Welke tajine is het beste om te kopen?

beste-tajine-kopen

Misschien denk je er aan om een tajine te kopen maar weet je niet goed welke te kiezen, dan zit je hier goed. In dit artikel bekijken ik de beste tajine en geef ik je mee waar je zoal moet op letten als je er eentje wilt aanschaffen.

Wat is een tajine?

Een tajine is een kookpot met een wel hele speciale vorm. Het bestaat uit twee delen, de onderkant is een platte schaal die je op het vuur zet en het deksel kan je een beetje vergelijken met een trechter.

Het voordeel aan het koken met een tajine is dat je alle ingrediënten in dezelfde pot kan bereiden. Je kan alles in vrij grote stukken snijden en dan lekker laten sudderen tot alles gaar is. Zo heb je er weinig werk mee.

De smaak van je gerecht blijft behouden omdat het vocht (met alle smaken) niet verdampt maar in de pot blijft. Dit komt door de specifieke vorm. De damp stijgt, blijft aan het deksel plakken en schuift terug naar beneden op het gerecht. Zo zal de smaak goed behouden blijven maar zal je gerecht ook sappig worden en niet uitdrogen.

De prijs van een tajine varieert van €20 tot zo’n €200. Afhankelijk van je budget en onderstaande andere behoeftes kan je een keuze gaan maken.

     
tajine-le-creuset Toppertje
Deze valt in het duurder segment, maar is dan ook top en je hebt levenslang garantie.
Geschikt voor inductie.
Bekijk product >>
regas-tajine Deze heb ik al heel wat jaartjes, maar is momenteel moeilijker verkrijgbaar.
Niet geschikt voor inductie.
Bekijk product >>
scanpan-tajine Geen traditionele tajine, maar wel geschikt voor inductie en makkelijk op tafel te zetten met de handvaten. Bekijk product >>
emile-henry-tajine Degelijke tajine in aardewerk.
Niet geschikt voor inductie
Bekijk product >>

Waar op letten bij het kopen van een tajine? (tips)

Materiaal

De oorspronkelijk tajines zijn gemaakt in aardewerk. Zo vind je ze ook op de Marokkaanse markten, maar ook als je er hier koopt vind je deze terug. Ondertussen zijn er ook tajines die gemaakt worden van andere materialen zoal gietijzer en rvs. Het voordeel daarvan is dat deze voor alle soorten vuren geschikt zijn.

Tajines in aardewerk hebben dan weer het grote voordeel dat ze de warmte goed vast houden. Daardoor zal het gerecht veel beter garen, maar blijft het ook warm al je gaat eten. Met andere gerechten heb ik vaak voor dat het klaar is en toch even terug opgewarmd moet worden. Dat is met een aardewerken tajine helemaal niet het geval. Je zal juist moeten oppassen dat je je niet verbrandt.

Verder zijn er tajines met een laagje glazuur over, maar ook zonder. De traditionele tajine zijn zonder glazuur. maar deze met glazuur zijn veel makkelijker proper te krijgen en zullen ook ook voor zorgen dat het eten niet zo aanbakt.

Aardewerken tajines moet je altijd een dagje laten weken in water omdat deze anders zullen barsten. Bij deze zonder coating moet je dat zelfs steeds doen voor het koken. Dat is gelukkig niet nodig met de versies met een coatinglaag. 

Grootte

Voor hoeveel personen ga je koken. Is het enkel voor jezelf of heb je een groot gezin? Kook je graag voor meerdere dagen? 

Houdt er ook rekening mee wat de grootte van de cirkels van je vuur. Hoe beter dit past hoe beter je gerecht gaar zal worden. Als je pot groter is dan je vuur, duurt het veel langer. Is die kleiner dan verlies je veel energie.

Je kan er ook voor kiezen om meerdere kleine tajine te gebruiken i.p.v. een grote voor heel je gezin. Daardoor kan je recht uit de pan eten. Zo eet je je maaltijd heet en bespaard het je de borden in de afwas. Als je in een Marrokaans restaurant gaat eten zal je het zo vaak geserveerd krijgen.

Een tajine van 27 cm wordt vaak gezien als geschikt voor 4 tot 6 personen en eentje van 35 cm voor 8-10 personen. De onze is 27 cm, daar eten wij met zijn 2 een keer van en dan is er nog een restje wat we ’s avonds kunnen opeten.

Welk vuur?

Afhankelijk of jij kookt met gas, in de oven, met inductie of op een elektrisch fornuis kan het zijn dat je een andere tajine nodig hebt. De traditionele aardewerken tajine zijn namelijk niet geschikt voor op inductie.

Aangezien steeds meer mensen een inductievuur hebben worden de materialen aangepast zodat er ook tajine bestaan die voor inductie geschikt zijn.  

Tagines voor inductie

Voor een inductievuur moet de onderkant van een pot magnetiseerbaar zijn en vlak anders werkt het niet. Dus dat is belangrijk om op te letten. Meestal staat het ook bij een tajine vermeld als deze geschikt is voor inductie. Heb je er thuis al eentje dan kan je tegen de onderkant eens een magneet houden. Blijft deze hangen, dan is je pot geschikt.

Aardewerk is dus niet geschikt, maar omdat de specifieke smaak juist door het aardewerk komt, worden aardewerken tajines soms bewerkt aan de onderkant om ze geschikt te maken voor inductie. 

Heb je een kookpot of tajine die niet geschikt is voor inductie, dan kan je eventueel gebruik maken van een inductie adaptorplaat.

De beste tajines op een rijtje

Le Creuset

Le Creuset is een bekend en kwalitatief merk die heel lang mee gaat. Le Creuset biedt trouwens levenslange garantie. Het is een stuk duurder, maar die heb je dan ook voor de rest van je leven. De tajines worden in Frankrijk geproduceerd. Het deksel is van aardewerk, maar de pan is van gietijzer. Daardoor kan deze ook op inductie gebruikt worden.

Tajine Le Creuset
  • Kleur: kersenrood
  • Grootte: 27 cm, 31cm, 35cm
  • Geschikt voor gelektrisch, gas, inductie, halogeenen, keramisch, oven
  • Kan in de vaatwasser
  • Reviews: 9,5/10 bij Coolblue en 4,9/5 bij bol.com
       
bol-logo Bestel bij Bol amazon-logo Bestel bij Amazon
coolblue-logo Bestel bij Coolblue cookinglife-logo Bestel bij CookingLife

Régas

Zalf heb ik al enkele jaren een Spaanse tajine van het merk Régas. Ze richten zich op gezonde en eco-vriendeijke producten gemaakt van ceramiek van hoogwaardige kwaliteit klei. Het is voor 100% recycleerbaar en bevat geen lood, cadmium, aluminium of kobalt.

Tajine Regas

Ik vind dat deze heel fijn is om mee te werken en ook makkelijk te reinigen is. Een minpunt is dat het teutje bovenaan vrij recht is en niet breder uit loopt. Hierdoor is het wat moeilijker om het deksel op te heffen.

  • Gebruik voor: vitrokeramisch, electriciteit, gas, microgolf, oven, diepvriezen, afwasmachine
  • Niet geschikt voor inductie
       
amazon-logo Bestel bij Amazon    

Scanpan

Deze tajine ziet er niet uit zoals een traditionele. De bovenkan is wel van aardewerk, maar de onderkant is van roestvrij staal. Dat het maakt het dan wel weer geschikt voor als je een inductievuur hebt. De handvaten eraan kunnen handig zijn als je je gerecht graag op tafel presenteert.

Scanpan tajine
  • Kleur: onderklant zilverkleurig, bovenkant wit
  • Grootte: 28 cm, 32 cm
  • Geschikt voor electrisch, gas, inductie, oven, keramisch, halogeen
  • Kan in de vaatwasser
       
bol-logo Bestel bij Bol amazon-logo Bestel bij Amazon

Emile Henry

De tajines van Emile Henry worden net zoals deze van Le Creuset in Frankrijk geproduceerd, maar ze zijn wel een stuk goedkoper.

Emile Henry tajine
  • Kleur: rood, fusain, zwart
  • Grootte: 27 cm, 32 cm, 33,5 cm
  • Geschikt voor gas, electrisch, halogeen en oven
  • Kan in de vaatwasser
       
bol-logo Bestel bij Bol amazon-logo Bestel bij Amazon
cookinglife-logo Bestel bij CookingLife    

Wil je liever eens rondkijken naar wat er nog zoal is?

Heb jij al een tajine of ben je van plan er eentje aan te schaffen, dan ben ik benieuwd naar jouw voorkeur. Laat het zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?