Recepten

Zelf appelmoes maken – recept

Mijn vriend had biologische appels meegebracht om appelflappen van te maken. Maar aangezien er nog over waren leek het me leuk om er appelmoes mee te maken. En uiteraard deel ik graag het recept met je.

Zelf appelmoes maken is heel makkelijk. Het duurt ietsje langer dan een pot uit de winkel opentrekken, maar het is het waard omdat het lekkerder is. Bovendien kan je zo restjes appel verwerken en ermee doen wat je zelf wilt. 

Ik heb namelijk liefst appelmoes zonder suiker, maar als jij het graag zoeter hebt, dan kan je er een eetlepel suiker aan toevoegen of een beetje agavesiroop. Je kan het heel puur houden, of je kan er kaneel en/of gember aan toevoegen. Zelf voeg ik dat liever achteraf toe aangezien het niet past bij alle gerechten. Wat ik wel toevoeg is citroensap, voor de verkleuring.

Hoe maak je appelmoes?

Appelmoes maken – recept zonder suiker

  • 750 gram appels
  • 4 el water
  • Citroensap

Schil de appels. Verwijder het klokhuis met een appelboor. Je kan het ook met een mes doen, maar ik merkte dat ik met een appelboor veel minder van de goede appel verwijderde en dus meer over houdt. Snijd de appel in blokjes.

Doe de appels in een steelpan en stoof deze gedurende een 3-tal minuten. Voeg dan het water en een beetje citroensap toe. Roer regelmatig door. Plaats een deksel op de pot en laat gedurende ca. 15 minuten pruttelen.

Op zich ben je zo klaar, maar je kan er met een aardappelstamper op pletten zodat je een mooie appelmoes hebt. Heb je liever hele lopende appelmoes dan kan je deze mixen. Zelf heb ik dat niet zo graag.

Je kan de appelmoes recht van het vuur eten of laten afkoelen afhankelijk van waarbij je het wilt eten.

Hoe kan je appelmoes bewaren?

Kan je appelmoes invriezen?

Je kan de appelmoes in de diepvriezer bewaren. Wel moet je er rekening mee houden dat deze er wateriger gaat uitkomen. Weet je op voorhand al dat je een deel in de diepvriezer gaat bewaren, dan kan je minder water toevoegen. Is het toch te vochtig na het ontdooien dan kan je deze eventueel binden met een beetje maiszetmeel.

Appelmoes inmaken

Je kan de appelmoes ook eenvoudig inmaken. Hiervoor kan je glazen potten gebruiken die je hebt van bijvoorbeeld kikkererwten. Kook deze potten met een beetje soda. Doe de hete appelmoes in de pot. Vul deze goed tot boven. Sluit onmiddellijk het deksel en plaats de potten ondersteboven tot het afgekoeld is. Op deze manier kan je de appelmoes enkele maanden bewaren.

Wil je ze enkele jaren bewaren dan zal je moeten wecken.

Appelmoes gebruiken

Zelf vind ik appelmoes lekker op een boterham of op de vegan pannenkoeken. Appelmoes wordt vaak gebruikt met kip en patat, maar je kan dus ook vegan kipstukjes gebruiken en bijvoorbeeld deze aardappelpartjes. Appelmoes is ook een basisingrediënt van Hete Bliksem.

Wist je dat je appelmoes zelfs als eivervanger kan gebruiken? Ja, echt. Je kan het in gebak verwerken in plaats van ei zodat je cake smeuïg blijft.

Maak jij appelmoes zelf of verkies je toch een pot? Waar eet jij het zoal bij?

Elke Aerts

Elke is veganist sinds 2005 en was daarvoor 5 jaar vegetariër. Ze probeert behalve vegan te leven ook zo veel mogelijk duurzame keuzes te maken. Met deze blog is het haar missie om de plantaardige (vegan) lifestyle zo toegankelijk mogelijk te maken en jou te inspireren om bewuster te eten en te leven. Omdat je met het maken van die keuze zo ontzettend veel kan bijdragen aan een betere wereld. Beter voor jezelf, maar ook voor je omgeving, het milieu en vooral de dieren.

View Comments

  • Om de appel volledig te houden, schil hem niet, maar snijd hem in dunnen schijfjes. Ik heb ook goed en smaakvol resultaat gehad door de appels in de oven op lage temperatuur iets te laten drogen en nadien verder te stoven.

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

1 maand ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago