Mag ik jullie even lastig vallen met wat overpeinzingen en observaties? Want… vegan is een enorme trend! Zo merk ik iedere dag in het kleurrijke vintage eettentje waar ik als kok werk.
Vanaf de opening, ruim vier jaar geleden, hebben we ervoor gezorgd dat vegetariërs en veganisten bij ons terecht konden voor een ruime keuze uit huisgebakken taartjes, lunches en maaltijden.
Was dat eerst nog vanuit een persoonlijke drive en om een alternatief te kunnen bieden, inmiddels is het bijna mainstream. Alleen al in mijn provinciale universiteitsstadje zijn er de afgelopen 2 jaar 3 veganistische horecatentjes geopend.
Vegan is een trend!
Als veteraan in het vegetarisme (en veganisme) vind ik dat natuurlijk geweldig en maakt mijn hart een klein sprongetje van hoop. Maar trends zijn geen trends zonder duidelijke tegenbeweging en zo viel me het de afgelopen tijd op dat er ook op het gebied van vlees een verandering gaande is.
Tegenreacties en tweedeling
Vorige week liep ik langs twee nieuwe horeca zaken in mijn stad. De ene was nog druk aan het verbouwen en adverteerde met een trendy vormgegeven advertentie voor personeel; ‘Wij zoeken mensen met passie voor vlees!’ riepen ze.
Het andere restaurant noemt zichzelf ‘Jambon’, met als ondertitel: Leef je smaak! En dan heb ik het nog niet over de barbecue-trend, de burgertrend en de ‘het zelf roken van vlees’ trend.
Ik vroeg me ineens af of onze voeding een nieuw domein is waar onze samenleving polariseert. Of is dit gewoon een gevolg van een al bestaande tweedeling, waar een deel van de bevolking vooruit wil naar een betere toekomst voor milieu, mens en dier en waar een ander deel van de bevolking mooie dingen uit het verleden wil koesteren en beschermen. Dingen zoals oude ambachten en een bepaald soort nostalgie.
En blijkbaar horen vlees, flanellen overhemden, barbecues en hippe baarden daar bij (vooral mannen dus).
Biefstuk versus sojaboon
Ik denk dat het inmiddels iedereen wel duidelijk begint te worden dat de huidige vleesproductie en consumptie niet langer houdbaar is. En juist als je weet dat je iets los moet laten wat je dierbaar is, hebben wij als mens de neiging het juist vast te willen houden en op een voetstuk te plaatsen.
Wat leven we toch in een spannende tijd waar we als mensheid veel stevige keuzes moeten maken; over ons klimaat en onze levensstijl, ons economische stelsel, over landsgrenzen en veiligheid, internationale samenwerking versus autonomie en dus ook over biefstuk versus sojaboon.
Misschien is het niet gek dat we terugverlangen naar de schijnbaar onbezorgdere dagen.
Sexy zeehond, trendy ham
En toch geloof ik diep van binnen dat áls ieder mens die vlees wil eten een realistisch kijkje zou krijgen in de vleesindustrie, of een werkelijk overzicht zou hebben van de wereldwijde gevolgen ervan, dat de honger naar vlees drastisch af zou nemen. Dat als ze de ontbossing, de bodemuitputting, de insecticiden en scheve voedselsituatie daadwerkelijk zouden zien, ze ze zich flink achter de oren zouden krabben.
Maar aan deze bewustwording durven zelfs vele milieuorganisaties, zoals o.a. Greenpeace en Milieudefensie, zich niet te wagen, omdat in het verleden is gebleken dat de leden dan massaal opzeggen.
Zeehondjes zijn sexy, maar kom niet aan ons plakje ham.
Celstofmatten beter?
Ondertussen zoeken onderzoekers driftig naar alternatieven. Er zijn al experimenten met het zogenaamde ‘dierloze vlees’, waarbij dierlijke cellen aangroeien zonder dat er sprake is van een levend wezen met hersens, organen en zintuigen.
De Vegetarische Slager, een initiatief van een slager die zich realiseerde dat zijn beroep de wereld geen plezier deed, heeft in samenwerking met de universiteit van Wageningen ook een soort aangroeiend imitatie-vlees ontwikkeld, gemaakt van bonen en granen. Deze ‘celstofmat’ zou over enkele jaren bij iedere consument thuis op het aanrecht kunnen groeien.
Maar is dat wat we willen?
Ik weet niet of een echte vleesliefhebber ooit met evenveel plezier een lap zelfgekweekte celstofmat op de barbecue zal gooien als een Angus ribeye. Maar ik hoop dat we een open dialoog kunnen blijven voeren. Over alles. En dat we elkaar blijven helpen en aanmoedigen in alle spannende veranderingen waar we voor staan.
Let’s root and grow!
Een community als deze is daar fantastisch voor; waar je van elkaar kunt leren, mag twijfelen, misschien zelfs even kunt balen van de beperking waar je zelf voor kiest.
“Let’s root for each other and watch each other grow”, zag ik vandaag op Facebook. En dat lijkt me een supermotto voor nu én de toekomst.
No Milky Way 2 - vegan lunch
Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).
2 reacties
Ben serieus blij dat er plekken zijn waar je alleen vegetarisch of veganistisch kan eten, de meeste resto’s die beide aanbieden, doen dit halfslachtig (sorry voor de woordkeuze) en passen hun vleesgerecht aan door enkel het vlees te vervangen, of gewoon door het vlees weg te laten. Een lekkere veganistische maaltijd is veel meer dan dat en het is trouwens veel aangenamer om te weten dat iedereen in een vege-resto zo eet, en dat je eten niet uit een keuken komt, waar net een stuk koe gebraden werd, of een verziekte lever van een eend of gans op een bord gelegd werd. Het mag dan misschien een trend zijn, en trends zijn uiteindelijk gedoemd om stilletjes uit te sterven, maar dit is een trend waar iets achter zit, een levensstijl en waar je toch niet zonder moeite en overtuiging in stapt. Hoe meer mensen ook bewust zijn van waar ze toe bijdragen, hoe meer mensen hun ogen zullen openen, daarvan ben ik overtuigd. En, al denk ik niet dat we alle verstokte vleeseters kunnen ‘bekeren’, indien er al veel minder vlees geproduceerd en geconsumeerd werd en indien nationale en Europese ‘beslissers’ 5 minuten politieke moed zouden tonen, tegen de vleesindustrielobby en enkele basisregels vastlegden betreffende dierenwelzijn, zouden we al een stuk verder zijn. Niet mijn ideale wereld, maar toch een verbetering….
Doe zoals dario chechini een restaurant waar je kwaliteits vlees kan eten en waar je als vegetariër of veganist ook van harte welkom bent. In Knokke heb je ook een slagerij met vlees en aan de andere kant veggie en zelfgemaakt
Groetjes
Marco