Desserts met aquafaba

Laatst geüpdatet:
Desserts met aquafaba veganistisch

Desserts met aquafaba

Desserts met aquafaba veganistisch

Aquafaba (a.k.a. het vocht uit een blik kikkererwten of bonen) is helemaal te gek! Je hoeft het alleen maar op te kloppen en je krijgt een schuimige massa waarmee je een hoop lekkere dingen kan maken. Zoals vegan dessertjes bijvoorbeeld 🙂 Heb je trouwens ons kookboek No Milky Way met allemaal vegan desserts al gezien?

Een aantal toffe ideetjes wil ik hier graag met je delen.

>> Meer info over aquafaba

Chocomousse van aquafaba

Ik geef het meteen toe: kikkererwtenvocht smaakt op zich niet erg lekker. En dan druk ik me eigenlijk nog zacht uit haha.  Zodra je er echter andere ingrediënten aan gaat toevoegen, proef je van die originele smaak he-le-maal niks meer terug.

Als dat ingrediënt dan ook nog eens pure chocolade is, wordt het alleen maar lekkerder 🙂

Neem deze luchtige chocolademousse op basis aquafaba bijvoorbeeld. Die heb je in een mum van tijd klaar. Je ziet het in de video en het recept hier onderaan.

Ingrediënten

(voor 4-6 personen)

  • 120 gram pure chocolade
  • vocht van 2 blikken kikkererwten (+/- 200 ml)
  • 4 tl ongezoet cacaopoeder
  • 1 tl poedersuiker of fijngemalen
    xylitol (optioneel en/of naar smaak)

Bereiding

1. Smelt de chocolade au bain-marie en laat kort afkoelen.
2. Klop de aquafaba op met de elektrische klopper gedurende 5 minuten. Zorg dat het mengsel goed stijf is.
3. Voeg de gesmolten chocolade en cacaopoeder toe. Klop verder op tot alles goed gemengd is. Proef en voeg indien gewenst extra zoetmiddel toe.
4. Schep de mousse in een kom of verdeel het over afzonderlijke schaaltjes. Laat nog 2-3 uur opstijven in de koelkast.

Smullen maar!

No Milky Way - vegan desserts

Zelf vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boek No Milky Way – vegan desserts. Ook ideaal om als cadeau te geven 🙂 

Meringues met aquafaba

Meringue aquafaba

Meringue ken je vast ook onder de naam ‘eiwitschuimpjes’. Zoals die naam al doet vermoeden, bestaat het originele recept dan ook voornamelijk uit kippenei-eiwit. Als vegan ben je dus geneigd te denken dat je die nooit of te nimmer meer zal kunnen eten.

Wrong…so wrong! 😉

Dit recept kost weinig moeite máár je moet er wel een tikje geduld voor hebben. Meringue moet best lang bakken (en drogen) in de oven. Maar hey…in de tussentijd heb je gewoon tijd voor andere leuke dingen. De chocomousse van hierboven opeten of zo…

Oh ja, het staat ook in het recept maar voor de zekerheid: open de oven tijdens het bakken en drogen NIET. Dus ook niet als de meringue op het eerste zicht al helemaal oké is. Open de oven te vroeg en de schuimpjes vallen voor je neus uit elkaar :-/

Ingrediënten

  • vocht van 1 blik of bokaal kikkererwten (± 100 ml)
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 100°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Vang het kikkererwtenvocht op in een kom en klop het op met de elektrische klopper gedurende 5 minuten.
  3. Voeg nog steeds kloppend het vanille-extract en – eetlepel per eetlepel – de poedersuiker toe. Blijf kloppen
    tot het mengsel voldoende stijf is. Het beslag moet in pieken rechtop blijven staan.
  4. Verdeel de meringue met behulp van een theelepel over de bakplaat. Ze worden groter tijdens het
    bakken maar dat maakt verder niet veel uit. Je kan ze achteraf makkelijk van elkaar losmaken.
  5. Bak de meringue 1,5 uur in de voorverwarmde oven. Open de oven in die tijd NIET.
  6. Zet de oven uit maar laat de meringue nog 2 uur drogen. Ook hier de oven in die tijd zeker niet openen.
  7. Haal de meringue uit de oven en bewaar ze in een afgesloten doos op een droge plaats. Op die manier
    blijven ze nog zeker een maand goed.

Zomaar 2 lekkernijen die je met een simpele pot kikkererwten kan maken. Ongelooflijk toch? En dit is natuurlijk lang niet alles.
Check deze andere aquafaba desserts uit ons kookboek No Milky Way maar eens:

No Milky Way - vegan desserts

Zelf vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boek No Milky Way – vegan desserts. Ook ideaal om als cadeau te geven 🙂 

Heb jij lekkere dessertrecepten met aquafaba of enkele tips? Deel ze gerust hieronder zodat iedereen er wat aan heeft.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

4 gedachten over “Desserts met aquafaba”

  1. Weet je toevallig of je ook het vocht van zelfgekookte kikkererwten kan gebruiken? Kan je dat evengoed opkloppen als het vocht dat in een blik kikkererwten zit? Want gewoonlijk kook ik een grote hoeveelheid gedroogde kikkererwten om ze daarna in porties in te vriezen. Kan je het ingevroren kookvocht eventueel ook gebruiken als “aquafaba? Ik denk dat jouw recept ook lekker is met vloeibare stevia.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook lezen?

Pompoentaart met kruimeldeeg en pecan - vegan recept

Zoete pompoentaart met pecan (vegan recept)

Waarom wachten tot halloween voor een heerlijk stukje zoete pompoentaart met noten? En dan is halloween weer voorbij en mag het niet? Tuurlijk wel! Met dit recept kan je pompoen eens op een andere manier gebruiken. Wanneer er veelvuldig pompoen zijn dat eet ik dat vaak: ovenschotels, stoofpotjes, pompoenstoemp, pompoensaus, pompoensoep,… Heerlijke hartelijke gerechten allemaal.

Vegan appelflappen recept

Vegan appelflappen maken; makkelijk recept op twee manieren!

Onlangs had ik nog eens echt zin in appelflappen. Helaas kan je die als veganist niet zomaar overal vinden. Gelukkig kan je vegan appelflappen ook makkelijk zelf maken. Een ervaren of gediplomeerde patissier hoef je helemaal niet te zijn om de slechts 6 ingrediënten om te toveren in overheerlijke vegan appelflappen. Ik ging aan de

Muffins in de airfryer recept

Muffins in de airfryer – recept voor makkelijke muffins

Het tweede wat we probeerden met onze nieuwe airfryer waren muffins. Er zaten dan ook 8 muffinvormpjes bij het toestel en het heeft een muffin/cake-stand. Ik maakte daarvoor een vanillebeslag en vulde de vormpjes bijna tot de rand. In sommige van de muffins deed ik ook nog fijngesneden stukjes chocolade. De muffin/cakestand is ingesteld op

Melting moments cookies recept vegan

Melting moments cookies (recept) – Koekjes om bij weg te smelten

Mijn dochter en ik kijken al jaren met heel veel plezier naar Master chef Australië. Wij nemen de afleveringen op en kijken er dan een paar achter elkaar. Op die manier gaan we er echt voor zitten en genieten we met iets lekkers binnen handbereik, van alle inspanningen van de kandidaten. In 1 van de

Zelf lemon curd maken - vegan recept

Zelf vegan lemon curd maken – recept + ideetjes

Wat is lemon curd?  Lemon curd is een spread, een soort saus die normaal gezien gemaakt wordt van citroenen, suiker, boter en eieren. Uiteraard gaan wij een versie zonder eieren maken en bereiden we een makkelijke vegan lemon curd. Oorspronkelijk is het afkomstig uit Engeland. Lemon curd verenigt het fris zurige van citroen met het

VERHUISACTIE "NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : 
verwen jezelf of verras een andere kookliefhebber...

VERHUISACTIE
"NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : Kookboek