Beste gourmetstel zonder teflon

Beste gourmetstel zonder teflon

Gourmetten is leuk bij een feestje en zeker met de eindejaarsfeesten wordt dit vaak gedaan. Wil je nu geen giftige dampen in huis dan kan je kiezen voor een gourmetstel zonder teflon. 

Waarom een gourmetstel zonder teflon?

Een gourmetstel zonder teflon kies je als je gezonder wilt koken. 

Teflon komt wel vaker negatief in de media, zoals recent ook met de pannen. Teflon is de merknaam voor PTFE en als deze te warm wordt kan de stof PFOA vrijkomen. Bij nieuwer materiaal zal deze stof niet meer vrijkomen omdat het ondertussen verboden is. Toch blijven er mensen ook dan nog last hebben van luchtwegen bij gebruik van een materiaal met Teflon dat te fel verwarmd is. Vogels kunnen sowieso niet tegen teflon en kunnen er zelfs aan sterven.

Een gourmetstel heeft ook meerdere kleine pannetjes.  Een goed idee dus om een gourmetstel zonder teflon aan te schaffen.

Zelf hadden we al een artikel geschreven over gezonde pannen en ook als je op zoek bent naar een contactgrill zonder teflon hebben we daarvan een overzicht. Maar nu eerst een kijkje naar de gourmetstels.

Gourmetstel zonder teflon

Ik heb nog niet heel veel merken gevonden waarvan ik weet dat ze een gourmetstel zonder teflon bevatten. Bij sommige denk ik het wel, maar heb ik het nagevraagd. Zodra ik zeker ben dat dat toestel geen teflon bevat, voeg ik het hier aan toe.

Royal van Kempen & Begeer

Het gourmetstel van van Kempen & Begeer is zonder teflon. Behalve de 8 pannetjes (gemaakt van staal met PFAS-vrije antiaanbaklaag) kan je ook een grillplaat gebruiken.

Deze is gemaakt van een PFAS-vrije keramische anti-aanbaklaag. Je kan de plaat langs twee kanten gebruiken: als grill en teppanyaki ofwel om pannenkoeken te bakken.

De zijgrepen zijn van nylon om het toestel veilig vast te kunnen nemen.

Het toestel is heel stevig en wordt overal even heet.

Steba raclette grill

Ook het merk Steba heeft een gourmetstel zonder teflon. Ik heb contact met hen gehad en ze lieten met weten dat het een ILAG coating is en geen Teflon. ILAG is een Zwitserse techniek en is een keramische anti-aanbaklaag die heel geschikt is voor intensief gebruik.

Staba gourmetstel, raclette zonder teflon met keramische anti-aanbaklaag

Als er kleine krasjes in komen zal dit de eigenschappen niet verminderen.

Dit gourmetstel / raclette toestel is in Duitsland gemaakt en geschikt voor 8 personen. Het leuke is dat je niet alleen in de pannetjes kan bakken maar ook op de steengrill en gewone grillplaat.

De emaille pannetes zijn kras- en snijvast en kunnen in de vaatwasser. De grillplaat is van gietijzer met daarover een keramische anti-aanbaklaag. De steengrill is snij- en krasbestendig. Deze kan je vervangen door een grote gourmetpan die je kan omdraaien om een pat vlak te krijgen.

Er zijn verschillende variaties verkrijgbaar. Zo kan je met de RC3 plus ofwel de stenen grill ofwel de gewone grillplaat gebruiken. Met de RC 4 plus deluxe kan je beide naast elkaar leggen.

Zodra ik er nog vind, plaats ik ze hier. Dus als jij nog een merk kent, laat me gerust iets weten.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Keramische bbq - kamado - Wat is het? Hoe werkt het? Voordelen

    De geneugten van de keramische BBQ

    De keramische barbecue is aan een razendsnelle opmars bezig. Waar het vroeger over de nieuwste auto’s ging bij de koffieautomaat, praat men nu over het