Veganist zijn is helemaal geen wedstrijd!

Veganisme is geen wedstrijd

Met deze blogpost wil ik eigenlijk maar één ding kwijt: veganist zijn is helemaal geen wedstrijd!
Ik zit hier nu al zo lang mee dat het neerschrijven van deze blogpost bijna therapeutisch voelt !

Er zijn zo van die mensen…. Die het veganisme precies zien als een soort van streng geloof:
niets is goed genoeg, je moet een keiharde activist zijn en al de rest is slecht.
Het lijkt wel of ze totaal hun inlevingsvermogen kwijt zijn gespeeld!

Waarom deze mensen naar mijn mening geen goede zaak zijn voor het veganisme vertel ik je hieronder.

Labels, Labels en nog eens labels

Het is allemaal leuk en wel dat je jezelf een veganist noemt maar bouw er voor je eigen mentale gezondheid alsjeblieft niet je hele leven rond op. Je bent meer dan enkel “veganist”, je bent meer dan een label.

Dit is een probleem dat waarschijnlijk heel erg diep in onze menselijke natuur zit. Zodra we ons met een bepaald groepje kunnen identificeren voelen we ons safe en geaccepteerd. Maar zodra er groepjes gevormd worden…. Tja de geschiedenis leert ons dat dat meestal niet zo geweldig afloopt.

Het zorgt alleen maar voor meer negatieve associaties en het maakt de drempel voor anderen om ‘toe te treden’ veel hoger. Wanneer gaan we nu eens leren een boodschap op een positieve manier te brengen en iedereen te accepteren zonder voorwaarden?

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Activisme

Je kan waarschijnlijk al wel raden dat ik geen voorstander ben van hard activisme. Ik geloof zoals ik hierboven zei meer in het verspreiden van een boodschap op een positieve manier. Mensen worden door de media al genoeg overspoeld met negativiteit.

Of het nu in de vorm van een nieuwsbericht uit het slachthuis van Tielt is of een nieuwe terroristische aanslag; mensen zijn die negativiteit al helemaal gewoon. Het is zoveel aanwezig in onze alledaagse leefwereld dat we er gewoon niet meer op in gaan. We worden voor een ogenblik woedend en gebrand op rechtvaardigheid maar een weekje later gaan we weer gewoon ons gangetje.

Een positieve boodschap aan de andere kant zal volgens mij misschien een diepere indruk achterlaten. Een positieve vibe trekt meer positieve vibes aan! Wet van de aantrekkingskracht, iemand?! Dit is uiteraard mijn persoonlijke mening en het kan goed zijn dat jij er anders over denkt.

Positiviteit

Ik zie maar al te vaak ellenlange discussies onder veganisten. Daarom ben ik altijd ééns zo blij als ik eens een leuk gesprekje zie plaatsvinden op mijn sociale media feed. Het imago van de verbitterde veganist steekt me dan ook erg tegen. Die mensen doen me een beetje denken aan Uil en Konijn uit Winnie De Poeh. Ze zijn precies altijd opzoek naar discussie en willen altijd de slimste zijn.En als je gedrag lijkt op dat van een figuur uit een kinderfilm ben je waarschijnlijk niet zo goed bezig! 😉

Oké wij als veganisten staan voor een heel andere levensvisie als de meeste mensen om ons heen. Maar we mogen zeker ons inlevingsvermogen niet verliezen. Gelukkig zijn de meeste veganisten die ik ken wel echte levensgenieters die allemaal eindeloze positieve energie uitstralen! (Wat ook nodig is om al die negatieve associaties van ons af te werpen!)

Ten laatste nog even dit:

Wees 100% jezelf

Want zoals jij is er maar ééntje hier op deze wereld.
We willen namelijk allemaal graag de beste versie van onszelf worden. Voor de meeste veganisten betekent dat vaak het verminderen van dierenleed, het vechten tegen milieuvervuiling en (soms) ook gezond zijn 😉

Er zijn ook heel veel verschillende gradaties onder veganisten. Er zijn mensen die het houden bij geen dieren eten en geen dierenhuiden dragen. Er zijn er nog anderen die geen palmolie consumeren omdat er daarvoor ook van alles slecht moet worden gedaan enzovoorts. Er zijn er gewoon enorm veel.

Niemand is beter dan de ander, je doet eigenlijk gewoon lekker wat je zelf wil. Vergelijk je daarom ook nooit met een ander. Het is maar al te gemakkelijk om af te geven op veganisten die “minder” doen als jij zelf. Vergeet dan ook alstublieft niet waar dat je zelf vandaan bent gekomen. De kans is namelijk groot dat jij 5 jaar geleden zelf nog vlees at en kalfjes op hun melk liet wachten!

Uiteindelijk vind ik dat je de focus altijd op jezelf moet leggen, want wat je momenteel ook doet voor de dieren, het milieu of je gezondheid, het kan altijd beter.

Het leven is één lange reis van continue zelfontwikkeling. Het is dan ook makkelijker jezelf aan te moedigen om beter te doen in plaats van anderen te vertellen wat ze beter kunnen doen!

Doe het zelf gewoon zo goed dat je het anderen onmogelijk maakt langs je heen te kijken! Wees altijd een voorbeeld voor de mensen die je wenst te inspireren of te overtuigen.

Meer over veganisme lees je hier >>

Zo, dat was het dan weer! Ik heb enkel nog deze vraag voor jullie:
Ervaren jullie zelf eerder dat mensen een positief of negatief beeld hebben over veganisten? Laat het hieronder zeker weten!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

4 reacties

 1. Je krijgt vaak dezelfde vragen en helaas meestal op het moment dat je gewoon rustig van je lunch wilt genieten die dan wat anders is dan van de meeste anderen… Ik bespaar je de vragen, ze zijn redelijk standaard :-). Een vaak gegeven opmerking is ook: “respect, maar ik zou het niet kunnen”. Ik sluit bij Tom aan in de zin dat ik mij beter voel bij een positieve boodschap brengen dan echt activisme: uitleg geven waarom ik dit doe, de positieve effecten ervan op de gezondheid en wat voor vegan lekkers er allemaal te vinden is. Ik ben helaas een kluns in de keuken, ik laat mensen meestal niet proeven van een zelfgemaakt brouwsel ;-).

 2. Wat een mooie blogpost. Ik zou het niet beter kunnen verwoorden. Ik kan me volledig bij je blogpost aansluiten. Spijtig genoeg merk ik dat de meeste mensen in mijn omgeving een negatief beeld hebben van veganisten. Wij zouden onverdraagzaam zijn en iedereen willen “bekeren” en bovenal niks kunnen eten. 🙂 Ik vind dat je respect moet hebben voor iedereen. Ik ben eerder de persoon die lekkere vegan gerechtjes maakt en hen dit laat proeven. En veel van mijn gerechtjes vallen in de smaak en maken ze dan zelf ook. Bedankt voor je mooie blogpost! Fijn om te lezen!

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  cadeuatips vegans

  13 beste cadeautips voor veganisten

  Of het nu gaat om een verjaardag, een huwelijksfeest, een housewarming party of de eindejaarsfeesten … cadeautjes kopen (en krijgen) hoort er simpelweg bij. Niet

  Vegan jeans - duurzaam

  Vegan jeans

  Als vegan kan het soms een uitdaging zijn om een vegan jeans te vinden. Daarom ging ik op zoek naar welke merken dit aanbieden. Naar

  Vegan riemen voor dames en heren

  Vegan riemen voor dames & heren

  Vegan riemen? Ja hoor, vegan draait niet alleen om eten. Een degelijke riem is vaak gemaakt van leder en dat is een dierlijk materiaal wat

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu