Geüpdatet op

Mag ik jullie even lastig vallen met wat overpeinzingen en observaties? Want… vegan is een enorme trend! Zo merk ik iedere dag in het kleurrijke vintage eettentje waar ik als kok werk.

Vanaf de opening, ruim vier jaar geleden, hebben we ervoor gezorgd dat vegetariërs en veganisten bij ons terecht konden voor een ruime keuze uit huisgebakken taartjes, lunches en maaltijden.

Was dat eerst nog vanuit een persoonlijke drive en om een alternatief te kunnen bieden, inmiddels is het bijna mainstream. Alleen al in mijn provinciale universiteitsstadje zijn er de afgelopen 2 jaar 3 veganistische horecatentjes geopend.

Vegan is een trend!

Als veteraan in het vegetarisme (en veganisme) vind ik dat natuurlijk geweldig en maakt mijn hart een klein sprongetje van hoop. Maar trends zijn geen trends zonder duidelijke tegenbeweging en zo viel me het de afgelopen tijd op dat er ook op het gebied van vlees een verandering gaande is.

hipster

Tegenreacties en tweedeling

Vorige week liep ik langs twee nieuwe horeca zaken in mijn stad. De ene was nog druk aan het verbouwen en adverteerde met een trendy vormgegeven advertentie voor personeel; ‘Wij zoeken mensen met passie voor vlees!’ riepen ze.

Het andere restaurant noemt zichzelf ‘Jambon’, met als ondertitel: Leef je smaak! En dan heb ik het nog niet over de barbecue-trend, de burgertrend en de ‘het zelf roken van vlees’ trend.

Ik vroeg me ineens af of onze voeding een nieuw domein is waar onze samenleving polariseert. Of is dit gewoon een gevolg van een al bestaande tweedeling, waar een deel van de bevolking vooruit wil naar een betere toekomst voor milieu, mens en dier en waar een ander deel van de bevolking mooie dingen uit het verleden wil koesteren en beschermen. Dingen zoals oude ambachten en een bepaald soort nostalgie.

En blijkbaar horen vlees, flanellen overhemden, barbecues en hippe baarden daar bij (vooral mannen dus).

Biefstuk vs sojaboon

Biefstuk versus sojaboon

Ik denk dat het inmiddels iedereen wel duidelijk begint te worden dat de huidige vleesproductie en consumptie niet langer houdbaar is. En juist als je weet dat je iets los moet laten wat je dierbaar is, hebben wij als mens de neiging het juist vast te willen houden en op een voetstuk te plaatsen.

Wat leven we toch in een spannende tijd waar we als mensheid veel stevige keuzes moeten maken; over ons klimaat en onze levensstijl, ons economische stelsel, over landsgrenzen en veiligheid, internationale samenwerking versus autonomie en dus ook over biefstuk versus sojaboon.

Misschien is het niet gek dat we terugverlangen naar de schijnbaar onbezorgdere dagen.

Milieuorganisaties kiezen voor zeehonden i.p.v. vleesmindering

Sexy zeehond, trendy ham

En toch geloof ik diep van binnen dat áls ieder mens die vlees wil eten een realistisch kijkje zou krijgen in de vleesindustrie, of een werkelijk overzicht zou hebben van de wereldwijde gevolgen ervan, dat de honger naar vlees drastisch af zou nemen. Dat als ze de ontbossing, de bodemuitputting, de insecticiden en scheve voedselsituatie daadwerkelijk zouden zien, ze ze zich flink achter de oren zouden krabben.

Maar aan deze bewustwording durven zelfs vele milieuorganisaties, zoals o.a. Greenpeace en Milieudefensie, zich niet te wagen, omdat in het verleden is gebleken dat de leden dan massaal opzeggen.

[tweetquote]Zeehondjes zijn sexy, maar kom niet aan ons plakje ham.[/tweetquote]

Celstofmatten beter?

Ondertussen zoeken onderzoekers driftig naar alternatieven. Er zijn al experimenten met het zogenaamde ‘dierloze vlees’, waarbij dierlijke cellen aangroeien zonder dat er sprake is van een levend wezen met hersens, organen en zintuigen.

De Vegetarische Slager, een initiatief van een slager die zich realiseerde dat zijn beroep de wereld geen plezier deed, heeft in samenwerking met de universiteit van Wageningen ook een soort aangroeiend imitatie-vlees ontwikkeld, gemaakt van bonen en granen. Deze ‘celstofmat’ zou over enkele jaren bij iedere consument thuis op het aanrecht kunnen groeien.

Maar is dat wat we willen?

Ik weet niet of een echte vleesliefhebber ooit met evenveel plezier een lap zelfgekweekte celstofmat op de barbecue zal gooien als een Angus ribeye. Maar ik hoop dat we een open dialoog kunnen blijven voeren. Over alles. En dat we elkaar blijven helpen en aanmoedigen in alle spannende veranderingen waar we voor staan.

Vegan community

Let’s root and grow!

Een community als deze is daar fantastisch voor; waar je van elkaar kunt leren, mag twijfelen, misschien zelfs even kunt balen van de beperking waar je zelf voor kiest.

“Let’s root for each other and watch each other grow”, zag ik vandaag op Facebook. En dat lijkt me een supermotto voor nu én de toekomst.

Vegan ontbijt en lunch

Vegan ontbijt & lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons ebook met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Meer info ►