Desserts met aquafaba

Desserts met aquafaba veganistisch

Aquafaba (a.k.a. het vocht uit een blik kikkererwten of bonen) is helemaal te gek! Je hoeft het alleen maar op te kloppen en je krijgt een schuimige massa waarmee je een hoop lekkere dingen kan maken. Zoals vegan dessertjes bijvoorbeeld 🙂 Heb je trouwens ons kookboek No Milky Way met allemaal vegan desserts al gezien?

Een aantal toffe ideetjes wil ik hier graag met je delen.

>> Meer info over aquafaba

Chocomousse van aquafaba

Ik geef het meteen toe: kikkererwtenvocht smaakt op zich niet erg lekker. En dan druk ik me eigenlijk nog zacht uit haha.  Zodra je er echter andere ingrediënten aan gaat toevoegen, proef je van die originele smaak he-le-maal niks meer terug.

Als dat ingrediënt dan ook nog eens pure chocolade is, wordt het alleen maar lekkerder 🙂

Neem deze luchtige chocolademousse op basis aquafaba bijvoorbeeld. Die heb je in een mum van tijd klaar. Je ziet het in de video en het recept hier onderaan.

Ingrediënten

(voor 4-6 personen)

  • 120 gram pure chocolade
  • vocht van 2 blikken kikkererwten (+/- 200 ml)
  • 4 tl ongezoet cacaopoeder
  • 1 tl poedersuiker of fijngemalen
    xylitol (optioneel en/of naar smaak)

Bereiding

1. Smelt de chocolade au bain-marie en laat kort afkoelen.
2. Klop de aquafaba op met de elektrische klopper gedurende 5 minuten. Zorg dat het mengsel goed stijf is.
3. Voeg de gesmolten chocolade en cacaopoeder toe. Klop verder op tot alles goed gemengd is. Proef en voeg indien gewenst extra zoetmiddel toe.
4. Schep de mousse in een kom of verdeel het over afzonderlijke schaaltjes. Laat nog 2-3 uur opstijven in de koelkast.

Smullen maar!

No Milky Way - vegan desserts

Zelf vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boek No Milky Way – vegan desserts. Ook ideaal om als cadeau te geven 🙂 

Meringues met aquafaba

Meringue aquafaba

Meringue ken je vast ook onder de naam ‘eiwitschuimpjes’. Zoals die naam al doet vermoeden, bestaat het originele recept dan ook voornamelijk uit kippenei-eiwit. Als vegan ben je dus geneigd te denken dat je die nooit of te nimmer meer zal kunnen eten.

Wrong…so wrong! 😉

Dit recept kost weinig moeite máár je moet er wel een tikje geduld voor hebben. Meringue moet best lang bakken (en drogen) in de oven. Maar hey…in de tussentijd heb je gewoon tijd voor andere leuke dingen. De chocomousse van hierboven opeten of zo…

Oh ja, het staat ook in het recept maar voor de zekerheid: open de oven tijdens het bakken en drogen NIET. Dus ook niet als de meringue op het eerste zicht al helemaal oké is. Open de oven te vroeg en de schuimpjes vallen voor je neus uit elkaar :-/

Ingrediënten

  • vocht van 1 blik of bokaal kikkererwten (± 100 ml)
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 100°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Vang het kikkererwtenvocht op in een kom en klop het op met de elektrische klopper gedurende 5 minuten.
  3. Voeg nog steeds kloppend het vanille-extract en – eetlepel per eetlepel – de poedersuiker toe. Blijf kloppen
    tot het mengsel voldoende stijf is. Het beslag moet in pieken rechtop blijven staan.
  4. Verdeel de meringue met behulp van een theelepel over de bakplaat. Ze worden groter tijdens het
    bakken maar dat maakt verder niet veel uit. Je kan ze achteraf makkelijk van elkaar losmaken.
  5. Bak de meringue 1,5 uur in de voorverwarmde oven. Open de oven in die tijd NIET.
  6. Zet de oven uit maar laat de meringue nog 2 uur drogen. Ook hier de oven in die tijd zeker niet openen.
  7. Haal de meringue uit de oven en bewaar ze in een afgesloten doos op een droge plaats. Op die manier
    blijven ze nog zeker een maand goed.

Zomaar 2 lekkernijen die je met een simpele pot kikkererwten kan maken. Ongelooflijk toch? En dit is natuurlijk lang niet alles.
Check deze andere aquafaba desserts uit ons kookboek No Milky Way maar eens:

No Milky Way - vegan desserts

Zelf vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boek No Milky Way – vegan desserts. Ook ideaal om als cadeau te geven 🙂 

Heb jij lekkere dessertrecepten met aquafaba of enkele tips? Deel ze gerust hieronder zodat iedereen er wat aan heeft.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

4 reacties

  1. Weet je toevallig of je ook het vocht van zelfgekookte kikkererwten kan gebruiken? Kan je dat evengoed opkloppen als het vocht dat in een blik kikkererwten zit? Want gewoonlijk kook ik een grote hoeveelheid gedroogde kikkererwten om ze daarna in porties in te vriezen. Kan je het ingevroren kookvocht eventueel ook gebruiken als “aquafaba? Ik denk dat jouw recept ook lekker is met vloeibare stevia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    vegan appelcake recept

    Vegan appelcake – basisrecept

    Of vegan gebak maken eenvoudig is? Nou..wel zodra je een goed recept hebt. Toen het ene na het andere (van internet geplukte) baksel mislukte, ben

    Chocolade pindasnoepjes

    Chocolade pindasnoepjes (recept)

    Chocolade en pinda zijn een fantastisch huwelijk. Deze combi vind ik echt zalig. Ik heb er dan ook chocolade pindasnoepjes van gemaakt. Het derde hoofdingrediënt

    Kruidnoten veganistisch

    Kruidnoten – vegan style

    Vandaag vieren we Sinterklaas en als het goed is heeft de beste man je al van een heleboel vegan chocolade voorzien. Is dat niet het geval