Een vijzel wordt ook mortier genoemd. Je ziet ze wel eens staan bij de apotheek, ‘ter decoratie’, want zo werden onze pillen vroeger gemaakt. Maar het is ook een van de oudste keukeninstrumenten. In een letterlijke handomdraai meng en maal je er gedroogde kruiden of specerijen mee fijn. Denk aan peperkorrels, kardemon of kaneel, maar ook zeezout, rijst, enz. Je dient wel wat kracht te zetten, maar de aroma’s komen je tegemoet!
Of je kan er verse kruiden tot een pasta kneden, bv. pesto, guacamole of een currypasta.

De vijzel bestaat uit een beker en een stamper van een hard materiaal: marmer, graniet, hout, aardewerk of zelfs kristal. De binnenkant is soms gepoleist, maar bij voorkeur ruw, zodat de kruiden niet gaan ronddraaien, maar goed worden vermalen door de wrijving. Een Japanse vijzel heet een suribachi en heeft steeds een geribbelde binnenzijde en een houten stamper.

Je ziet vijzels ook in uiteenlopende maten. Je kan best op voorhand nadenken welke maat past bij jouw gebruik.
Je kiest best voor een zware vijzel, die blijft goed op z’n plek staan bij het malen. Vermijd poreuze, die smaken opnemen. Is er toch een geurtje achtergebleven, plet dan een handvol droge, ongekookte rijst: de rijst neemt de geur over. Indien nodig, kan je dit meerdere keren doen.

Tip: doe je vijzel ook nooit meer dan 1/3 vol: zo heb je voldoende ruimte om te malen.
En wie het allemaal nog niet voor zich ziet: er zijn uiteraard filmpjes te bekijken op youtube!

Elke Aerts

Elke is veganist sinds 2005 en was daarvoor 5 jaar vegetariër. Ze probeert behalve vegan te leven ook zo veel mogelijk duurzame keuzes te maken. Met deze blog is het haar missie om de plantaardige (vegan) lifestyle zo toegankelijk mogelijk te maken en jou te inspireren om bewuster te eten en te leven. Omdat je met het maken van die keuze zo ontzettend veel kan bijdragen aan een betere wereld. Beter voor jezelf, maar ook voor je omgeving, het milieu en vooral de dieren.

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

2 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago