3 redenen waarom alle vleesvervangers vegan (zouden) moeten zijn

Laatst geüpdatet:
Redenen waarom vleesvervangers vegan zouden moeten zijn

Deze blogpost schrijf ik naar aanleiding van het nieuwsbericht rond de vegetarische vleesvervangers van producent Garden Gourmet. Twee weken geleden zag ik namelijk voor het eerst die mededeling dat een aantal van mijn favoriete producten van dit merk NIET langer vegan zouden zijn.

Of concreter; dat ze vanaf heden (weer) kippenei-eiwit zouden bevatten. Ik wist niet meer waar ik het had en voelde mij 3 dagen zwaar depressief!!!

Nu ja, zó erg was het nu ook weer niet 😉

Ik zal me in ieder geval lang niet zo slecht gevoeld hebben als de producent zelf! Want zoals je kan verwachten is een dergelijk bericht een ‘pure zelfmoordactie’ op social media. En terecht trouwens! Zoveel globale vooruitgang en dan dit…waren ze nu echt helemaal gek geworden?

Dit hadden ze toch echt wel beter kunnen aanpakken, denk ik dan.

Kip versus chemie?

Ondertussen heeft het merk in kwestie (naar aanleiding van alle boze berichten op Facebook) al officieel van zich laten horen in een bericht op hun Facebookpagina. Daarbij verkondigden ze dat ze graag enkel gebruik willen maken van “natuurlijke ingrediënten”. En ze om die reden hebben besloten weer kippenei-eiwit te gebruiken i.p.v. een (inderdaad chemisch) bindmiddel als ‘methylcellulose’.

Ook lieten ze weten dat uit consumentenonderzoek blijkt dat mensen graag willen weten van welke ingrediënten hun voeding gemaakt is.

Ik geef toe dat voor beide reacties op zich wel wat te zeggen valt, maar toch…ik heb zo mijn bedenkingen. Niet in de laatste plaats omdat er toch weer ‘gewoon’ aan het dierenleed wordt voorbijgegaan.

En hey…als mensen écht wilden weten wat er in hun voeding zit, waren ze allemaal allang vegan…toch? 😉

vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Terug naar af

Daarnaast denk ik dat het puur commercieel ook niet zo’n verstandig besluit was. Zeker nu veganisme aan een grootscheepse opmars bezig is, besluit dit bedrijf om de klok stevig terug te draaien.

‘Niet slim’ vind ik dat. En daar kan ik je zelfs 3 goeie redenen voor geven! Hopelijk hebben de producenten in kwestie hier dan ook wat aan 🙂

Hier komen ze dan;

1. Werkelijk alles kan plantaardig!

Laten we eerlijk zijn: we vragen ons allemaal af waarom producenten van vleesvervangers niet meer veganistische producten lanceren. Immers; alles kan vegan (na)gemaakt worden en ik kan me moeilijk voorstellen dat er geen natuurlijkere oplossing is voor een – in dit voorbeeld – bindmiddel als methylcellulose. Denk bijvoorbeeld aan johannesbroodpitmeel of agar agar.

Toegegeven; vaak is een plantaardig alternatief een stuk duurder, maar ik betwijfel of een beetje bewuste consument daar écht mee zit. Persoonlijk zou ik het bijvoorbeeld niet erg vinden om een paar euro meer te betalen als mijn burger dan én vegan, én natuurlijker is qua ingrediënten.

Bovendien; ik beschouw vleesvervangers als een luxeproduct en zeker niet iets om iedere dag te eten. Voor een volwaardige en gezonde vegan maaltijd heb je ze sowieso niet nodig.

Wél kunnen ze dienen als een leuke afwisseling of om die klassieke gerechten uit onze jeugd net zo te lekker te laten smaken als vroeger. En dat er voor die ene keer dan methylcellulose of iets anders ‘onuitspreekbaars’ inzit, vind ik nog steeds beter dan kippenei-eiwit 😉

2. Ethisch verantwoorde bedrijven scoren voortaan beter

Tja… als bedrijf heb je vandaag de dag nu eenmaal te maken met de ethische consument. En laat het nu net het geval zijn dat heel die ei- en zuivelindustrie nogal een boeltje is!

Men kan zich als bedrijf de vraag stellen of dit naar de toekomst toe nog wel een interessante industrie is om je als producent van vleesvervangers nog mee te associëren.

Het aantal veganisten (binnenkort de grootste doelgroep) groeit dus aan een enorm tempo en het is meteen ook de groep consumenten die het meest begaan is met ethisch verantwoorde zaken. Het lijkt me dan ook mooi (en verstandig) dat producenten van vleesvervangers niet alleen een sterker standpunt innemen richting milieuvervuiling en onze gezondheid, maar ook ten opzichte van dierenwelzijn.

Koeien verkrachten en kuikentjes vermalen zijn namelijk niet de zaken waar deze snelst groeiende doelgroep honger van krijgt hé! 😉

3. Omnivoren kennen waarschijnlijk het verschil niet eens!

Ik begrijp natuurlijk dat een grote groep potentiële klanten van deze bedrijven mensen zijn die slechts af en toe eens vegetarisch willen eten. Je hoort de laatste tijd wel vaker van mensen die eens een ‘veggiedag’ invoeren om zo hun vleesconsumptie te verminderen.

Dit kunnen we als veganist zijnde ook alleen maar aanmoedigen natuurlijk! Het is namelijk bij ons allemaal wel ergens begonnen hé? 😉

Alleen; deze doelgroep schrik je heus niet af met het woord ‘veganistisch‘ of ‘plantaardig‘ in plaats van vegetarisch. Hoogstwaarschijnlijk kennen ze het verschil zelfs niet eens.
Ik denk dat iedere veganist al wel duizenden keren heeft moeten uitleggen wat veganisme nou precies betekent om dit te kunnen bevestigen.

Daarbij komt dat ik er zeker van ben dat deze mensen, voor die ene dag dat ze vegetarisch eten, hun ‘kaas’ en ‘kippenei-eiwit’ ook wel eens een keertje kunnen missen 😉

Kortom; door alle vegetarische producten écht 100% plantaardig te maken, vergroten producenten juist hun doelgroep. En scheelt het wellicht zelfs productie- en verpakkingskosten!

Eigenlijk is het allemaal héél erg simpel: met veganistisch doe je (naar mijn mening) nooit verkeerd 😉

PS: een andere producent van vleesvervangers (So Fine) gooide trouwens nog wat olie op het vuur door aan te kondigen dat al hun producten voortaan wél vegan zouden worden. Kijk, het kan dus wel!

PPS: Wat ook makkelijk kan; zelf je eigen ‘kippenei-eiwit-vrije’ vleesvervangers maken tiens! Zoals in deze online workshop met seitan bijvoorbeeld.

Heb jij ook een mening over – al dan niet vegan – vleesvervangers? Deel ze hier onderaan het artikel!

5 gedachten over “3 redenen waarom alle vleesvervangers vegan (zouden) moeten zijn”

  1. eten wij af en toe methylcellulose…maar denk je eens in wat vleeseters aan chemische troep en hormonen binnen krijgen….
    als je gewoon de vegetarishe producten laat liggen en alleen vegan koopt, gaan ze vanzelf weer een keer overdenken of ze misschien terug moeten naar vegan…

    Beantwoorden
  2. Ik vind het top van je om dit zo aan te kaarten én aan te vechten! Er zijn al weinig echte vegan ‘burgers’ en bereidingen in de supermarkt te vinden. Deze beslissing lijkt me inderdaad een reis terug in de tijd (of in onze ontwikkeling ;-)).

    Beantwoorden

Plaats een reactie