Niks boven een smakelijke groentecurry! Mij kan je er alvast een groot plezier mee doen en het maakt me daarbij niet eens uit welk seizoen het is.
– 10°C of +30°C, dit smaakt altijd 😉
Behalve een culinair orgasme heeft dit type gerecht nog een heleboel voordelen. Je kan er bijvoorbeeld zowat alle soorten groenten/restjes in verwerken én het is klaar in een handomdraai. Zeker als je steeds een voorraadje currypasta in de vriezer hebt.
Laten we met de smaakmaker dus maar beginnen 🙂
Currypasta maken
Zonder currypasta géén groentecurry. Behalve een optioneel vleugje peper en zout staat of valt je gerecht hier ten slotte mee.
Tegenwoordig kan je het geluk hebben ergens een kant-en-klare 100% vegan currypasta op de kop te tikken.
Het ingrediëntenlijstje napluizen blijft echter aan de orde want vaak bevatten sommige merken nog steeds ingrediënten van dierlijke oorsprong (o.a. garnalen of in elk geval iets dat garnalen moet suggereren ;)).
No Milky Way 2 - vegan lunch
Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).
Véél veiliger én lekkerder is het om je eigen ‘homemade’ currypasta in elkaar flansen. Daar is per slot van rekening ook helemaal niks moeilijks aan.
Bovendien kan je ineens een behoorlijke (doch nog steeds bescheiden) portie maken.
Je kan de overschot makkelijk invriezen tot de volgende keer en je hebt voor 1 groentencurry relatief weinig currypasta nodig. Het is tenslotte best wel sterk spul.
Afhankelijk van het aantal monden dat je moet voeden is 1 el currypasta vaak genoeg voor
een gerecht voor 4 personen.
Veel variaties
Yep, currypasta’s vindt je in allerlei smaken, geuren en kleuren. Je hebt o.a. gele, rode en groene currypasta’s die – behalve qua smaak – variëren van ‘zacht‘ tot ‘pittig‘ tot ‘allemachtig, m’n muil staat in de fik!‘.
Hier onderaan vindt je in elk geval het recept voor een gele currypasta. Waarom? Omdat die qua smaak en intensiteit het mildst is en deze door de meeste mensen wel gesmaakt wordt. Ook als ze geen uitgesproken liefhebber van curry’s zijn.
Bovendien bevat deze pasta geen al te ‘moeilijk vindbare’ ingrediënten. Begrijp me niet verkeerd: ik vind dingen als citroengras of galanga (ook wel Thaise Gember) best tof, maar die kunnen evengoed vervangen worden door een alternatief. Of feitelijk zelfs helemaal – ik weet het, ik vraag om een afstraffing – weggelaten worden.
Woon je vlak bij een wat exotischer ingestelde supermarkt of Toko? Sla dan natuurlijk wel je slag! 😉
Wil je liever een rode, hete currypasta? Voeg dan simpelweg een paar fijngehakte rode pepers (zonder zaadjes) aan deze basis toe en mix ze mee in de blender. Voor groene currypasta gebruik je dan groene chilipepers, verse koriander, limoen en eventueel – een vleugje – citroenmelisse.
Uiteindelijk komt het allemaal aan op regelmatig proeven en een beetje experimenteren 🙂
Oh ja, een molentje om bijvoorbeeld mosterdzaadjes en kruidnagel te vermalen is een pluspunt. Al kan je die natuurlijk ook gewoon in poedervorm kopen (meestal). Een goeie foodprocessor helpt ook.
Enfin, het recept dus!
Homemade gele currypasta
Ingrediënten
- 4 middelgrote uien
- 4-5 teentjes knoflook
- 1 groene peper
- 5 cm gember
- 1 el komijnpoeder
- 1 el korianderpoeder
- 1 el gemalen mosterdzaad
- 2 kruidnagels (gemalen)
- 2 tl kerriepoeder (mild of sterker – naar voorkeur)
- 3 el garam massala (mengeling van geroosterde Indiase kruiden – kant-en-klaar te koop)
- 3 el kurkumapoeder
- 1 tl gemalen zwarte peper
- 1 el gesmolten kokosolie (of meer naargelang de gewenste dikte)
- zout
Bereiding
- Pel en snipper de ui en de knoflook. Schil de gember en hak ‘m in grove stukken. Halveer de groene peper en schraap de zaadjes eruit.
- Doe alle ingrediënten samen in de blender en mix tot een gladde massa. Voeg kokosolie toe tot de gewenste dikte is bereikt.
- Neem een droge pan of wokpan en verhit de currypasta kort op hoog vuur. Zet het vuur vervolgens lager en laat 20-30 minuten pruttelen. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
Je laat de currypasta simpelweg afkoelen en ‘m vervolgens invriezen in een luchtdicht afsluitbaar bakje.
No Milky Way 2 - vegan lunch
Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).
Helemaal slim ben je als je eerst bepaald hoeveel je voor 1 gerecht nodig hebt en vervolgens de rest in porties invriest (ik was niet zo slim ;)).
Er volgen wellicht nog meer recepten op het blog met deze currypasta als basis. Om alvast aan de slag te kunnen; je begint steeds met het kort bakken van een portie currypasta en voegt dan fijngesneden groenten naar keuze toe. Dan pas vloeistof (bv. groentebouillon, kokosmelk, sojamelk,..) toevoegen en verder laten pruttelen en garen.
Dat is in elk geval de manier waarop je het meeste smaak uit je currypasta krijgt. Zeker eens proberen!
Enthousiast over dit recept? Streel mijn niet geringe ego hier onderaan de pagina 😉
5 reacties
Mmmmmm! Bedankt!!!
Met plezier deel ik een streling aan je ego uit want deze currypasta is super! Wij zijn met 2 dus één volle eetlepel toegevoegd aan een gemengde groenteschotel. Nadien er wat kokosroom aan toegevoegd. De 1ste hap gaf weinig smaak, de 2de iets meer, bij de 3de keken we naar elkaar van ‘mmmm…. lekker’ en hoe verder we aten hoe meer de heerlijke volheid van de currypasta onze smaakpapillen dolenthousiast maakte…. neen ik overdrijf niet. Dankjewel voor dit super recept!!
Ego zegt ‘dank u’ 😉 Blij dat jullie ‘m zo lekker vonden. Geniet ervan!
Voor hoeveel porties is dit ongeveer?
@Arja Goed voor ongeveer 10-12 royale eetlepels. Gemiddeld heb je 1 of 2 el per currygerecht voor 4 personen nodig.