Guacamole is een typisch Mexicaanse (dip)saus en één van mijn favoriete avondsnacks. Zeker met een chili tortillachips er bij! Ook eet ik vegan guacamole vaak als lunch in de vorm van een wrap. Dus een tortillavel gevuld met een heleboel (fijngesneden) groente en de guacamole als spread. Oprollen en huppakee…perfecte middagmaaltijd. Vanzelfsprekend past guacamole ook altijd bij Mexicaans-geïnspireerde gerechten.
Hoe eet je guacamole?
- als dipsaus bij tortilla chips
- als spread/vulling in een wrap (met extra groenten)
- bij een Mexicaanse schotel (bijvoorbeeld deze chili sin carne)
- als dipsaus bij (rauwe) stukjes groeten
- als spread op een cracker of op een boterham
Wat guacamole nog leuker maakt, is dat het super eenvoudig te maken en supersnel klaar is. Ideaal dus wanneer je overvallen wordt door een ontzettende trek. Bovendien is het – even los van de chips en mits je het met mate eet – ook nog eens erg gezond. Met name het hoofdingrediënt (avocado) dan.
Enkele tips bij het maken van vegan guacamole
- Het is heel belangrijk dat je rijpe avocado’s gebruikt. Nog onrijpe of overrijpe avocado is haast letterlijk oneetbaar. Het maakt een guacamole fantastisch of juist verschrikkelijk. Natuurlijk kies ik altijd voor bio-avocado’s.
- Meestal gebruik ik limoen om de guacamole te maken maar als ik (en jij) die een keer niet in huis heb, voldoet citroen ook prima. Al blijft limoen toch wel het allerlekkerst.
- Ik voeg altijd een scheutje sojaroom toe, maar als jouw voorkeur uit gaat naar een andere plantaardige room (zoals o.a. haverroom of rijstroom) is dat geen enkel probleem. Desgewenst kan je de plantaardige room ook gewoon uit het recept skippen.
- Om de guacamole te maken gebruik ik een vork en geen mixer of blender. Ik hou niet van een te gladde guacamole maar vind het juist heerlijk als er nog wat ‘bite’ en ‘stukjes’ inzitten. Mixen veranderd bovendien ook de smaak.
- Je kan de guacamole volledig op jouw smaak aanpassen. Gebruik naar wens meer of minder limoen/citroen, plantaardige room, zout, peper, et cetera.
Hoe voorkom je dat guacamole bruin wordt?
Simpel maar efficient: bewaar de pit van de avocado en leg die bovenop je guacamole. Dit zorgt ervoor dat de guacamole langer vers blijft en zelfs de frisgroene kleur behouden blijft. Zoniet, dan zal de guacamole al snel bruin verkleuren. Dit komt doordat zuurstof in contact komt met de avocado. Bewaar de guacamole met de pit best ook in een afgesloten doosje. Los hiervan is guacamole wel gewoon het lekkerst als je ‘m meteen na het maken opsmikkelt.
Vegan guacamole – het recept
Ingredienten
- 1 rijpe bio avocado
- 1 plak ui in kleine stukjes gesneden
- 1 (royale) scheut sojaroom of een andere plantaardige room
- Limoensap – naar smaak
- Zeezout – naar smaak
- Versgemalen zwarte peper – naar smaak
Bereiding
- Halveer de avocado en verwijder de pit voorzichtig. Lepel het vruchtvlees uit de avocado en doe het in een kommetje.
- Plet de avocado met een vork en voeg de stukjes ui toe.
- Voeg een scheut sojaroom en limoen/citroensap naar smaak toe
- Voeg zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe en meng alles goed door elkaar.
- Proef en voeg optioneel extra room, limoen of kruiden toe.
Optioneel:
Je kan ook stukjes tomaat toevoegen, chilipeper, knoflook, gehakte koriander,…
Vind je dit een lekker recept? Maak jij soms ook guacamole en/of gebruik je andere ingrediënten? Laat het ons gerust weten in een reactie onderaan 🙂
No Milky Way 2 - vegan lunch
Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).
6 reacties
5
Zoals in de extra’s doen wij er ook tomaatjes, look en eigen gekweekte chilipepertjes onder (vers!). Ook heel lekker om te serveren met koriander (uiteraard ook uit eigen tuin) 😉
Dat klinkt ook allemaal heel lekker 🙂 Dank je voor jouw tip te delen.
5
5
Bedankt voor de tip betreffende het bruin kleuren van de avocado, of beter gezegd om het te voorkomen!!