Ingrediënt

Vergeten groenten – Maar niet heus

Hoe zit het nou eigenlijk met die vergeten groenten? Je hoort de term te pas en te onpas maar je kan ze quasi overal verkrijgen, dus tja… …is men gewoon vergeten dat ze niet langer vergeten zijn?:-)

Hoe dan ook, ze zitten natuurlijk niet voor niets met die naam opgescheept. Vergeten groenten zijn gewassen die x-aantal jaren niet meer geteeld vanwege allerlei redenen als:

  • Moeilijk te bereiden
  • Veel werk met het schoonmaken ervan
  • Te weinig populair qua smaak
  • Lastig te telen (in de minderheid)

Terug van weggeweest

Nu die vergeten groenten ineens terug populair zijn kunnen we allemaal kennis maken met deze ‘niet populaire smaken’. En verdomd als ik begrijp waarom ze die al die tijd voor mijn generatie verborgen hebben gehouden. Bastards!

Vergeten groenten als de aardpeer (of topinamboer), pastinaak en paarse wortel zijn slechts enkele van de illustere namen, en aan het seizoen en de smaak te oordelen waren het veelal wintergroenten die men destijds naar de vergetelheid heeft verwezen. Het is zeker zo dat ze vrijwel allemaal een tamelijk uitgesproken karakter hebben waar je misschien wat aan moet wennen, maar dat geldt natuurlijk voor alles wat je de eerste keer proeft. Je kan er echt wel de heerlijkste gerechten mee maken.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Willem kreeg een kleur

Aan de paarse wortel kleeft – behalve aarde – overigens nog een leuk stukje geschiedenis. Deze wortel wordt ook wel eens omschreven als de ‘oerwortel’ en daar is geen woord van gelogen. Deze paarsgekleurde ‘godfather’ is namelijk het origineel, en de huidige oranje wortel – zoals wij die tegenwoordig kennen – is dat niet. Die zijn het resultaat van een speciale kweekprocedure, uitgevoerd door Nederlandse boeren uit de 17de eeuw. Als eerbetoon aan Willem van Oranje! In de loop der tijden gaf de mensheid ook de voorkeur aan deze oranje ipv paarse variant. Kwestie van smaak zullen we maar zeggen:-)

Stel dat de man Willem van Turkoois had geheten, dan hadden ze daar nog een hele kluif aan gehad (flauw!).

Schorseneren…vergeten?

Wat ik ook tegenkwam onder de noemer ‘vergeten groenten’ zijn schorseneren. Gek, want die heb ik tijdens m’n jeugd (en nu nog steeds) vrij vaak gegeten. In dit geval bedoelde m’n wellicht de verse schorseneren, want in het vriesvak van je supermarkt liggen ze natuurlijk al jaren (figuurlijk dan). Het schoonmaken ervan is – eerlijk is eerlijk – inderdaad een ‘crime’, dus dat is een mogelijke verklaring voor de magere populariteit.

Verse schorseneren hangen nog vol aarde, en zodra je ze wast en schilt voelt het aan alsof iemand een tube secondelijm over je handen heeft uitgeknepen. Een paar huishoudhandschoenen en wat geduld zijn dus geen overbodige luxe, maar je hebt er wel wat voor in de plaats. Wie een verse schorseneer heeft geproefd, beschouwt z’n bevroren surrogaat voortaan als ‘overbodige groente’. Zeker eens proberen dus!

Een lijstje van de ‘vergeten groenten’ (er zijn er ongetwijfeld nog meer):

  • Pastinaak
  • Postelein
  • Rammenas
  • Koolrabi
  • Aardpeer of topinamboer
  • Rammenas
  • Koolraap
  • Paarse wortel
  • Wortelpeterselie
  • Schorseneren
  • Kardoen

Wie zin heeft gekregen in een ‘vergeten hutsepot’…het recept vind je hier

Stijn De Kock

View Comments

  • Ik moest lachen om Willem van Turkoois (wat dat wil zeggen over mijn gevoel voor humor gaan we het maar niet over hebben) Schorseneren hebben in Nederland de bijnaam "huisvrouwenverdriet". Niet geheel onterecht dus.

    • Huisvrouwenverdriet?! Een nogal zware bijnaam voor een groente, maar wat een titel! Even bekijken hoe ik een heel boek kan besteden aan schorseneren:-)

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

1 maand ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago