Misschien had je ‘m al geproefd…de Vegg Salad van Veganistisch koken! Toen we nog een webshop hadden, boden we die namelijk te koop aan.
Nou ja, toch onder de minder fantasierijke naam; ‘tofu’eier’salade’ 😉
Maar oké, waar het om gaat is dat de reacties op onze vegan versie van eiersalade altijd mega-positief waren. Veel klanten vonden het een ware lekkernij.
En terecht, al zeggen we het zelf!
Nu we het hoofdstuk ‘webshop’ echter hebben afgesloten, leek het ons een goed idee om het fameuze recept met je te delen. Kan je er thuis alsnog van smullen.
Bovendien kan je met Vegg Salad nog veel meer leuke gerechtjes maken. Zeker met Pasen in gedachten!
Ook wat dat betreft vind je in dit artikel dus extra inspiratie.
Hocus pocus…zonder eieren!
Er zijn zo van die lekkernijen waar zelfs de meest die-hard veganist met moeite kan afblijven. En volgens ons is eiersla daar eentje van.
Toen we erachter kwamen dat de smaak en structuur van eiersla te ‘veganiseren’ viel, werden we zelfs een beetje euforisch. Niet in het minst omdat het ook erg simpel is.
De basis bestaat uit een eenvoudige vegan mayonnaise (veganaise), tofu en wat kruiden. De meeste ingrediënten voor de Vegg Salad vind je dan ook haast overal. Elk beetje supermarkt heeft tegenwoordig wel tofu in het assortiment.
Er is echter 1 (en erg belangrijk) ingrediënt dat misschien ietsje moeilijker te vinden is…
Op zwart zout zitten
Yep, het aller-allerbelangrijkste ingrediënt voor Vegg Salad is … kala namak!
Dit bijzondere zout met een hoog zwavelgehalte is ook bekend onder de naam ‘zwart zout’. Dat is meteen een beetje ironisch want kala namak is eerder lichtroze van kleur.
De ontdekker was vast kleurenblind 😉
Dit gezegd zijnde: precies dat hoge zwavelgehalte zorgt voor de typische ei-smaak. Dat ruik je zelfs meteen zodra je een pakje openmaakt. De geur van (gekookte) eieren komt je onmiddellijk tegemoet.
En hoe je ook over eieren consumeren mag denken, het ruikt geweldig! 😉
Nadeel is dat je kala namak nu niet bepaald op iedere hoek van de straat kan kopen. Met wat geluk heeft je plaatselijke natuurvoedingswinkel wel wat op voorraad. Zo niet, dan is online bestellen wellicht de enige optie.
Kala namak is behoorlijk sterk van smaak en je hebt er dus ook niet veel van nodig. Met een gemiddeld pakje kan je sowieso wel even vooruit.
En hey…het is zout. En zout wordt niet slecht hé 🙂
Zoals gezegd is het wel een erg belangrijk ingrediënt voor het slagen van je recept. Zonder kala namak heb je ‘gewoon’ een tofuspread. Ook lekker, maar géén Vegg Salad natuurlijk.
Wat je verder nodig hebt
Wat je – behalve de ingrediënten – nog nodig hebt, is een hoge maatbeker, een staafmixer, een kom en een vork. Dat is eigenlijk alles.
Oh ja, de tofu! Haal deze uit de verpakking en laat kort uitlekken. Leg ‘m vervolgens tussen 2 met keukenpapier beklede borden en plaats er een zwaar gewicht op (bijvoorbeeld een kookpot met water). Laat de tofu nu enkele uren ‘rusten’.
Op deze manier is al het overtollige vocht uit de tofu verwijderd en wordt je Vegg Salad gegarandeerd geweldig 🙂
Het Vegg Salad recept
Heb je alles al in huis? Te gek! Dan kan je nu met het recept aan de slag.
En psst…maak meteen voldoende (want er volgt nog meer ;)).
Ingrediënten (voor +/- 300 gram)
- 250 g tofu natuur (op voorhand uitgeperst)
- 1 tl kala namak
- 1/2 tl kurkumapoeder
- 100 ml ongezoete sojamelk
- 1 el mosterd
- 1 el appelazijn
- 200 ml zonnebloemolie
- snufje zout en versgemalen zwarte peper
- 10-12 stengels verse bieslook – fijn gesnipperd
Bereiding
- Snipper het bieslook fijn.
- Breek de tofu boven een kom in grove stukjes. Voeg de kurkuma en kala namak toe en prak de tofu verder fijn met een vork (of gebruik je keukenmachine).
- Maak een veganaise: meng de sojamelk met de mosterd, appelazijn en een snufje zout in een hoge beker. Zet de staafmixer erin en voeg al mixend de zonnebloemolie toe tot je een stevige massa hebt. Tip: maak een langzame op en neer gaande beweging met de staafmixer.
- Meng de veganaise en het bieslook vervolgens onder de tofu en kruid af naar smaak met versgemalen zwarte peper en – indien nodig – extra kala namak.
Zo eenvoudig kan het zijn. Je kan de Vegg Salad op deze manier nog 5-6 dagen bewaren in de koelkast. Vaak is ‘ie echter al op vóór die dagen verstreken zijn 😉
Creatief met Vegg Salad
Natuurlijk is deze Vegg Salad gewoon lekker op een simpel sneetje brood maar er zijn natuurlijk nog véél meer opties.
Wil je bijvoorbeeld een leuke vegan paasbrunch organiseren (en je familieleden verbaasde blikken zien uitwisselen), dan spreekt één (of meerdere) van de onderstaande ideetjes je wellicht aan.
Wrap met asperges en Vegg Salad
Bestrijk een tortillavel met Vegg Salad en beleg het met vers gegaarde asperges, dunne reepjes komkommer, extra bieslook en gemengde sla. Kruid een beetje bij met versgemalen zwarte peper en rol de wrap stevig op.
Als aperitiefhapje kan je de wrap in kleine(re) stukjes snijden. Of serveer ‘m in z’n geheel als lunchgerecht.
Gevulde witloofschuitjes
Neem 2 stronken witlof en verwijder het uiteinde. Pluk er voorzichtig de blaadjes af en vul deze op met Vegg Salad. Snij enkele radijsjes in flinterdunne plakjes en leg ze erbovenop.
Schik de witlofschuitjes op een bord en bestrooi met wat versgemalen zwarte peper en bieslooksnippers. Serveer meteen want anders worden de schuitjes vochtig (en slap)
Gevulde tomaten – 4 stuks
Verwijder het kroontje van de tomaten en snij er een ‘hoedje’ af. Hol de tomaten uit met een lepel maar bewaar het tomatenvlees. Snij ook de ‘hoedjes’ in kleine stukjes.
Laat de uitgeholde tomaten uitdruipen op een schone doek of keukenpapier.
Meng het tomatenvlees met 300 g Vegg Salad en kruid bij naar smaak met versgemalen peper en – eventueel – extra zout.
Vul de tomaten op met het Vegg Salad/tomatenmengsel. Werk af met vers gesnipperde bieslook.
Extra inspiratie voor de Paasbrunch?
Zo, hiermee heb je alvast wat heerlijke inspiratie voor Pasen. Heb je nood aan extra recepten, check dan zeker ook ons boek ‘No Milky Way 2 – Vegan Lunch’.
Wedden dat je zo het perfecte Vegan Paasmenu kan samenstellen? 🙂
Zelf nog leuke en creatieve ideetjes met Vegg Salad? Deel ze hier onderaan met iedereen.
5
Ziet er fantastisch uit! Kan de tofu ook vervangen worden door iets anders, ik ben helaas allergisch voor soya…
Je zou die kunnen vervangen door henneptofu. Al moet gezegd dat die ietsje moeilijker te vinden is. De veganaise kan je dan ook maken met amandelmelk (wel 300 ml olie i.p.v. 200 ml dan). Of het resultaat dan nog lekker zal zijn, kan ik helaas niet bevestigen. Veganaise met amandelmelk is minstens even lekker maar hennep smaakt nogal euh…bijzonder. Maar wie niet waagt, niet wint! We zijn zelf alvast benieuwd 🙂
Er bestaat tofu gemaakt van hennep. Hebben we met dit recept zelf nog niet geprobeerd. Ik denk dat de smaak van de hennep er wel meer gaat door komen want soja is wat neutraler van smaak.