Na een ganse week vegan kaas werd het hoog tijd voor wat anders. Het was daarnaast lang geleden dat ik mijn wok nog eens uit de kast had gehaald, dus daar moest ook maar weer eens wat mee gebeuren 🙂
Een blik in de groentela leerde me dat er flink moest geimproviseerd worden, en dat ik schijnbaar ‘kerrie-minded’ was ingesteld.
Het resultaat? Een pittige groentenwok met rijst (en vegan kipstukjes in dit geval)
Inhoud
toon
Ingrediënten
- 1 paksoi
- 1 kleine knolselder
- 150 gram kastanjechampignons
- 150 gram vegan kipstukjes (of reepjes tofu*)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 el kerriepoeder (of 1 als je liever minder pikant wil 😉
- 1/2 el kurkuma
- verse gember – naar smaak
- snufje cayennepeper
- 150 ml groentebouillon
- 1 el tamari sojasaus (ik gebruik deze)
- 150 gram rijst
- peper en zeezout
- ketjap (zoete sojasaus) – naar smaak
Bereiding
- Schil de knolselder en snij hem in kleine blokjes. Verwijder het uiteinde van de paksoi en hak de stengels en bladeren in kleine stukjes. Schil de ui en knoflook en snipper ze fijn.
- Reinig de champignons en snij ze in schijfjes.
- Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking. Eventueel kan je wat kurkuma aan de rijst toevoegen voor extra smaak en een mooie kleur.
- Verhit 2 el olie in de wok en fruit de ui kort op hoog vuur. Voeg de knoflook en de blokjes knolselder toe en bak ze gedurende 5 minuten. Rasp ondertussen de gember boven de wok uit.
- Doe de stukjes paksoi erbij en kruid met kerrie, kurkuma, tamari en cayennepeper. Roer goed om zodat alle groenten bedekt zijn. Laat opnieuw 5 minuten bakken.
- Voeg de champignons toe, bak ze kort mee en giet er dan de groentebouillon over. Doe het deksel op de wok, zet het vuur lager en laat sudderen tot alles gaar is. Kruid af naar smaak met peper, zout en eventueel wat extra kerriepoeder.
- Giet de rijst af en bak de vegan kipstukjes/tofu* in een pan met wat olie. Kruid af met kippenkruiden (ofwel paprika, koriander, kerrie) en meng ze onder de groenten.
- Serveer de rijst samen met de groentenwok. Giet er desgewenst een scheutje ketjap bij.
*Als je verse tofu wil gebruiken, marineer je die (minstens) best even een paar uurtjes op voorhand in bijvoorbeeld wat sojasaus en kerrie (of kipkruiden). Anders is de smaak nogal flets. Het kan ook aan mij liggen, want ik ben geen groot tofu fan 😉
Ben zelf ook altijd op zoek naar lekkere gerechten die veganistisch zijn. Het gerecht op de foto ziet er al goed uit. Ik denk dat je met verse groenten en kruiden/specerijen een goede, maar ook een veelzijdige smaak kan creëeren!
Hoi Stijn Klaargemaakt en goed gekeurd.