Geüpdatet op

Twee dagen voor kerst gingen we nog enkele cadeautjes kopen. Toen we in een winkelgalerij een woonwinkel tegenkwamen, wilden we daar graag een kijkje gaan nemen. Mijn oog viel op van die uitsteekvormpjes voor koekjes. Je weet wel; in de vorm van klokjes, halve maantjes, sterren, enzovoort.

Elk jaar bij kerst denk ik daaraan maar had ze nog nooit gekocht. Nu dus wel 😉

 

De ochtend van kerstavond was Stijn de hapjes aan het klaarmaken. Met hem bezig te zien kreeg ik ook zin om aan de slag te gaan met mijn nieuwe vormpjes. Om er typische kerstkoekjes van gember en kaneel mee te maken natuurlijk!

De eerste had ik vrij dik gerold, maar ze rezen nog fel. Ik heb er enkele terug wat platter geduwd om het verschil te testen. De dikkere zijn uiteindelijk iets zachter van textuur, de dunnere iets krokanter. Je kan dus zelf kiezen waar je voorkeur naar uit gaat 🙂

Mijn schoonvader had vlak voor het feestje begon al een beetje honger en ik bood hem de koekjes aan. Hij begon de ene na de andere te eten, dus ik denk dat ze wel in de smaak vielen 😉

Ingrediënten

  • 350 gram zelfrijzende bloem (of bloem met bakpoeder)
  • 1/2 tl zout
  • 1cm gember, geschild en geraspt
  • 1,5 tl kaneelpoeder
  • 1tl kruidnagel – gemalen
  • 100 gram sojaboter
  • 80 gram agavesiroop
  • 50 ml gezoete amandelmelk + 2 eetlepels
  • 1 koffielepel No Egg
  • 1tl vanille extract

Bereiding

  • Meng bloem, zout, gember, kaneel en kruidnagel
  • Klop met een vork 1 koffielepel No Egg met 2 eetlepels amandelmelk
  • Klop de sojaboter met de agavesiroop. Doe de No Egg, amandelmelk en vanille er bij en meng goed.
  • Voeg de gemengde bloem en natte delen samen. Klop het geheel met behulp van de keukenmachine of mixer (Als het deeg te kruimelig is, maak je er met je handen een bol van).
  • Doe het deeg in een afgesloten potje en plaats het een uur in de koelkast.
  • Rol het deeg uit (1 mm voor krokantere koekjes, enkele mm voor zachtere koekjes).
  • Steek vormpjes uit het deeg en leg op een bakplaat of rooster met bakpapier.
  • Verwarm de over voor op 180º C.
  • Bak 9 minuten (voor de dunne) of 11 minuten voor de dikkere.

Hou jij ook van die typische winterkruiden en -geuren?

Meer desserts en koekjes?

>> Check ons kookboek No Milky Way