Aquafaba (a.k.a. het vocht uit een blik kikkererwten of bonen) is helemaal te gek! Je hoeft het alleen maar op te kloppen en je krijgt een schuimige massa waarmee je een hoop lekkere dingen kan maken. Zoals vegan dessertjes bijvoorbeeld 🙂 Heb je trouwens ons kookboek No Milky Way met allemaal vegan desserts al gezien?
Een aantal toffe ideetjes wil ik hier graag met je delen.
Ik geef het meteen toe: kikkererwtenvocht smaakt op zich niet erg lekker. En dan druk ik me eigenlijk nog zacht uit haha. Zodra je er echter andere ingrediënten aan gaat toevoegen, proef je van die originele smaak he-le-maal niks meer terug.
Als dat ingrediënt dan ook nog eens pure chocolade is, wordt het alleen maar lekkerder 🙂
Neem deze luchtige chocolademousse op basis aquafaba bijvoorbeeld. Die heb je in een mum van tijd klaar. Je ziet het in de video en het recept hier onderaan.
(voor 4-6 personen)
1. Smelt de chocolade au bain-marie en laat kort afkoelen.
2. Klop de aquafaba op met de elektrische klopper gedurende 5 minuten. Zorg dat het mengsel goed stijf is.
3. Voeg de gesmolten chocolade en cacaopoeder toe. Klop verder op tot alles goed gemengd is. Proef en voeg indien gewenst extra zoetmiddel toe.
4. Schep de mousse in een kom of verdeel het over afzonderlijke schaaltjes. Laat nog 2-3 uur opstijven in de koelkast.
Smullen maar!
Meringue ken je vast ook onder de naam ‘eiwitschuimpjes’. Zoals die naam al doet vermoeden, bestaat het originele recept dan ook voornamelijk uit kippenei-eiwit. Als vegan ben je dus geneigd te denken dat je die nooit of te nimmer meer zal kunnen eten.
Wrong…so wrong! 😉
Dit recept kost weinig moeite máár je moet er wel een tikje geduld voor hebben. Meringue moet best lang bakken (en drogen) in de oven. Maar hey…in de tussentijd heb je gewoon tijd voor andere leuke dingen. De chocomousse van hierboven opeten of zo…
Oh ja, het staat ook in het recept maar voor de zekerheid: open de oven tijdens het bakken en drogen NIET. Dus ook niet als de meringue op het eerste zicht al helemaal oké is. Open de oven te vroeg en de schuimpjes vallen voor je neus uit elkaar :-/
Zomaar 2 lekkernijen die je met een simpele pot kikkererwten kan maken. Ongelooflijk toch? En dit is natuurlijk lang niet alles.
Check deze andere aquafaba desserts uit ons kookboek No Milky Way maar eens:
Heb jij lekkere dessertrecepten met aquafaba of enkele tips? Deel ze gerust hieronder zodat iedereen er wat aan heeft.
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
View Comments
Wat een leuk receptje , wel speciaal met kikkererwten , maar ik ga het toch eens poberen maken.
Weet je toevallig of je ook het vocht van zelfgekookte kikkererwten kan gebruiken? Kan je dat evengoed opkloppen als het vocht dat in een blik kikkererwten zit? Want gewoonlijk kook ik een grote hoeveelheid gedroogde kikkererwten om ze daarna in porties in te vriezen. Kan je het ingevroren kookvocht eventueel ook gebruiken als "aquafaba? Ik denk dat jouw recept ook lekker is met vloeibare stevia.
ik heb al eens chocolade met sinaassmaak gebruikt voor de chocomousse; veel leuke reacties op gehad
Dat kan inderdaad niet anders dan geweldig zijn. Super goed idee :)