Geüpdatet op

Kwestie van m’n gloednieuwe gietijzeren kookpot een warm welkom te geven, heb ik er een lekker winters stoofpotje van gemaakt. Inclusief enkele zogenaamd ‘vergeten groenten’ als aardpeer en rammenas en een flesje biobier van Brunehaut.

No Milky Way 2 - vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Net als met de groenten kies ik altijd voor biobier. Ik geef toe dat de meeste biobieren in vroegere tijden niet te zuipen waren, maar op dat vlak is er zeker één en ander veranderd. Grappig genoeg is Elke de grootste bierdrinker van ons twee. Dan zit ik – nippend aan een thee citroen – een boek te lezen, terwijl zij voetbal kijkt met een groot glas schuimend bier in de hand. Life can be that strange!

En dan gooi ik ook nog de inhoud van een flesje in het eten…:-)

Anyway, maak deze hutsepot op een koude winterse avond, ga vóór consumptie 10 minuten in je blootje buitenstaan, kom dan binnen, snuif het hemelse aroma en…

VAL AAN! (schrap eventueel ‘in je blootje’)

Deze schotel hoeft niets erbij. Hij is meer dan stevig genoeg.

Ingrediënten stoofpotje

  • 250 gr aardpeer
  • 250 gr rammenas
  • 250 gr pompoen
  • 2 stengels prei (groen van)
  • 2 stengels selder
  • 10 spruitjes
  • 2 rode uien
  • 2 aardappels
  • 1 flesje biobier ‘Brunehaut’
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 takjes verse tijm
  • 2 teentjes look
  • 30 gr soja margarine bakken & braden of 2 el olijfolie om te bakken
  • 300 ml groentebouillon
  • 1 pakje vegan ‘spekblokjes’ (optioneel)
  • peper en zout

Bereiding

  1. Schil en reinig de aardperen, rammenas en pompoen (verwijder ook de draadjes en de pitten) en snijd ze in grove stukken.
  2. Schil de selder met een dunschiller en was hem samen met de prei. Halveer de prei in de lengte en snijd deze in grove stukken. Hak de selder grof.
  3. Reinig de aardappelen en snijd ze ongeschild in 4 stukken (afhankelijk van de grootte van de aardappel). Schil de uien en snijd ze in grove stukken.
  4. Verwijder het uiteinde van de spruitjes en reinig ze grondig.
  5. Pel en snipper de knoflook.
  6. Verwarm de oven voor tot 150 graden.
  7. Neem een ovenvaste kookpot en smelt daarin de margarine of olie op een gematigd vuur.
  8. Stoof de ui en knoflook (en eventueel de vegan spekblokjes) zo’n 3 minuten in de vetstof.
  9. Voeg de prei en selder toe en laat opnieuw 2 minuten stoven.
  10. Doe de rammenas en aardpeer er bij en stoof deze zo’n 3 minuten aan. Voeg daarna de aardappel spruitjes en pompoen toe. Laat wederom 2 minuten stoven.
  11. Overgiet alles met de bouillon en kruid met de laurier, tijm, peper en een snufje zout. Roer alles goed om en giet tenslotte het bier erbij. Roer opnieuw door elkaar.
  12. Breng de stoofpot tot tegen het kookpunt aan, doe dan het deksel op de pot en plaats hem in de voorverwarmde oven. Laat de ovenschotel ± 1 uur garen. Controleer of alle groenten goed gaar zijn (maar niet te) alvorens te serveren.

Tip: De gaartijd hangt een beetje af van het soort ovenvaste kookpot je gebruikt. Bij sommigen duurt het misschien wat langer en heb je 2 uur nodig. Controleer de garing dus regelmatig. Je kan deze stoofschotel uiteraard ook met andere groenten bereiden of een ander merk bier. Al moet ik zeggen dat de Brunehaut echt wel een lekker resultaat geeft.

Smullen maar!

Dit recept is opgenomen in het boek Belgische Biobieren met allemaal vegan gerechtjes.
>> Meer info: http://veganistischkoken.be/biobier/

>> E-boek bestellen