een tikje ‘te’ want zodra de groenten en aardappelen er doorheen gemengd zijn, wordt de smaak vanzelf weer zachter.

Oh ja, ik heb er wat salade en overschot van de carrot lox met komkommer en veganaise bij gegeten, maar een ‘slaatje’ van stukjes tomaat en augurken of iets anders fris kan ook. Simpelweg wat je op dat moment nog in huis hebt 🙂

Wat vind je van dit recept? Alle feedback is welkom onderaan deze pagina 🙂

vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

1 gedachte over “Frittata met bloemkool, broccoli en vegan zalm”

Plaats een reactie