Couscous, een veelzijdige graansoort uit Noord-Afrika, heeft een vast plekje verworven in de keukens over de hele wereld. Zeker voor veganisten biedt het een uitstekende basis voor een variรซteit aan gerechten. Voedzaam, snel klaar en verrassend veelzijdig, het is een ideaal ingrediรซnt voor zowel de snelle hap als het uitgebreide diner. Maar wat zijn nu echt smakelijke veganistische variaties met couscous? Hier zijn 15 heerlijke suggesties.
Kruidige stoof: warm en troostend
Meng couscous met een stoof van kikkererwten, tomaten, paprika en rijke specerijen zoals komijn, kurkuma en kaneel voor een verwarmend gerecht.
Gegrilde groenten: smoky en vullend
Serveer couscous met een mix van gegrilde groenten zoals courgette, aubergine en rode paprika. Een dressing van tahin, knoflook en citroen maakt het compleet.
Oosterse twist: exotisch en spannend
Een mengsel van couscous met edamame, lente-uitjes, sesamzaadjes en een soja-limoendressing brengt Aziatische smaken in je bord.
Paddenstoelenparadijs: aards en rijk
Bak verschillende soorten paddenstoelen met knoflook en tijm en serveer ze bovenop een bedje van couscous. Voeg truffelolie toe voor een extra luxe gevoel.
Zoete ontbijtcouscous: energiek begin
Verrassend als ontbijt; meng couscous met amandelmelk, kaneel, rozijnen en top met vers fruit zoals bessen en banaan.
Frisse salade: licht en voedend
De ideale salade variant; combineer couscous met cherrytomaten, komkommer, rode ui, verse munt en citroendressing. Garneer met geroosterde pijnboompitten voor een knapperige touch. Uiteraard zijn er ook nog meer salade variaties mogelijk.
Mediterrane mix: zomers en vrolijk
Kikkererwten, olijven, zongedroogde tomaten en artisjokharten combineren prachtig met couscous. Besprenkel met olijfolie en rode wijnazijn voor een frisse touch.
Noten en vruchten: knapperig en zoet
Voor een unieke smaakcombinatie, meng couscous met geroosterde noten zoals amandelen of walnoten en gedroogd fruit zoals abrikozen of dadels.
Pittige pompoen: romig en krachtig
Een herfstige variant; serveer couscous met geroosterde pompoenblokjes, rode peper, koriander en een dressing van kokosmelk.
Groene goddelijkheid: boordevol groenten
Stoom broccoliroosjes, sperziebonen en erwten en meng ze met couscous. Garneer met verse kruiden en een citroen-olijfoliedressing.
Milde Marokkaanse mix: authentiek en geurig
Combineer couscous met geroosterde wortels, rozijnen en geschaafde amandelen. Breng op smaak met ras el hanout en garneer met verse koriander en een klodder veganistische yoghurt.
Tabouleh twist: fris en citroenachtig
Een traditioneel Midden-Oosters gerecht met een draai. Meng fijngesneden peterselie, munt, tomaten en komkommer met couscous. Besprenkel met citroensap en olijfolie.
Zwarte bonen en mais: Mexicaanse magie
Geef je couscous een Zuid-Amerikaanse flair door het te mengen met zwarte bonen, geroosterde mais, avocado en een snufje chili. Een limoen-korianderdressing maakt deze salade af.
Romige kokos-curry: rijk en verwarmend
Bereid een zachte curry met kokosmelk, kurkuma, gember en gemengde groenten zoals bijvoorbeeld paprika en courgette. Serveer over of met een bedje van warme couscous.
Groene erwten en spinazie: levendig en voedzaam
Een eenvoudig maar heerlijk gerecht waarbij couscous wordt gemengd met licht gestoomde spinazie, groene erwten en een vleugje knoflook. Garneer met geroosterde sesamzaadjes voor een extra crunch.
Conclusie
Met deze couscous gerechten heb je een scala aan veganistische opties voor elke gelegenheid. Van simpele doordeweekse diners tot speciale etentjes, couscous is een ware kameleon in de keuken die zich aanpast aan elke smaak en stijl.