Waarom vegan ook voor mannen kan

Vegan voor mannen

Mannen en veganisme … het lijkt soms moeilijk te verenigen. Natuurlijk is dat raar om te moeten concluderen – ik ben namelijk zelf een man – maar feiten zijn feiten, vrouwen zijn in de vegan wereld ruim in de meerderheid.

Je kan dit alleen al afleiden uit de bezoekers van ons blog. Hoewel het mede door een man (bibi dus) geschreven is, wordt het voornamelijk door vrouwen bezocht.

En die komen vast niet voor mijn looks 😉

Dus tja, wat is de reden dat een heleboel mannen het toch zo moeilijk hebben met het veranderen van hun eetgewoonten? Zijn ze er echt rotsvast van overtuigd dat ze een dagelijkse portie vlees nodig hebben? Dat ze van biefstuk gespierder worden? Ik kan me het echt niet voorstellen.

Het gekke is dat de mannen waar ik het over heb niet eens van die euh…‘bier, wijven en barbecue!’ macho’s hoeven te zijn. Het gaat evenmin om de categorie oudere mannen die alle maatschappelijke veranderingen ná 1870 per definitie onzin vinden. Als je enigszins begrijpt wat ik bedoel.

Nee, een aversie voor plantaardige voeding kan gelden voor zowat elke man in haast iedere leeftijdscategorie. Van 15 tot 96 jaar zeg maar. Mannen die doorgaans behoorlijk normaal zijn en in wiens gezelschap het ongetwijfeld prima vertoeven is….

…tot het woord ‘vegan’ ter sprake komt dan 😉

Het is niet zo dat dit onderwerp me dagelijks bezig houdt maar toch…ik vraag me soms oprecht af waar het vandaan komt. En dan vooral omdat ik zelf ook iets te bekennen heb…

…ik ben namelijk ook verzot op vlees :-/

Yep, zelfs nu ik het al jaren niet meer eet, schieten mijn speekselklieren bij het eerste het beste barbecue-luchtje nog steeds in de hoogste versnelling. Niet dat ik nog daadwerkelijk overstag ga, maar toch…op een vreemde manier gebeurd er écht iets met me. Terwijl Elke op zo’n moment begint te kokhalzen zou ik het liefst gewoon over de barbecue heen gaan hangen. Bizar, echt bizar.

Net als roken?

Komt de vraag: hoe kan het dat mijn brein snapt dat ik verbrande lijken sta te snuiven, terwijl mijn zintuigen daar duidelijk anders over denken? Ik zou het je met de beste wil ter wereld niet kunnen vertellen. Maar het ontkennen zou behoorlijk dom zijn.

Wat ik al vaker heb gezegd is dat vlees eten eigenlijk verdacht veel op een soort verslaving lijkt. Net als roken bijvoorbeeld. In die zin dat je donders goed weet dat het lurken aan die sigaret in geen enkel opzicht verstandig is, maar je – ondanks verpletterende argumenten – toch gewoon blijft doorgaan.

Zelfverloochening vs logica = 1-0 😉

Zo lijkt het bij mannen en hun vleesconsumptie dus ook te gaan.

mannen en veganisme

Echte mannen drinken uit roze kopjes 😉

Mijn theorie is dat vooral de reclames ons mannen (en ook vrouwen uiteraard) voor een groot deel beïnvloeden. Nu besef ik best dat zo’n opmerking algauw klinkt alsof ik ook in samenzweringen en UFO’s geloof, maar zeg nou zelf: wie zie je in de reclamefilmpjes een steak in de pan gooien of met bakken Jupiler sjouwen? Juist, mannen.

En dan niet zomaar wat willekeurige gasten maar strak gespierde fotomodellen met ontbloot bovenlijf. Met zowel een sixpack in de hand als eentje op hun buik 🙂

Ben ik jaloers? You bet I am! En wat wij mannen op zo’n moment nooit luidop zullen toegegeven, maar wél instinctief geloven: ‘als ik ook hompen vlees in een pan transvetten gooi en 3x daags een biertje wegtik, word ik ook zo’n bink!’

Of zoals het in ons hoofd meestal klinkt: RRRAAAAHHHHH!!!! 😉

Als het niet zou werken, zouden zulke reclames ook niet gemaakt worden, toch?

Het is natuurlijk véél te makkelijk om het probleem daarmee af te schepen. Dat geldt ook voor het veelgehoorde excuus dat ‘vlees eten nu eenmaal onze natuur is’. Zelfs als dat effectief zo zou zijn…het is 2017 hé!

Alsof het ook ‘onze natuur’ is om auto te rijden of 8 uur per dag met onze reet op een bureaustoel te zitten. En alsof de ‘band met de natuur’ bij de meesten nog verder gaat dan het snoeien van de haag (met een elektrische schaar) of een wandeling in de Ardennen (met gps). Ik bedoel: seriously??!

Hoe dan ook: de illusie dat iedere man na dit artikel het rayon met vleeswaren gaat voorbij lopen heb ik zeker niet. Toch hoop ik er wel een paar over de streep te trekken met de volgende mededeling: als ik het kan, lukt het iedere man.

En wie bang is vlees ontzettend te zullen missen…dan lossen we dat zo op.

Veganiseren is de truc

Mijn allereerste uitdaging in de vegan keuken was erg simpel…wat kan ik zelf klaarmaken om me vlees (of vis of zuivel) te doen vergeten? Niet dat me dat van de eerste keer lukte, maar intussen ben ik er aardig bedreven in geworden.

Waar ik in het begin nog vaak teruggreep op kant-en-klare ‘vleesvervangers’ is zelfs dat nu al veel minder. Ik zeg nog steeds geen nee tegen een ‘nepworst’ of ‘nepvisstick’ (die van Vbites zijn fantastisch!) maar de meeste voldoening haal ik tegenwoordig uit ‘basic’ vleesvervangers als seitan en tofu. En groenten en kruiden natuurlijk. Héél veel groenten en kruiden.

Sinds ik tot de conclusie ben gekomen dat ongekruid vlees in essentie nergens naar smaakt, zijn mijn ogen bovendien pas écht opengegaan. Dan kom je er ineens achter dat je eigenlijk nooit ‘kip’ hebt geproefd maar wel de ‘kipkruiden’ (een mengeling van o.a. koriander, tijm, paprika, knoflook, chili, …) die eroverheen worden gestrooid. Of neem het feit dat vis gewoon smaakt naar wat ie zelf eet…zeewier.

Dus waarom zou je niet meteen voor de smaak gaan en het stuk vlees of vis overslaan? 🙂

Vleesvervangingscursus

Wil je trouwens meteen aan de slag met ‘vleesalternatief numero uno’? Check dan zeker onze online video cursus ‘Koken Met Seitan. Van gehaktballen tot steak en cordon bleu…met seitan maak je zowat elk vleesgerecht plantaardig.

Veel mannelijker kan veganistisch koken niet worden, toch? Met het woord ‘vleesvervangingscursus’ scoor je ook nog eens puntje bij scrabbelen 😉

Ben je een man en heb je moeite met het schrappen van dierlijke producten? Of ben je vrouw en heb je moeite met het schrappen van je vleesetende man…post je twijfels en ontboezemingen hier onderaan het artikel 😉

PS: Koken Met Seitan is ook geschikt voor vrouwen hoor.
PPS; dat ‘schrappen van je man’ was een grapje 😉

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

 1. Mooi, het hoeft helemaal niet opeens te gebeuren! Ik ben zelf als vegetariër begonnen en na 3 jaar eet ik zo goed als dierlijk-vrij! Je hoort vaak dat het veel kost maar tegenwoordig vind je zoveel kortingen in supermarktfolders (hier bijvoorbeeld bij Delhaize vleesvervangers in korting deze week: https://www.folderbode.be/nl/delhaize/ ). Ik ga ook regelmatig mijn groenten kopen op de lokale markt

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  cadeuatips vegans

  13 beste cadeautips voor veganisten

  Of het nu gaat om een verjaardag, een huwelijksfeest, een housewarming party of de eindejaarsfeesten … cadeautjes kopen (en krijgen) hoort er simpelweg bij. Niet

  Vegan jeans - duurzaam

  Vegan jeans

  Als vegan kan het soms een uitdaging zijn om een vegan jeans te vinden. Daarom ging ik op zoek naar welke merken dit aanbieden. Naar

  Vegan riemen voor dames en heren

  Vegan riemen voor dames & heren

  Vegan riemen? Ja hoor, vegan draait niet alleen om eten. Een degelijke riem is vaak gemaakt van leder en dat is een dierlijk materiaal wat

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu