Voor een geweldloze revolutie kom ik steevast m’n bed uit. Dat wil zeggen; als het doel geheiligd is en de redeneringen logisch. Dat spreekt voor zich.
Wanneer je dan een boekwerk met de titel De vegarevolutie onder ogen krijgt…tja, dan moet dat gewoon gelezen worden. Bovendien is het deels ook een kookboek! Dus wat wil je nog meer? 🙂
Auteur van De vegarevolutie is Lisa Steltenpool; voorzitter van de stichting Viva Las Vega’s (VLV) en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV), afstuderend voedingsdeskundige, aanstormend personal trainer, en – en passant – hobbykok, dierenliefhebber en (surprise!) overtuigd veganist.
Het mag duidelijk zijn dat de vegan lifestyle en voeding haar grootste passies zijn. En hoe kan je die passies beter uitdragen dan ze simpelweg op te schrijven in een boek. Dat heeft ze – samen met VLV collega’s Veerle Vrindts en Pablo Moleman – dan ook gedaan.
Het resultaat…
De vegarevolutie begint – zoals elk goed boek – met een voorwoord. Eentje van Marianne Thieme nog wel! Voorzitter van de Partij Voor De Dieren in Nederland, en een vrouw waarvoor zelfs de meest bezeten keurslager zich tot het veganisme zou bekeren. Doch dit terzijde 🙂
Het boek is opgedeeld in een 6-tal hoofdstukken waarin woord voor woord, en met sluitende argumenten, wordt uitgelegd waarom veganisme een goed idee is. En dat in meer dan één opzicht.
Veganisme en gezondheid
Van een voedingsdeskundige/diëtiste kan je verwachten dat een flink deel van de inhoud de relatie tussen een plantaardig eetpatroon en je persoonlijke gezondheid belicht. Dat is dan ook het geval en dat doet ze meer dan goed. Gewapend met cijfers en tabellen geeft Lisa je een erg compleet op de voedingswaarde van veganistische maaltijden, waar je rekening mee dient te houden, welke ingrediënten je kan gebruiken, enzovoort, enzovoort.
Dit alles regelmatig voorzien van de broodnodige humor én volkomen vrij van belerende vingers, wat ik persoonlijk een groot pluspunt vindt. Anders dan de opstandig klinkende titel doet vermoeden, geldt die toonzetting trouwens voor het hele boek, dus laat je daar niet door afschrikken 🙂
Natuurlijk is je gezondheid belangrijk, maar ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat je anno 2014 met allerlei voedings- en gezondheidsadviezen wordt doodgegooid. En zoals je weet durven die nogal eens te variëren 😉 Het neemt niet weg dat ik de mening van een plantenetende voedingsdeskundige zeker serieus neem, en ook de kritiek op ons totaal verouderde voedingspatroon is natuurlijk meer dan terecht. In feite is het onvoorstelbaar dat de welbekende Schijf Van Vijf nog steeds de standaard is, terwijl die wetenschappelijk gesproken allang met de grond is gelijk gemaakt.
Vier revoluties in één
Wat mij – helaas kettingrokende part-time veganist – meer aanspreekt dan het thema gezondheid, zijn de andere 3 revoluties die een collectieve keuze voor het veganisme kan teweeg brengen. Dat is meteen ook de kern van het boek; je een beeld schetsen van de positieve impact die het eten van planten kan hebben op milieu, dierenwelzijn, persoonlijk welzijn en de mensheid in het algemeen. Het zijn feiten en wetenswaardigheden die vrijwel alle veganisten (en vegetariërs) natuurlijk allang weten, maar waar de meeste mensen nog steeds geen idee van hebben.
Daar dient een revolutie dan ook voor 🙂
Verschillen en consequenties
Ook praktisch is een woordje uitleg over de verschillende stromingen binnen het wereldje van (geheel of gedeeltelijke) planteneters. Met name het verschil tussen veganisme en vegetarisme komt aan bod, maar ook termen als pescotarisme, flexitarisme en fruitarisme passeren de revue. Interessant om aan te vinken wat voor jou – op dit moment – een ideale keuze lijkt. Hetzij om de aanloop naar een volledige plantaardig eetpatroon eenvoudiger te maken, hetzij om als veganist nog verder te experimenteren.
Erg mooi zijn ook de talloze inzichten die je als (beginnend) veganist wat weerbaarder maken tegen de negatieve reacties die je met stellige zekerheid in ontvangst zal moeten nemen. Echte revoluties beginnen natuurlijk bij het (in dit geval beschaafd) verbrijzelen van de talloze vooroordelen die verandering in de weg zitten, en dat is precies waar dit boek exact de vingers op kan leggen. Op een ontwapenend positieve manier waar ik mijzelf – en ongetwijfeld velen met mij – voor 100% in kan vinden. Read for yourself, zou ik zeggen 🙂
Vegarevolutie recepten – Liefde door de maag
Door alle interessante informatie zou je het haast vergeten, maar er is ook een gedeelte met recepten! Immers, de liefde gaat door de maag, en veganisme zou geen schijn van kans hebben als de hele zooi niet te vreten was. Het tegendeel bewijzen is bovendien ook mijn eigen grootste motivatie.
Het boek bevat meer dan 50 recepten waarmee je bij wijze van spreken de hele dag kan vullen. Gaande van ontbijt tot lunch, snacks, diner, desserts en diverse drankjes! Voor de ietwat gevorderde veganistische kok zijn deze tamelijk ‘basic’ , maar dit boek is natuurlijk vooral bedoeld voor mensen die in de plantenetende wereld geintroduceerd willen worden. Het neemt ook niet weg dat ik een aantal van deze recepten zeker ga uitproberen, want ze zien er stuk voor stuk verrukkelijk uit.
Eindconclusie De Vegarevolutie
Waar ik halverwege het boek al achter kwam is dat ik lang niet alle thema’s in een recensie zou kunnen verwerken. Voordeel is dat dit artikel dan niet saai dreigt te worden, nadeel is dat het onmogelijk blijkt om een echt goed beeld te schetsen.
Maar ik zal het proberen 🙂
Kort samengevat: De vegarevolutie is ideaal voor diegenen die willen weten waar al die heisa omtrent het eten van dieren nu eigenlijk vandaan komt, die de achterliggende redenen willen ontdekken, en zich stellig afvragen hoe je dan in hemelsnaam nog aan je vitamientjes kan komen. Eenmaal uitgelezen kan ik me nog maar moeilijk voorstellen dat iemand dit boek ongeïnspireerd en/of onverschillig naast zich neer kan leggen. Daarvoor zijn de argumenten – zelfs op deze vriendelijke manier – simpelweg te overdonderend, te ontwapenend en te feitelijk correct.
Hoewel ik moet toegegeven dat ik de combinatie ‘informatief boek met recepten‘ in eerste instantie nogal tweeslachtig vond, zie ik ook daar inmiddels de clue wel van in. Zo zal je als lezer meteen kunnen ontdekken dat er qua smaak iets te winnen in plaats van te verliezen valt, en dat veganisme heus niet zo onmogelijk is als je in eerste instantie verwachtte.
Heel kort samengevat: dit boek is aanbevolen leesvoer 😉
Heb jij het boek De Vegarevolutie al gelezen? Laat je mening dan zeker weten!