Niks leuker dan het nuttige aan het aangename koppelen! Al helemaal als we daarvoor naar Nederland moeten want er zijn bij onze buren nog zoveel leuke dingen te ontdekken.
We vertoeven tegenwoordig zelfs zo vaak in ons buurland dat Elke en ik ons stellig afvragen of we niet eens moeten emigreren haha!
Maar dat terzijde 😉
Hoe vegan-friendly is Breda?
Deze keer hadden we een afspraak in Breda. Een stad die we eerlijkheidshalve nooit eerder bezocht hadden en dat schept natuurlijk verwachtingen. Want…wat vraagt een stel vegan bloggers zich in zo’n geval af?
Juist… of er een geschikte vegan eetgelegenheid is en hoe het in de winkelstraten met het vegan aanbod gesteld is 🙂
Wat het uit eten gaan betreft, viel ons oog al snel op LOFF; een sowieso vegetarisch en zeer vegan-vriendelijk buffetrestaurant waar gewerkt wordt met verse, biologische ingrediënten. Logisch dus dat we deze eens wilden uitchecken.
No Milky Way 2 - vegan lunch
Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).
Oh ja, en we hebben nog meer ontdekt…
Bami van een slagersdochter?
Ook een hobby van ons; de lokale natuurvoedingswinkels checken. Als we toevallig – zoals nu op een paar meter afstand van LOFF – eentje tegenkomen, springen we er steevast nieuwsgierig binnen.
Het aanbod verschilt namelijk bij iedere natuurvoedingswinkel en zeker in het ‘buitenland’ kom je vaak dingen tegen die in België zelden tot nooit in de schappen liggen. Spannend genoeg voor ons 🙂
Ook deze keer hadden we het geluk iets in de rekken te vinden wat we al heel lang wilden proberen; de bamischijven en ‘vleeskroket’ van ‘De Vegetarische Slager’.
Of wacht…dat zeg ik verkeerd. De merknaam die we lazen was ‘The Vegetarian’s Butcher Daughter’!.
Huh!?
We hebben het nieuwsbericht vast gemist maar dit blijkt de volledig biologische ‘dochteronderneming’ (got it?) van De Vegetarische Slager (DVS) te zijn.
Bio is wat ons betreft natuurlijk een extra pluspunt en bovendien waren zowel de Bamischijf als de kroket 100% vegan. Wat helaas (nog) niet voor elk product van DVS geldt. Kortom; aanschaffen die handel!
Beide producten kwamen trouwens wel uit de diepvriesafdeling en natuurlijk hadden wij nog een maaltijd + een rit van 1,5 uur voor de boeg. Wat betekent dat ze ontdooid zouden zijn tegen de tijd dat we thuiskwamen en we ze aldus a.s.a.p. zouden moeten consumeren.
Al bij al niks waar we grote moeite mee hadden 😉
En ‘OMG’…ze waren heerlijk! Zeker Elke heeft er intens van genoten want die had de afgelopen honderd jaar of zo geen bamischijf meer gegeten ha! Nooit gedacht dat we fan zouden worden een slagersdochter 🙂
Op de foto zie je onze simpele maar lekkere bami-lunch met courgettespaghetti en cashew-kerriedressing. En nee, we eten niet dagelijks gefrituurde dingen als middagmaal maar het kan al eens smaken :).
Vol lof over LOFF
Eenmaal uitgewinkeld was het dus tijd om het buffet van LOFF eens proefondervindelijk te gaan testen. En met goesting want we hadden serieuze honger!
Om bij het begin te beginnen; LOFF is een prachtige pand met een al even mooi terras. Voor dat laatste waren de weersomstandigheden helaas niet zo ideaal maar binnen was het minstens zo goed vertoeven; Licht, helder, netjes,…helemaal prima.
Wat we wel altijd hebben in buffetrestaurants die je voor het eerst bezoekt, is een beetje onwennigheid. Concreter gezegd; je tast wat in de duisternis over wat precies de bedoeling is.
Hoe werkt het buffet, hebben we daar iets voor nodig, moeten we gewoon eerst een tafeltje uitzoeken,…dat soort levensvragen ;).
Hoe werkt het buffet bij Loff?
Wat we op hun website wel al gelezen hadden, was dat je je maaltijd per gewicht betaald. Je schept dus lekkere dingen van het buffet op je bord waarna dit aan de kassa gewogen wordt.
Eerste keer dat wij op die manier gaan lunchen dus oehoe…spannend :).
Het duurde gelukkig niet lang voor een vriendelijke serveerster ons – vertwijfeld ogende Belgen – wegwijs kwam maken in het LOFF concept. Dus voor diegenen die ook een bezoekje op de planning hebben staan…dit is hoe het werkt:
- je krijgt van diezelfde attente serveerster een genummerd, digitaal kaartje.
- je loopt naar het buffet en schept je bord (te) vol naar believen.
- je loopt met je bord en kaartje naar de kassa. Je bord wordt gewogen (je kan het gewicht ook aflezen) en wat je kocht wordt opgeslagen op de kaart. Dit geldt ook voor de drank die je zowel aan je tafel kan laten brengen, danwel zelf kan gaan ophalen. Wat je maar wil.
- Wil je nog een keer langs het buffet, dan herhaal je deze acties gewoon.
Desgewenst kan je telkens een nieuw bord en bestek nemen maar dat hoeft niet. In het kader van ‘minder afwas = minder waterverspilling’ hebben wij ons servies en bestek gewoon opnieuw gebruikt.
Wat het wegen en de prijzen betreft; je betaalt 3 euro per 100 gram lekkers dat je op je bordje schept. Of ietsje minder als je een maaltijd wil afhalen en meenemen om thuis op te smikkelen.
Er is trouwens ook altijd keuze tussen 2 verschillende soepen. Voor een kommetje betaal je dan een vast bedrag van 2,95 euro.
Kortom; zodra je weet hoe het werkt is het simpel. Het is vooral wennen omdat de meeste buffetrestaurants (althans, diegene die wij kennen) met een vaste prijsformule werken. Dus 1 vast bedrag waarvoor je zo vaak als je maar wil kan opscheppen.
Het handige van zo’n ‘1 prijs en laat je maar gaan’ systeem is dat je op voorhand weet wat je uiteindelijk zal moeten betalen. Terwijl dit bij LOFF, zeker bij je eerste bezoek, natuurlijk een beetje afwachten is.
Doorgaans kijken wij niet zo erg naar de prijs (als het lekker en bio is, zullen die paar euro’s extra ons een zorg zijn) maar we moeten bekennen dat we tijdens het eten vooral bezig waren met het ‘berekenen’ van de kostprijs van ons bord.
Of dat we iets morsten en er dan zoiets als ‘fuck, 37 cent laten vallen’ uit onze mond kwam.
Niet wat je noemt ‘ontspannend genieten’ dus haha!
De ironie is echter dat we via onze eigen foto’s (achteraf) ontdekten dat je de prijs van je bord wel degelijk kon aflezen op de kassa. Dus al die ‘kopzorgen’ waren helemaal voor niets!
We adviseren je dus van harte om niet dezelfde fout als ons te maken. Het is namelijk een enorme zonde want het buffet was echt ver-ruk-ke-lijk! 🙂
Hoe ziet het LOFF buffet eruit?
Yep, het uitgestalde warme en koude buffet ziet er heel aantrekkelijk uit en smaakt ook zoals het oogt. Haast alles is lekker en er is ruim voldoende keuze en een veelvoud aan smaken.
Ook leuk vinden wij de vele extraatjes zoals o.a. pitjes, zaadjes, olijfjes, dressings en sausjes. Je moet dus echt een behoorlijk moeilijke eter zijn als je bij het LOFF buffet niets van je gading kan vinden.
En ook de soep was verrukkelijk trouwens.
Het warme buffet
Het koude buffet
Belangrijk om te vermelden; het merendeel van het buffet was volledig vegan. Niet dat we het wiskundig berekend hebben maar je zou grofweg kunnen stellen dat zo’n 60 tot 70% van de uitgestalde gerechten geschikt voor ons was. Als vegan kom je bij LOFF dus prima aan je trekken.
Boven elk gerecht hangt een kaartje met daarop de ingrediënten en een vegan en/of glutenvrij gerecht wordt aangegeven met de respectievelijke icoontjes ‘V’ en ‘G’.
Er is ook een flink aanbod aan desserts, al zijn we daar eerlijk gezegd niet aan toegekomen. Een deel van het assortiment ligt bij het koude buffet en bij de kassa vind je een vitrine met nog veel meer zoete lekkernijen. Of een aantal daarvan ook vegan is, zijn we echter volkomen vergeten te checken.
Mea culpa!
Elke had wel nog beslag gelegd op een lepeltje vegan chocolademousse. Weet je dat in ieder geval 🙂
Oh ja, als je gek bent op koffie met een plantaardig schuimkraagje/wolkje melk, dan zit je als vegan bij LOFF prima op je plek. Je hebt de keuze uit verschillende soorten plantaardige alternatieven. Dus meer dan sojamelk alleen.
Om ook nog even op de prijs terug te komen; wij hebben ons bord 2 maal vol geschept, 1 soepje gegeten en elk 2 drankjes geconsumeerd (waaronder een heerlijk pompoenbier van Belgische makelij; check de best wel bijzondere bierkaart als je daar liefhebber van bent).
En onze volstrekt zinloze en halfslachtige berekeningen ten spijt, viel het totaalbedrag ons reuze mee!
We hadden bovendien ook meer dan genoeg op (het zegt genoeg dat zelfs ik – ‘snoepkont avant le lettre’ geen desserts heb genomen) en niemand van ons beiden die achteraf stilletjes in de auto heeft zitten huilen haha.
Eindconclusie; Breda, en LOFF in het bijzonder, hebben nu dus al een bijzonder plekje in ons hart. Wie lekker vegan wil smullen, raden we een bezoek dan ook van harte aan!
Nu zijn die ene natuurvoedingswinkel en LOFF vast niet de enige vegan-friendly zaken in Breda maar we hadden verder niet al te veel tijd. Er komt dus vast nog wel een vervolg 😉
Ben jij al bij LOFF wezen lunchen? Laat je ervaring hier onderaan dan zeker even achter!