Zomer is niet alleen leuk voor de zon, maar ook voor de lavendel. Het ziet er prachtig uit, het ruikt heerlijk en het is nog eens lekker ook 🙂
Als ik een lavendelinfuus (warm water met daarin lavendel getrokken) zit te drinken, zegt Stijn altijd “Zit je weer aan de luchtverfrisser” 😉 Douchegels, luchtverfrissers,… zijn vaak met lavendel en hierdoor heeft hij deze associatie en moet er nog wat aan wennen om het ook op te eten of te drinken. Alhoewel hij de onderstaande chocolaatjes en lavendelmilkshake wel heerlijk vond.
Lavendel staat bovendien ook bekend om zijn rustgevend effect. Dat is altijd mooi meegenomen.
lavendelsiroop
- 30 ml agavesiroop
- 3 takjes lavendel
Knip de steeltjes van de lavendel en snij in 3 stukken. Doe deze in de siroop en laat enkele uren trekken. Haal vervolgens de lavendel uit de siroop. Ruik er aan, zalig!
Deze siroop kan je gebruiken in limonade (zie verderop), gebak, …
Lavendelijsblokjes
Neem vooral de bloempjes voor een mooier effect.
Doe deze in de ijsblokvormpjes, vul met water zet in de diepvriezer.
Maakt elk drankje lekker zomers.
Lavendellimonade
- 30 ml lavendelsiroop
- sap van 1citroen
- 1 liter spuitwater
- Lavendelijsblokjes (optioneel)
Ik heb graag een subtiele smaak aan het water, maar als je het liever wat sterker/zoeter hebt, kan je deze hoeveelheden gebruiken op een halve liter water. Gewoon spelen met de ingrediënten naar eigen smaak.
Lavendelmilkshake
- 2 rijpe bananen
- 250 ml kokos-rijsmelk
- 4 takjes lavendel, enkel de bolletjes.
Mix alles door elkaar. Zet voor het drinken een half uurtje in de koelkast, dan kunnen de smaken lekker blenden en is je shake heerlijk koel.
Lavendelyoghurt
Neem plantaardige yoghurt naar smaak. Doe hieronder lavendelbloempjes.
Voeg smaken toe naar keuze: stukjes banaan, havermout, stukjes noot, bessen, …
Lavendelpoeder
Droog lavendel, bijvoorbeeld in de oven op 40 graden of in de zon. Doe dan de bloempjes in een koffiemolen en mix tot een soort poeder.
Dit kan je gebruiken in allerlei gerechtjes. Ook handig om te bewaren als je in de winter nog eens een zomers gevoel wilt krijgen 🙂
Cheesecake met lavendel
Ik heb met een grote springvorm een halve taart gemaakt. Dus ofwel een kleine vorm gebruiken, ofwel ingrediënten verdubbelen.
Voor de “cheese”
- 245 gram cashewnoten (laat gedurende een nacht weken, minimum 4 uur)
- sap van een citroen
- 1tl zout
- 2 kl lavendel
- 1 tl vanille
- 50 gram kokosolie, laten smelten
- 90 gram agavesiroop
- citroenzeste
Voor de korst
- 130 gram gemengde noten (cashew, walnoot, braziliaanse noot, amandel, naar keuze)
- 130 gram dadels, in stukje gesneden
- Maal de noten en dadels fijn.
- Meng met je handen tot je een bal krijgt. Plakt het niet genoeg, voeg dan eventueel nog wat extra dadels toe.
- Leg bakpapier in een springvorm en doe daarop het deeg, zorg ervoor dat de hele bodem bedekt is.
- Zet de bodem minstens een half uur in de koelkast.
- Doe alle “cheese” ingrediënten in een kom en mix tot een glad geheel. Beter met een goede keukenmachine of blender.
- Spreid het “cheese”mengsel uit over de bodem.
- Zet de taart in de diepvries gedurende een 3-tal uren.
- Haal de taart uit de diepvries en versier met citroenzeste en lavendel.
- Snijd in stukken. Als je niet alles onmiddellijk opeet, kan je de overige stukken in de diepvries bewaren.
Meer desserts (en cheesecakes) vind je in ons boek No Milky Way. Meer info >>
Lavendelkoekjes
- 100 gram amandelmeel
- 50 gram plantaardige boter
- 20 gram kokosbloesemsuiker
- 3 gram bakpoeder
- 2 kl lavendelbloempjes (of blaadjes) + 1 kl lavendelbloempjes
- 0,5 tl vanille-extract
- snuifje zeezout
- Meng amandelmeel, kokosbloesemsuiker, bakpoeder, lavendelbloempjes (of blaadjes) en zout in een kom.
- Smelt de boter en voeg hierbij het vanille-extract.
- Maak een kuiltje in de kom en doe hierin de gesmolten boter met vanille-extract. Meng alles goed door elkaar tot je een mooie bol bekomt.
- Leg minimum een half uur in de frigo.
- Verwarm de oven op 220 graden Celcius.
- Rol het deeg uit met een deegrol en steek hier vormpjes uit. Ik heb dan met een mes het overige deeg verwijderd en met het mes de deegvormpjes opgepakt (anders kans op breken) en op een bakplaat met bakpapier gelegd.
- Strooi eventueel nog wat extra bloempjes op de koekjes en druk een beetje aan.
- Bak 6-8 minuten. Doe niet zoals ongeduldige Elke 😉 Denken dat het wel 10 minuten zal zijn en iets anders gaan doen en dan na 8,5 minuut toch maar eens gaan kijken en merken dat een deel al te lang gebakken heeft. 😉
- Haal uit de oven en laat afkoelen.
Lavendel-kokos chocolaatjes
- 50 gram cacaopoeder
- 60 gram kokosolie
- 50 gram kokosbloesemsuiker
- 2-3 kl lavendelpoeder (zelfgemaakt)
- enkele lavendelbloempjes
Meng de kokosbloesemsuiker, cacaopoeder en lavendelpoeder goed door elkaar. Smelt de kokosolie. Voeg deze toe en meng tot een mooi geheel. Doe vervolgens in vormpjes. Ik heb muffinvormpjes genomen die ik maar voor een deel gevuld heb, maar je kan ook ijsblokvormpjes of pralinevormpjes gebruiken. Strooi bovenop elk chocolade nog een paar lavendelbloempjes ter versiering. Zet enkel uren in de diepvries. Eventjes uithalen voor je ze eet. Je kan ze in de diepvries of in de koelkast bewaren.
Wat kan je nog zoal maken met lavendel?
- Lavendelmuffins
- Lavendelcake
- Lavendelgelei
- Lavendelmousse
- Gebakken aardappelen met lavendel
- Panna cotta met lavendel
- Cocktail met lavendel (gebruik hiervoor de lavendelsiroop)
- Fruitsalade met lavendel
- Lavendelsmoothie
- En natuurlijk lavendelijs: mijn favoriet uit ons e-book Plantaardig IJsplezier
>> Meer info
Wat vind je van deze recepten? Laat het me gerust weten, vind ik leuk 🙂 Uiteraard zou ik het ook erg leuk vinden als je dit bericht zou willen delen.
Heb je zelf nog recepten met lavendel, mag je ze hieronder in een reactie achterlaten!
Is lavendel wel eetbaar?
Ja hoor! En heel lekker vind ik.
5
Gedroogde lavendelbloempjes zijn een natuurlijke remedie ter ondersteuning v klachten bij de menopauze: vb. mee laten trekken in thee.. Getrokken in groene thé is dit (bij liters consumptie) erg effectief gebleken bij mijn opvliegers & andere kwaaltjes bij de overgang.
Gedroogde lavendelbloempjes zijn een natuurlijke remedie ter ondersteuning v klachten bij de menopauze: vb. gedroogde bloempjes (voor consumptie) mee laten trekken in thee.. Getrokken in groene thé is dit (bij liters consumptie) erg effectief gebleken bij mijn opvliegers & andere kwaaltjes bij de overgang.
Welke lavendel kun je gebruiken hiervoor? Ik zie bij het tuincentrum alleen lavendel waar “niet voor consumptie” op staat. En wat is de term kl in het recept?
Lavendel officinalis: wij hebben deze gekocht bij een plantenwinkel waar ze alles biologisch kweken.
kl = koffielepel
Geweldig. Zo dicht bij de natuur. Bedankt voor de inspiratie.