Zelf appelmoes maken – recept

Zelf appelmoes maken - recept

Mijn vriend had biologische appels meegebracht om appelflappen van te maken. Maar aangezien er nog over waren leek het me leuk om er appelmoes mee te maken. En uiteraard deel ik graag het recept met je.

Zelf appelmoes maken is heel makkelijk. Het duurt ietsje langer dan een pot uit de winkel opentrekken, maar het is het waard omdat het lekkerder is. Bovendien kan je zo restjes appel verwerken en ermee doen wat je zelf wilt. 

Ik heb namelijk liefst appelmoes zonder suiker, maar als jij het graag zoeter hebt, dan kan je er een eetlepel suiker aan toevoegen of een beetje agavesiroop. Je kan het heel puur houden, of je kan er kaneel en/of gember aan toevoegen. Zelf voeg ik dat liever achteraf toe aangezien het niet past bij alle gerechten. Wat ik wel toevoeg is citroensap, voor de verkleuring.

Hoe maak je appelmoes?

Appelmoes maken – recept zonder suiker

  • 750 gram appels
  • 4 el water
  • Citroensap

Schil de appels. Verwijder het klokhuis met een appelboor. Je kan het ook met een mes doen, maar ik merkte dat ik met een appelboor veel minder van de goede appel verwijderde en dus meer over houdt. Snijd de appel in blokjes.

Doe de appels in een steelpan en stoof deze gedurende een 3-tal minuten. Voeg dan het water en een beetje citroensap toe. Roer regelmatig door. Plaats een deksel op de pot en laat gedurende ca. 15 minuten pruttelen.

Op zich ben je zo klaar, maar je kan er met een aardappelstamper op pletten zodat je een mooie appelmoes hebt. Heb je liever hele lopende appelmoes dan kan je deze mixen. Zelf heb ik dat niet zo graag.

Je kan de appelmoes recht van het vuur eten of laten afkoelen afhankelijk van waarbij je het wilt eten.

Appelmoes maken recept

Hoe kan je appelmoes bewaren?

Kan je appelmoes invriezen?

Je kan de appelmoes in de diepvriezer bewaren. Wel moet je er rekening mee houden dat deze er wateriger gaat uitkomen. Weet je op voorhand al dat je een deel in de diepvriezer gaat bewaren, dan kan je minder water toevoegen. Is het toch te vochtig na het ontdooien dan kan je deze eventueel binden met een beetje maiszetmeel.

Appelmoes inmaken

Je kan de appelmoes ook eenvoudig inmaken. Hiervoor kan je glazen potten gebruiken die je hebt van bijvoorbeeld kikkererwten. Kook deze potten met een beetje soda. Doe de hete appelmoes in de pot. Vul deze goed tot boven. Sluit onmiddellijk het deksel en plaats de potten ondersteboven tot het afgekoeld is. Op deze manier kan je de appelmoes enkele maanden bewaren.

Wil je ze enkele jaren bewaren dan zal je moeten wecken.

Appelmoes gebruiken

Zelf vind ik appelmoes lekker op een boterham of op de vegan pannenkoeken. Appelmoes wordt vaak gebruikt met kip en patat, maar je kan dus ook vegan kipstukjes gebruiken en bijvoorbeeld deze aardappelpartjes. Appelmoes is ook een basisingrediënt van Hete Bliksem.

Wist je dat je appelmoes zelfs als eivervanger kan gebruiken? Ja, echt. Je kan het in gebak verwerken in plaats van ei zodat je cake smeuïg blijft.

Maak jij appelmoes zelf of verkies je toch een pot? Waar eet jij het zoal bij?

Vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Misschien vind je dit ook leuk?

Eén reactie

  1. Om de appel volledig te houden, schil hem niet, maar snijd hem in dunnen schijfjes. Ik heb ook goed en smaakvol resultaat gehad door de appels in de oven op lage temperatuur iets te laten drogen en nadien verder te stoven.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *