Wat je moet weten over je koelkast

Koelkasten in elke keuken

Volgens mij is er tegenwoordig haast niemand die geen koelkast in de keuken heeft staan. Ofschoon het ding behoorlijk wat stroom verbruikt (zeker de oude modellen) ervaren we het als iets onmisbaar. En wat mij betreft is het dat ook. Ik kan me althans geen leven zonder koelkast indenken 🙂

Er zijn natuurlijk diverse andere methoden om voedingsmiddelen te bewaren. Denk daarbij aan pekelen of het inmaken in potten (conserveren). Hoewel die methoden prima werken kosten ze helaas ook wel wat tijd en inspanning. Twee bezwaren waar de moderne mens meestal niet op zit te wachten dus.

Verschillende koudefronten

Zeker, elke koelkast beschikt over een knop of (draai)schakelaar om de gewenste temperatuur in te stellen, maar wat is nu in feite de ideale temperatuur om allerlei voedingsmiddelen te kunnen bewaren?

Vooropgesteld: de temperatuur in een doorsnee koelkast verschilt per plekje. Zo is het mogelijk dat de bovenste helft kouder is dan de bovenste of omgekeerd. Dat is afhankelijk van allerlei factoren. Als je koelkast voorzien is van een ingebouwde diepvries zal dat bijvoorbeeld al een effect hebben op de temperatuur in de nabije omgeving van die diepvries.

Wijzelf hebben bij het plaatsen van de keuken ook de fout gemaakt een microgolfoven vlakbij de koelkast te installeren. Ook dat beïnvloed de werking van je koelkast. Misschien miniem, maar toch…

Wie dat wil vermijden koopt best een ijskast zonder diepvriesgedeelte of schaft zich een exemplaar met circulatietechniek aan. Deze zogenaamde ‘twincoolers‘ zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de temperatuur.

Nadeeltjes zijn er ook: ze zijn een pak duurder en verbruiken ook meer stroom.

Hoe ‘cool’?

Hoe dan ook; de meest ideale temperatuur voor een koelkast is tussen de 3 en 4 graden Celsius. Dat is de temperatuur waarbij de gemiddelde (niet alle) bacterie zich niet zo comfortabel voelt en aldus het rottingsproces van voedingsmiddelen aanzienlijk vertraagd zal worden.

Één bacterie waar jij en ik ons alvast geen zorgen over hoeven te maken is salmonella. Een hardnekkig en behoorlijk gevaarlijk ‘beestje’ dat vooral gedijt op kip, varkensvlees en/of eieren. Alvast drie dingen die in onze plant-aardige koelkasten nimmer te bespeuren zullen zijn 🙂

Overigens gaat deze bacterie ook helemaal niet dood in de koelkast. Het doodvonnis van salmonella teken je pas als je het aanzienlijk verhit (lees; het vlees in kwestie flink bakt). De koelasttemperatuur voorkomt wel dat het zich minder snel vermenigvuldigd.

Maar goed, wij slapen op beide oren 🙂

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Niet alles hoeft in de koelkast

Ook hebben we de neiging om zowat elk voedingsmiddel in de koelkast te proppen, terwijl dat in feite helemaal niet nodig is. Erger; sommige voedingsmiddelen zoals (vooral tropisch) fruit gedijen helemaal niet in die koele omgeving en zullen zelfs eerder rotten danwel een totaal andere smaak krijgen. Wie al eens de fout maakte om een banaan in de koelkast te leggen weet dat de arme vrucht het niet lang zal overleven. Ook citrusvruchten bederven even snel buiten als in de koelkast, dus snel consumeren is de boodschap.

Behalve fruit zijn ook groenten niet altijd gebaat bij teveel koeling. Tomaten gedijen zelfs beter buiten de koelkast en ook vaste, stevige groenten als komkommer, courgette en vrijwel alle koolsoorten hebben het niet echt nodig en verliezen veel van hun smaak als je ze (te) lang in de kunstmatige koude bewaart. Natuurlijk moet je ze dan wel binnen een paar dagen verbruiken en sowieso bewaar je alles best op een koele, donkere en droge plaats.

Conserveermiddelen

Ietwat ironisch is dat we anno nu dus beschikken over allerlei moderne apparatuur om voeding te bewaren, maar we de meeste producten tegelijkertijd helemaal volstoppen met extra (kunstmatige of natuurlijke) bewaarmiddelen. Een beetje een contradictie dus.

Vrijwel alle producten uit de supermarkt blijven tot lang na de vermelde vervaldatum nog risicoloos te verbruiken. Kant- en klare sauzen zoals, onder andere, ketchup en sojasaus behoeven helemaal geen koeling en blijven door de aanwezige suikers (of in het slechtste geval chemische zooi) makkelijk houdbaar.

Koelkastje kopen

Ideaal is dat je koelkast niet té vol of té leeg is. Een degelijk gevulde koelkast zorgt ervoor dat de koude zich goed kan verdelen en je zo min mogelijk energie verliest. Wie van plan is zich een nieuwe koelkast aan te schaffen gaat er dus best even voor zitten en overziet kort de bovenstaande wetenswaardigheden, het aantal gezinsleden en de algemene voedingsgewoonten (lees; wat er doorgaans op het bord of op de boterham komt en wat daarvan in de koelkast bewaard moet worden). Kies in functie van de uitkomst de koelkast die je nodig hebt.

De gemiddelde veganist kan zich doorgaans dus prima kunnen redden met een koelkast van gematigde afmetingen. Tenzij je gezin uit 8 personen bestaat dan (of je ontzettend veel frisdranken zuipt).

Lap, wéér een voordeel van het veganist zijn zie! 😉

Andere tips?

Ben jij tevreden over je koelkast? Of ken je nog allerlei andere (en betere) bewaarmethoden die je wil delen?

Laat het gerust weten in een reactie onderaan dit artikel.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

  1. Ik vraag me ook weleens af wat de ideale temperatuur voor mijn koelkast is. Soms staat deze zo koud dat producten die achterin staan bevriezen. Ik ga de temperatuur maar even aanpassen naar 3 graden. Verder bewaar ik mijn groente en fruit in de zomer graag in de koelkast. Zo blijft alles langer goed.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?